Prva PechaKucha večer u Zagrebu

15.01.2009. Print | Pošalji link

Arhitekti se vole šaliti na vlastiti račun, a jedan od takvih komentara na način na koji arhitekt komunicira svoja djela i zamisli glasi: dajte mu mikrofon u ruke i budite sigurni da se satima nećete izvući iz dvorane.

Zašto prezentacija ne bi, recimo, trajala šest minuta i četrdeset sekundi, i nije li to dovoljno da se kažu bitne stvari o nečijem radu ili pojedinačnom projektu koji se predstavlja? To su se, izgleda, pitali Astrid Klein i Mark Dytham iz arhitektonskog studija Klein/Dytham u Tokiju, kada su 2003. osmišljavali neki novi format za događanja u kojima bi se mladi arhitekti mogli međusobno upoznavati i pokazivati jedni drugima svoje radove. Šest minuta i četrdeset sekundi po jednom sudioniku, smatraju, čini stvar konciznom, razumljivom, publika ne gubi koncentraciju, i više ljudi ima priliku da se pokaže. Sam broj proizlazi iz jedinog striktnog pravila onoga što se danas zove PechaKucha večeri i održava se u 165 gradova širom svijeta. Svatko tko se predstavlja ima na raspolaganju točno dvadeset sekundi za svaki od ukupno dvadeset slajdova koje ima pravo pokazati publici. Nakon što mu vrijeme istekne, nastupa drugi gost. 

Naziv PechaKucha dolazi od japanske riječi za zvuk koji nastaje tijekom razgovora - engleski 'chit-chat' ili u najbližem hrvatskom prijevodu 'ćaskanje'. Inicijalno mali projekt u organizaciji tokijskog arhitektonskog studija u svega pet godina postojanja narastao je u internacionalnu franšizu po cijelom svijetu. Prva zagrebačka PechaKucha večer održat će se 15. siječnja s početkom u 20 sati u Klubu SC, a u organizaciji samog događanja sudjeluju projekt 'Rasadnik’ Brukete&Žinića, arhitektonski ured 3LHD, producentica Tina Fras i grafička dizajnerica Lana Cavar. Davor Bruketa kaže kako PechaKucha svoju popularnost duguje dobroj ideji, a ideja je promiješati kreativne sokove. Stvar jest krenula od arhitekata, ali proširila se s vremenom na sve kreativne prakse, od dizajnera, do likovnjaka i izvedbenih umjetnika.

«Može inače biti problem kada odete na prezentaciju, na primjer nekog koreografa, i onda taj skače po mikrofonu sat i pol vremena. PechaKucha je popularan koncept jer omogućava da unutar kratkog vremena dobijete pregled nad nizom kreativnih praksi. Ako vas nešto od toga dublje zanima, onda imate priliku da kasnije uz pivo razgovarate s čovjekom o njegovom radu. Možda ne znam ništa o njegovom području rada, ali me njegov način razmišljanja može inspirirati za nešto u mom vlastitom radu.» Autor koji radi prezentaciju mora dobro razmisliti o onom što radi, ili onom što nastoji predstaviti, i pokušati to svesti samo na najbitnije stvari. Kreativni dio PechaKucha prezentacije sastoji se upravo od toga – kako zavesti publiku u tijesnih 6 minuta i 40 sekundi.

«Užasno je zanimljivo vidjeti kako se različite kreativne prakse ponašaju u okviru koji im daje 20 sekundi po slajdu. Već taj čin pripreme prezentacije je zanimljivi posao za svakog kreativca.» Svi organizatori zagrebačke verzije ovog događanja sudjelovali su u PechaKucha večerima ranije, pa iz tih iskustava i dolazi zajednička ideja da se nešto slično pokrene i u Hrvatskoj. Radi se o licenciranom događanju, čiji koncept i nije neka nuklearna fizika, ali Bruketa smatra da će uključivanje Zagreba u takav globalni projekt biti zanimljivo.

U zadanom formatu jednog takvog događanja nema formalnog dijela rezerviranog za pitanja i odgovore, pojašnjava Lana Cavar, nego je predviđeno da to bude sastavni dio neformalnog druženja nakon prezentacija. “PechaKucha je zabavna i informativna edukacija. Ne radi se o rigidnom formalnom nastupu nekog autora ili edukatora, nego je to neformalan prostor za druženje u kojem se dijele informacije. Kao takav zapravo odlično funkcionira. Svaki klasičan moment pitanja/odgovora, hijerarhije između prezentera i publike, zapravo bi narušio dinamiku i spontanost koja se ovdje događa.”

Kako je PechaKucha neprofitan projekt, zemlje u kojima se održava, kaže Davor Bruketa uglavnom vrte svoje autore. Tako će biti i u Hrvatskoj, ali ipak postoji ideja okretanja prema regiji. Također, PechaKucha večeri nisu zamišljene da predstavljaju isključivo mlade autore. Jedan od gostiju je, primjerice, i kipar Ivan Kožarić kojega su organizatori pozvali da predstavi proces svog rada. Glavna ideja je da kreativci pokažu drugim kreativcima iz različitih disciplina što oni rade, i tako se međusobno inspiriraju. «Naš je cilj pomiješati što više kreativca različitih dobnih skupina, sve koje smatramo da imaju nešto inspirativno za reći onima koji sjede u publici, i svejedno je imaju li 88 ili 18 godina. Što se tiče zemljopisa, zanima nas Hrvatska, ali u nekom trenu ćemo početi dovlačiti regionalne snage.»

Na prvoj PechaKucha večeri u Zagrebu predstavit će se i modna dizajnerica Ivana Popović, koja je za prezentaciju pripremila poseban projekt. Video umjetnica Nicole Hewitt, koja je nedavno imala premijeru svog novog filma, također će govoriti o svom radu. Produkt dizajneri iz grupe Numen govorit će o projektu koji domaća publika još nije imala priliku vidjeti. Splitska grafička dizajnerica Rafaela Dražić, autorica časopisa «Unzine» koji se bavi angažiranim temama i distribuira se putem interneta, dizajnirala je i plakat za prvu PechaKucha večer. Vili Matula koncentrirat će se na projekt «Publika za posebne namjene», svoj filmski rad predstavit će Simon Bogojević Narath, a među prezenterima je i mladi arhitektonski Studio UP koji je 2008. godine dobio nekoliko nagrada.

Lana Cavar kao goste izdvaja i Institut za istraživanja u arhitekturi Platforma 9,81, ekipu koja je stajala iza prenamjene bivšeg Kina Mosor u Društveni centar. PechaKucha inicijalno se trebala održati upravo u tom prostoru. Adresa je, međutim, preseljena u Kino klub Jadran filma u Dubravi, ali će se zbog redukcija plina sve na kraju dogoditi u Klubu SC-a u Savskoj 25. «Za PechuKuchu su jednako tako bitne i lokacije - to su redovito off prostori zanimljivog urbaniteta, neobične lokacije koje nisu u redovnoj primjeni kao dvorane u kojima se događaju slične stvari.”

PechaKucha ima centralnu web stranicu koja povezuje sve gradove u kojima se događaju takve večeri, a može se naći na www.pecha-kucha.org. Zanimljivo je da se na isti dan kada prvi put počinju u Zagrebu, slične prezentacije događaju u još tri grada - New Orleansu, San Joseu i Charlotteu, a samo tijekom siječnja održava ih se još šesnaest. Program počinje u Klubu SC, 15. siječnja u 20 sati.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Prva zagrebačka PechaKucha

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici