'Exposé' Srećka Rijetkovića

03.07.2007. Print | Pošalji link

Priča o projektu «Exposé» fotografa Srećka Rijetkovića počinje na Gotlandu, najvećem otoku u Baltičkom moru, gdje je Andrej Tarkovski osamdesetih snimio svoj posljednji film «Žrtva».

Inače, Tarkovski je krajolik Gotlanda odabrao za svoj film kao veliki štovatelj Ingmara Bergmana, a kako bi mu dodatno odao poštovanje, za tu je priliku angažirao i omiljenog Bergmanovog kamermana. Dvadesetak godina kasnije Srećko Rijetković je na Gotland došao u potrazi za mjestima gdje je Tarkovski snimio neke od sekvenci svog filma. Putovanje je zamislio kao svojevrsni umjetnički projekt, ali stvar je otišla u drugom smjeru.

Naime, na putu se zaustavio pred jednom štalom koju je vlasnik preuredio u prodavaonicu doslovce svega i svačega, i tamo je u jednoj od kutija pronašao četiri nerazvijena, ali eksponirana crno-bijela filma za koje je procijenio da su vjerojatno stari oko šezdeset godina. Iako su bili u jako lošem stanju, uspio ih je razviti, a rezultat ga je zapanjio. Iz oštećenih negativa dobio je 22 fotografije, besprijekorno dobro snimljene, savršeno eksponirane, sa savršenom kompozicijom, a na fotografijama s vidljivom oštećenjima od izloženosti vlazi naizmjenično se pojavljuju dvije mlade žene.

Rijetkovića je najviše, kako kaže, mučilo pitanje zbog čega takve fotografije nikad nitko nije razvio, kako su se uopće našle tu, i tko su dvije osobe koje su se fotografirale na obali Gotlanda? «Nastavio sam razvijati svoje teorije, i sve se to pretvorilo u umjetnički projekt traženja», kaže Rijetković. Započeo je i suradnju s jednim švedskim novinarom koji bi sve to trebao dokumentirati, vraćao se na Gotland gdje su zajedno pokušavali pronaći ljude koji možda nešto znaju. Uspjeli su čak pronaći i osobu koja je donijela negative, ali tu se svi tragovi gube.

Filmovi poput onih koje je pronašao na Gotlandu ne proizvode se od sredine pedesetih godina, što je Rijetkoviću bilo zanimljivo jer ga i inače zanimaju stare fotografske tehnike, poput fotogravure, jedne od prvih tehnika trajnog reproduciranja fotografija. Iako je sve pronađene fotografije izradio i u tehnici fotogravure, u galeriji ih je predstavio onakvima kakve ih je i našao. Jedina intervencija je u načinu na koji je fotografije predstavio na izložbi u Galeriji Križić Roban. Sve su uokvirene, a okviri su opremljeni neprozirnim kapcima koje posjetitelj može otvarati. Tako pripremljeni način promatranja fotografija odgovara činjenici da su one bile skrivene šezdeset godina, te traži od promatrača da ih sam ponovno otkriva.

Na izložbi je pokazana i serija fotografija koje je Srećko Rijetković napravio u potrazi za plažom na kojoj su originalne fotografije nastale. Točno mjesto, pa ni vrijeme, nije bilo moguće odrediti, ali potraga ga je inspirirala da ispriča vlastitu priču. U potrazi su se, kaže Rijetković, stalno pojavljivali novi momenti koji su priču granali i navodili ga da dalje traži i razvija je. Tarkovski je tako u nekom skretanju dijelom izuran iz priče, ali ostao je njezin dio, a usput su nastale stotine novih fotografija i snimljen je trominutni video koji se također prikazuje u sklopu izložbe.

«Taj video je također sasvim jednostavna priča koja počinje hodanjem po poluotočiću gdje je Tarkovski snimio 'Žrtvu'. U cijelosti se sastoji od kolažiranih sekvenci koračanja na različitim mjestima na koja me je odvela potraga za negativima, i funkcionira kao asocijacija jednog vječnog traženja za sadašnjošću i prošlošću, smislom vlstitog rada i umjetničkog nagona.» Iako su same fotografije objavljivane, aktualna zagrebačka izložba prva je na kojoj ih umjetnik sve pokazuje na jednom mjestu. Projekt se, međutim, nastavlja razvijati u različitim smjerovima. «Jedna od budućih varijacija bila bi fiktivna reportaža, možda i u obliku eseja, poinovno na osnovi traženja tih fotografija. Drugi dio bila bi izrada svojevrsne karte od većeg broja fotografija koje sam snimio po Gotlandu, koja bi isto tako bila jedna fiktivna dokumentacija traženja osoba s negativa po Gotlandu».   

Zaplet je svakako filmski, i ne samo zbog Tarkovskog i Bergmana spomenutih na početku priče, a kamo će dalje Srećka Rijetkovića, koji danas živi u Švedskoj, odvesti njegova opsesija tek ćemo vidjeti. Izložbu «Exposé» možete pogledati u Galeriji Križić Roban do 07.07.2007.

(M.G.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici