Koliko queer posla!

04.06.2009. Print | Pošalji link

Šesti mjesec je, još od 2002. godine, vrijeme kada se već tradicionalno održava Zagreb Pride.

Riječ je o središnjoj manifestaciji aktivizma za prava seksualnih i rodnih manjina, čiji je cilj uvijek iznova upozoravati na neravnopravnost lezbijski, gejeva, biseksualnih, transrodnih i queer osoba u odnosu na heteroseksualnu, ili, bolje rečeno, heteronormativnu većinu u hrvatskom društvu. Pride se, međutim, ne sastoji samo od povorke ulicama centra grada i prigodnih govora na Zrinjevcu ili Cvjetnom trgu, nego redovito ima i popratne sadržaje. Tako je i ove godine, uoči same povorke 13. lipnja 2009., pripremljen niz kulturnih programa, od kojih će prvi biti otvoren 4. lipnja 2009. u Galeriji VN. Riječ je o izložbi "Koliko queer posla", koju je realizirao istoimeni umjetnički kolektiv.

Premda mu je ovo prvi izložbeni projekt u Zagrebu, ovaj kolektiv postoji već dvije godine. Prema riječima jedne od njegovih osnivačica, "kolektiv je nastao spontano, okupljanjem umjetnica i umjetnika koji su se i inače družili, pri čemu je ime kolektivu dala Dana Budisavljević, dok je Helena Janečić kreirala logo". Uz te dvije umjetnice i Tanju Topolovec, na izložbi u Galeriji VN svoje će radove izložiti i Ana Opalić, Željka Fuderer-Levak, Iva Habus, Lea Kralj Jager, Darko Vaupotić, i Gabrijela Ivanov. Izloženi radovi međusobno su vrlo različiti, ako ništa drugo, onda po medijima u kojima su realizirani – od fotografije i akvarela na platnu do videa i instalacija. Unutar tako raznovrsne izložbene građe sigurno bi se mogli izdvojiti neki posebno zanimljivi ili barem za temeljni koncept ilustrativniji radovi. No, Tanja Topolovec rezolutno odbija ikoga izdvojiti, jer "ovaj kolektiv nema kustosa, nego su u njemu umjetnici koji sâmi sebe promoviraju".

S obzirom na, recimo to tako, eklektičnu narav ovog projekta, teško je precizno definirati njenu temu, pa umjesto toga organizatori najavljuju da su radovi "protkani ili se direktno odnose na zakulisnu igru umjetničke produkcije i djelovanja, potpuno neopterećeni misterijem queer identiteta, ali po istom misteriozno povezani". Uostalom, zamisao nije niti bila prezentirati različite poglede na neku objedinjavajuću temu. Nit vodilja jest pojam "queer posla", ali je temeljna ideja bila predstaviti "skrivene radove, koji ne pripadaju u klasične galerijske postave ili teme, nego su djela koja su umjetnici stvorili iz vlastite duše".

Izložba "Koliko queer posla" otvara se 4. lipnja 2009. u 21 sat u Galeriji VN, a otvorenom ostaje do dana održavanja ovogodišnjeg Zagreb Pridea, 13. lipnja 2009.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagreb Pride 2009. - bogat program i slavljenje različitosti
Zagreb Pride za otvoreni grad
Izložba 'Koliko queer posla' uvod u Pride 2009.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici