Umro Darko Glavan

13.07.2009. Print | Pošalji link

U prometnoj nesreći u Varaždinu sinoć iza ponoći poginuo je Darko Glavan, jedan od najvažnijih i najutjecajnih rock kritičara na ovim prostorima.

Glavan je među rijetkim autorima koji su, aktivno prateći glazbenu scenu, i sami dosegli status ikone te scene. Kao kritičar je bio aktivan još od kraja šezdesetih, pisac je prve knjige o punku u bivšoj Jugoslaviji, a kao autor, koautor ili urednik sudjelovao je u objavljivanju niza drugih izdanja.

U hrvatskoj kulturi značajan je, međutim, prije svega po tome što je uspijevao djelovati na spoju visoke i popularne kulture, i pritom ne raditi nikakvu veliku predstavu od toga. U tom kontekstu zanimljivo je da je prva izložba koju je kurirao ovaj diplomirani povjesničar umjetnosti i komparatist bila izložba omotnica rock ploča. Osim o glazbi, te o svjetonazoru koji uz nju ide, Glavan je pisao i o stripu, grafičkom dizajnu i suvremenoj umjetnosti, a od 2003. bio je i predsjednik hrvatske sekcije međunarodnog udruženja likovnih kritičara – AICA-e.

Iako zaposlen u Muzeju Mimara u uredu za odnose s javnošću, gdje je radio i kao kustos, najvažnije i najosobnije izložbene projekte ostvario je samostalno unutar programa različitih institucija. Posljednjih godina monografski je obradio opus Antuna Motike, bio je koautor izložbe o Vladi Kristlu u Umjetničkom paviljonu, retrospektiva Andrije Maurovića i Milana Trenca u Klovićevim dvorima, a uredio je i monografiju o Galeriji Studentskog centra. Darko Glavan stradao je u 58. godini života, nakon što je na njega naletio osobni automobil. Legenda glazbene kritike vraćala se s koncerata u sklopu Radar festivala.

(M.G.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici