Provedite noć u Noći muzeja

30.01.2009. Print | Pošalji link

Možda se sama po sebi i ne čini kao neka revolucionarna ideja, ali Noć muzeja iza sebe ima ozbiljne brojke. 

Brojke koje kažu da je prošlogodišnja groznica oko ove manifestacije dovela u muzejske zgrade oko 115 tisuća posjetitelja. Koncept je preuzet iz onog što se u brojnim drugim svjetskim gradovima zove Museum night, a u posljednje vrijeme ima i tendenciju proširivanja na dvije do tri noći zaredom. Kod nas do toga još nije došlo, ali nije tu loše spomenuti ni da je čitava stvar prije četiri godine krenula sa samo šest muzeja uključenih u ove programe, da bi se manifestacija do danas proširila na oko 70 institucija u 28 gradova širom Hrvatske. Kao i u prijašnjim izdanjima, muzeji će 30. siječnja biti otvoreni za posjetitelje čak do 1 u noći, ulaz u sve njih je besplatan kao i svi popratni programi i tiskani materijali, no to je tek mali dio onog što čini jednu Noć muzeja, jer svaka od institucija ima svoj vlastiti program koji osim izložbi uključuje koncerte, performanse, predavanja, radionice, različite demonstracije i druga iznenađenja. Ključ uspjeha Noći muzeja, kaže Vesna Jurić Bulatović iz Hrvatskog muzejskog društva, je koordinirana akcija, ali i ležernija komunikacija s publikom i «fina, kontrolirana neozbiljnost».

Muzeji događanja uglavnom koncipiraju oko aktualnih izložbi ili svojih stalnih postava. Muzej za umjetnost i obrt tako će u terminima od 18 te od 20 sati imati demonstracije rada bakrotiskarske radionice vezano uz izložbu Rembrandta, nakon čega slijedi koncert ansambla barokne glazbe i iluzionistički nastup Luke Vidovića. Muzej suvremene umjetnosti svoj dio programa počinje u 21 sat u prostorima Zbirke Richter na adresi Vrhovac 38, gdje će elektroakustički trio Azot napraviti ugođaj blizak doživljaju potresa. Vizualni dio performansa koncipirala je medijska umjetnica Martina Mezak, koristeći vizualne materijale temeljene na radovima Vjenceslava Richtera. Arheološki muzej u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja uprizorit će srednjovjekovni viteški turnir, dok Tehnički muzej od 18:30 do kasno u noć ima čitavu seriju predavanja u sklopu svog planetarija, kao i pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle.

Sve muzeje koji sudjeluju u ovoj manifestaciji povezivat će posebna Zetova tramvajska i autobusna linija. Većinu toga nije naročito teško obići ni pješice, ali vožnja je zamišljena kao dio doživljaja Noći muzeja, a nekima možda predstavlja i zgodan način za planiranje redoslijeda večerašnjeg pohoda. U 18 sati s remize na Trešnjevci kreće prva besplatna vožnja tramvajskom linijom „Noć muzeja '09“, kojom i službeno otpočinje ovogodišnji pohod zagrebačkim muzejima, a detalje o tome, kao i o pojedinačnim događanjima naći ćete na web stranici organizatora čitave manifestacije Hrvatskog muzejskog društva.

(M.G.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici