Objavljene nagrade 43. Zagrebačkog salona

19.03.2009. Print | Pošalji link

43. Zagrebački salon, koji ove godine obuhvaća područje primijenjenih umjetnosti i dizajna, počinje 19. travnja u prostoru Javne garaže na Kvaternikovom trgu.

No i prije samog čina otvorenja objavljene su nagrade - dobitnici tako već imaju signal za slavlje, a publika unaprijed dobiva i neke dodatne orijentire za kretanje po izložbi i uspoređivanje stvari. Velika nagrada Salona dodjeljuje se ne jednom autoru ili autorici, nego studentima, odnosno čitavom Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija s Umjetničke akademije u Splitu. Zanimljivo, rad tog odsjeka pohvalno je ocijenjen i na ne tako davnoj HDD-ovoj Izložbi hrvatskog dizajna 0708, a ovog puta konkretno su nagrađeni njihovi mentorirani radionički radovi nastali u razdoblju između 2006. i 2008. U obrazloženju se posebno ističe „novi način obrazovanja u dizajnu, koji uzima u obzir suradnju s lokalnom zajednicom, otvoren je prema javnosti, društvenom kontekstu i javnom prostoru.“

Tri jednakovrijedne nagrade dobili su modna dizajnerica Patrizia Donà za svoju kolekciju Hommage à Remington, Igor Grubić za „East side story“, odnosno plesnu rekonstrukciju Gay Pridea u Zagrebu i Beogradu, i Tonka Maleković za rad „Urbane plastike – vrste u nastajanju“. Zanimljivo je kako je Nagrada mladom autoru do 35 godina starosti dodijeljena projektu koji zapravo i nije realiziran na izložbi, ali je neovisno o tome, ili možda upravo zbog toga, postao jedan od onih koji je najsnažnije obilježavaju.

Kustosica Silva Kalčić je „Playground“ Božidara Katića već isticala kao rad koji izravno kritički reagira na konkretnu situaciju vezanu uz samu lokaciju održavanja izložbe. Njegova ideja da intervencijom na ispražnjenom i zamrlom Kvatriću rekreira osjećaj 'živog' mjesta i time potakne pitanja o značenju trga, ali i javnog prostora uopće, ostala je na razini makete i projekta, ali itekako zasluženu pažnju nagradom je ipak dobila.

Posebnim priznanjem Salona nagrađen je koautorski rad grupe mladih arhitekata ARCHIsquad i umjetnice Andreje Kulunčić, dok je hrvatska sekcija AICA-e svoje priznanje dodijelila Barbari Blasin i skupini suradnika za ekološko-dizajnerski rad „Ugrožena čestica“. Inače, otvorenje 43. Zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna je večeras u 19 sati, a izložba će nakon toga ostati otvorena do 6. travnja.

(M.G.)

Pročitajte i ...
43. Zagrebački salon
Garaža ili gdje otvoriti 43. Zagrebački salon
Zagrebački salon primijenjenih umjetnosti i dizajna - u garaži

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici