Nastavak političkih muljaža oko MSU-a: tko je kome koga prodao?

10.05.2007. Print | Pošalji link

Mutna i sve mutnija priča oko Muzeja suvremene umjetnosti i natječaja za njegovu novu čelnu osobu poprimila je obrise farse, i to one najgore – političke.

Iako je i dosad ta igra bila politička, unatoč nastojanjima gradskih vlasti da nas sve skupa uvjere kako je njihov program odlučivanje u kulturi u potpunosti predati struci, vijesti pokazuju kako je to daleko od istine.

Naime, već smo pisali o namještanju članova Upravnog vijeća MSU-a, i to u trenutku kad je natječaj već bio u završnoj fazi, što znači da su završene prijave, i da su kandidati, dosadašnja ravnateljica Snježana Pintarić i pretendent Mladen Lučić već bili poznati kao jedini čije prijave zadovoljavaju proceduru. Iako je bilo nesuvislo mijenjati Upravo vijeće tijekom natječaja, vlast je to progasila legitimnim i s natječajem se išlo dalje. Logično je bilo zaključiti kako su novi članovi Upravnog vijeća, Damir Sokić i Vatroslav Kuliš, postavljeni kako bi glasali za Lučića, a koji je onda, slijedom poslovnih i prijateljskih veza, kao koncepciju stalnog postava nove zgrade MSU-a izabrao onu Zvonka Makovića.

Međutim, dnevni red 24. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja se ima dogoditi 17.05.2007. objavljen na portalu zagreb.hr, pod točkom 11 donosi potpuni obrat ove situacije – poništenje natječaja za novog ravnatelja i imenovanje Snježane Pinarić vršiteljicom dužnosti ravnateljice MSU-a do završetka ponovljenog natječaja ili najduže na godinu dana.

Pritom je zgodno i obrazloženje u prilogu tog zaključka, u kojem stoji kronologija neslaganja odluka Upravnog i Stručnog vijeća MSU-a, od kojih prvo, u novom sastavu drži Lučićevu stranu a drugo onu Snježane Pintarić. Gordijski čvor presjekao je, očekivano, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport ovom formulacijom:

"Ne dvojeći o stručnosti i sposobnosti predloženog kandidata Mladena Lučića, dugogodišnjeg kustosa Muzeja suvremene umjetnosti, Gradski ured drži da ravnatelj Muzeja osim stručnih poznavanja nacionalne kulturne scene mora biti i iznimnih organizacijskih te upravljačkih sposobnosti u skladu sa suvremenim svjetskim kretanjima unutar muzejske djelatnosti, ali i cjelokupne suvremene kulturne scene. Ured je jednako tako istaknuo da je u ovom trenutku iznimno važno za Muzej organizacijski dovršiti započetu gradnju zgrade Muzeja, zaštitu i pripremu fundusa za stalni postav kao i ostale poslove vezane uz skoro otvorenje Muzeja.

Stoga, Gradski ured smatra da je, do imenovanja ravnatelja na temelju ponovljenog natječaja, potrebno imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti, i to dosadašnju ravnateljicu mr.sc. Snježanu Pintarić, s obzirom na njezino iskustvo u radu te ustanove potrebno zbog kontinuiteta u vođenju ustanove u novim uvjetima nakon preseljenja Muzeja u novu zgradu, planiranoga tijekom 2007."

Što sad to znači i tko je kome koga prodao nije baš jasno, ali bit će da ipak ima neke istine u govorkanjima da se dogodila neka vrsta dogovora između Milana Bandića, koji navodno stoji iza ekipe koja je kandidirala Mladena Lučića, i Bože Biškupića, koji je Snježanu Pintarić i instalirao u MSU još u devedesetima.

Je li riječ o podjeli interesnih sfera tako da Biškupić dobiva Muzej, a Bandić tako potrebne sportske dvorane, ili o nečemu trećem, za što ćemo saznati tek kad stvar bude gotova, teško je sada reći. U svakom slučaju, saga se nastavlja.

(M.G.)

Pročitajte i ...
Okovani Galileo - Branko Brezovec
Brezovčev 'Okovani Galileo' otvara kazališnu sezonu u MSU
'Okovani Galeileo' - nova predstava Branka Brezovca
Ješa Denegri: 'Srnecovi eksperimenti bili su zadnja riječ u umjetnosti svog vremena'
MSU izložio 'Prisutnu odsutnost' Aleksandra Srneca
MSU: Zbirke u pokretu
Filmske mutacije i Instalacije za kino u MSU-u
Otvara se Muzej suvremene umjetnosti
Konačno otvorenje Muzeja suvremene umjetnosti
Instalacije za kino u Muzeju suvremene umjetnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici