Za Maju i Reubena Fowkesa 'revolucija nije vrtna zabava'

21.06.2007. Print | Pošalji link

Bračni i kustoski par Maja i Reuben Fowkes u Hrvatskoj svako malo realiziraju neke izložbene projekte i događanja, ali inače žive i rade stalno na relaciji Velika Britanija – Hrvatska – Mađarska.

U Slavonskom Brodu s Mirjanom Balen vode Galeriju Balen, Reuben Fowkes radi i na univerzitetu u Manchesteru, a zajedno održavaju projekt transglobal.org, u okviru kojeg se bave temama memorije, ekologije i translokalne razmjene između triju zemalja u kojima djeluju.

Izložba «Revolucija nije vrtna zabava» realizirana je prošle godine u Galeriji Trafo u Budimpešti, a njena koncepcija imala je sasvim specifično polazište. Naime, otvorena je povodom obljetnice mađarskog ustanka iz 1956., kojim je nakratko bila srušena komunistička vlast, dok Sovjetskom intervencijom ustanak nije ugušen. Obilježavanju su se, prema riječima Maje Fowkes, pridružili jer kao kustosi mnogo vremena ionako provode u Budimpešti, te su na neki način htjeli pridonijeti. Njihova je ideja, međutim, bila nadići okvire nacionalne važnosti, i pokazati kako je riječ o internacionalno značajnom događaju i prethodniku kasnijih revolucionarnih nastojanja s velikim kulturnim i političkim posljedicama širom Europe.

Verzija izložbe koju sada imamo priliku vidjeti u Galeriji Miroslav Kraljević, okuplja umjetnike iz Mađarske, Hrvatske, Austrije, Albanije i Velike Britanije. Većina njih bavi se revolucijom kao nekim oblikom nasljeđa, onako kako to u svom radu na izložbi formulira Igor Grubić. Grubić se, naime, poziva na revolucionarni potencijal avangarde. Vizualno se referira na futurizam, rusku avangardu i ikone popularne kulture, paralelno pokušavajući interpretirati odnos umjetnosti i kapitala, umjetnosti i ideologije te osobnih i političkih povijesti.

«Uglavnom su to», kaže Maja Fowkes, «umjetnici koji uz svom radu imaju na različite načine izražen politički angažman, ne samo oni koji tematiziraju komunističku prošlost i postkomunističku sadašnjost, nego i britanski umjetnici poput, primjerice, Nilsa Normana. On je u izložbu donio dimenziju koja nam se čini izuzetno važnom za budućnost revolucija. To je dimenzija održivog razvoja i ekologije kojom se inače intenzivno bavimo. Rad se zove 'Knjižnica za građanski neposluh', i riječ je o zbirci knjiga iz područja anarhizma, ekologije i različitih mogućnosti otpora»

Rad «Tri promašaja», austrijskog umjetnika izraelskog porijekla Michael Bluma, bio je ne tako davno prikazan prilikom Blumove izložbe i predavanja u Galeriji Nova. Tri 'promašaja' o kojima govori su komunizam, socijalna demokracija i kapitalizam, a odbjegli povjesničar Michael Blum ih analizira pozivajući se na povijest, političku teoriju i detalje iz biografija pojedinih ličnosti. Melankolija oko nerealiziranih revolucionarnih vizija iz prošlosti prisutna je u radu albanskog umjetnika koji živi i radi u Milanu Adriana Pacija. Paci na izložbi pokazuje jedan do drugog dva printa: skupnu fotografiju koja evocira ratnu komunističku prošlost u Albaniji, te novinski članak iz novijeg vremena koji prikazuje red za boravišne dozvole u Italiji.

Projekti mađarskih umjetnika Gergely Lászlóa i Péter Rákosija najčešće su rađeni u suradnji s odabranim malim lokalnim zajednicama. Novi rad «Topnici iz predgrađa» dokumentira jednu od obljetničkih inscenacija borbi iz vremena revolucije 1848. 
U prvoj postavi izložbe, kao i u njenom katalogu, Sanja Iveković bila je zastupljena s fotografskom serijom «Figure & Ground, u kojoj na osnovu formalnih analogija sparuje reklamne fotografije iz modnih časopisa s reportažnim fotografijama iz ratom i terorizmom zahvaćenih područja. Budući da je rad već izlagan u Hrvatskoj, u verziji izložbe za Galeriju Miroslav Kraljević zamijenjen je drugim radom. Seriju crteža nastalu početkom osamdesetih pod naslovom «Čekajući revoluciju», Maja fowkes tumači kao rad koji sugerira neuspjeh ostvarenja prave revolucionarne promjene u sferi osobnog i političkog, u razdoblju nakon kritički usmjerene umjetnosti sedamdesetih.

Nakon Galerije Trafo u Budimpešti, izložba je bila pokazana u Galeriji Holdem u Manchesteru, te u Galeriji Norwich, također u Velikoj Britaniji. Uz svaku od njih organizirani su i seminari na različite tema, a Maja i Reuben Fowkes posebnu su pažnju posvetili i pratećoj publikaciji, koja nije samo klasični izložbeni katalog, nego i neka vrsta zbornika tekstova. Publikacija sadrži kratke intervjue s umjetnicima, eseje nekoliko međunarodnih teoretičara o samim radovima, te na teme revolucije, estetike, politike, ekologije i anarhizma. Izložba «Revolucija nije vrtna zabava» trajat će u galeriji Miroslav Kraljević do 6. srpnja.

Pročitajte i ...
‘And Then Nothing Turned Itself Inside Out'
Izložba s temom pripovijedanja i pojmom 'nepamtljivog' u G-MK
Marijan Crtalić istražuje 'nevidljivi' Sisak
Marijan Crtalić rehabilitira kulturnu baštinu Siska
'Hram' ili Meštrovićev paviljon
Meštrovićev paviljon kao 'Hram'
I speak true things - Marko Tadić
Matei Bejenaru – 'Umjetnost ne mijenja život, ali pomaže nam da ga razumijemo'
'Stroj za preimenovanje'
Izložba 'Stroj za preimenovanje' u G-MK

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici