Fotografije studenata ADU u ULUPUH-U

13.07.2009. Print | Pošalji link

Već petu godinu za redom, u Galeriji ULUPUH organizira se izložba fotografskih radova studenata Akademije dramske umjetnosti.

Cilj joj je izvući ono najbolje od studentske produkcije, predstaviti neke mlade autore, ali jednako tako i pokazati načine i smjerove u kojima se oni formiraju u okviru svog fakultetskog obrazovanja. Izložba nosi naziv «Nova imena», a time i automatski, kao neki nagovještaj budućnosti, već smješta sve odabrane autore i autorice na fotografsku scenu, ili barem na njen prag. Na kakvu se pak točno scenu i specifičnu profesionalnu budućnost misli, to je već drugo pitanje. Dio studenata će se nakon studija posvetiti filmskom ili televizijskom snimanju, neki drugi će otići u modnu fotografiju, a neki treći će potražiti karijeru u umjetnosti. Za ovo posljednje dovoljno je uzeti primjer Ane Opalić ili Jasenka Rasola, koji oboje pripadaju ranijim generacijama Odsjeka snimanja na ADU.

Selekciju radova i za ovo je izdanje izložbe radila docentica na ADU Sandra Vitaljić, zajedno s Darijem Petkovićem i Jelenom Blagović. Njih troje inače su predavači na katedri za fotografiju, unutar koje su grupirani svi kolegiji na ADU koji se bave tim medijem. Fotografija je oduvijek bila integralni dio Odsjeka snimanja, odnedavno je na ADU moguće upisati i dvogodišnji magistarski studij iz tog područja, ali postoji također i inicijativa da se formira i samostalni odsjek za fotografiju. Na nju ukazuje, kaže Sandra Vitaljić, i ova izložba.

Ona obuhvaća radove studenata različitih godina, od kojih su mnogi nastali kao vježbe u sklopu kolegija fotografije. Ima tu dokumentarnih formi, kao što su fotoesej, reportaža ili reportažni portret, zastupljena je i modna fotografija, klasični žanrovi akta i pejzaža, ali radovi sa slobodnom temom. Osvrćući se na neka od ranijih izdanja ove izložbe, Sandra Vitaljić kaže kako su primjetne neke promjene, što povezuje i sa smjenom generacija.

«Pojavila se generacija koja ima posve drugačiju vizualnu kulturu, i sviđa mi se što se to jasno reflektira i na ovoj izložbi. Još prije par godina kad smo radili ovakve izložbe, imala sam osjećaj da su izgledale jako staromodno. Jako je bila zastupljena crno-bijela fotografija, s nekim motivima za koje mi se činilo da nemaju veze s njihovim godinama. Nije se mogla osjetiti mladost, i njihov način života - kao da su se trudili imitirati neke salonske uzore. Mislim da u ovim ovdje fotografijama ima puno više nečeg iskrenog, čini mi se kako se konačno bave onim temama koje ih zaista zanimaju, koje nisu nametnute od klasičnih uzora.»

U radu na Akademiji, kaže Sandra Vitaljić, glavni cilj mentora je potaknuti kreativnost studenata, bez obzira na odabrani žanr, tematiku i pristup. Dio tog kreativnog rada, koji se nerijetko zanemaruje, je i osmišljavanje izložbene prezentacije fotografija. Na dosadašnjim izložbama, podsjeća autorica ovogodišnje selekcije, prevladavali su mali formati jednostavni za izlaganje, većinom crno-bijela fotografija, a sve je to bilo izlagano u jednakim okvirima.

«Meni se ta prezentacija nije sviđala. Činilo mi se da ne govori dovoljno, kao da sami studenti ne rade na osmišljavanju svog rada. Sada možete primijetiti da se često radi o serijama fotografija. Dakle, potičemo šire i dublje razmišljanje čiji rezultat neće biti samo jedna fotografija izvučena iz konteksta, nego se kroz seriju može vidjeti razrada ideje, a samim time i razrada prezentacije. Studenti su ove godine uložili maksimalan trud oko prezentacije.»

Budući fotografski profesionalci na ADU se pripremaju za rad u području primijenjene fotografije, što ne uključuje samo snimanje za televizijske i filmske produkcije, nego, primjerice, i modnu fotografiju. U stvarnosti, postoji vrlo mali broj autora koji imaju mogućnost baviti se isključivo izlaganjem, te je ulazak u 'primijenjeno' područje zapravo nužnost. S druge strane, bez obzira je li riječ o nečemu što je proizašlo iz vježbi u sklopu studija, ili o posve slobodnim radovima, sve što je pokazano na izložbi «Nova imena» kontekst izlaganja u javnoj galeriji prilično dobro podnosi.

«Modna fotografija danas nije nešto što prodaje haljine, i može itekako biti vrlo bliska umjetničkoj fotografiji. Kad studenti danas rade fotografiju trude se približiti tom kreativnom maksimumu, a ne samo formi koja će prikazati neki odjevni predmet. Postoji velika razlika između fotografija koje će funkcionirati samo u časopisu ili nekoj primijenjenoj formi, i one koja će funkcionirati u galeriji. Međutim, modna fotografija u svojim kreativnim vrhuncima uvijek može stajati na zidu galerije, a da to ima smisla.»

Zajedno sa studentskim fotografijama, izloženi su i radovi njihovih profesora i mentora, i to bez posebnog izdvajanja. Ideja da se oni predstave zajedno sa studentima, kaže Sandra Vitaljić, došla je spontano i iz potrebe iskrene komunikacije, jer studenti često imaju želju reći nešto i o onom što rade njihovi mentori. «Trudim se unutar svog programa studentima dati maksimalnu slobodu. Ako je riječ o portretu, onda im pokazujem cijelu širinu onoga što portret u fotografiji može značiti - od 'primijenjene' situacije gdje fotografiraju medijsku ličnost, do umjetničkog projekta koji se bazira na portretu.»

Što se tiče mogućeg osnivanja zasebnog odsjeka fotografije na ADU, Sandra Vitaljić smatra kako za to doista i postoji potreba, iako se slaže da je inicijativa prvenstveno pokretana idealističkim razmišljanjem. Budući fotografi, bez obzira da li će se opredijeliti za umjetnost, tražiti karijeru u filmu ili drugdje, sami će pronaći prostor za sebe, a studij je tu da ih pripremi za sve na najbolji mogući način.

«Naš zadatak je pripremiti studente i za tržište. Osobno imam iskustva iz vremena dok sam studirala u Češkoj, te nešto iz Amerike, ali jasno je da ne možemo tek tako preslikati za sebe program s druge Akademije. Moramo imati u vidu posebnosti ovog tržišta. Po mom mišljenju, nužno je pripremiti studente za profesionalni život, ali isto je tako važno i poticati idealizam. Nema smisla govoriti im kako se neće nikad neće bavit umjetničkom fotografijom, jer se i ja sama trudim raditi svoje projekte i izlagati, koliko god mi je to skupo. Potrebno je samo pronaći pravu ravnotežu između jednog i drugog.»

Izložba «Nova imena» kroz odabir iz studentske fotografske produkcije, zaključuje Sandra Vitaljić, točno pokazuje i kako se radi na Akademiji. Iako radovi nisu grupirani prema godinama studija, niti prema temama, moguće je razabrati raspon svega onog kroz što studenti u sklopu fotografskih kolegija prolaze. Izložba fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti «Nova imena» ostaje otvorena u Galeriji ULUPUH do 20 srpnja. Neke detalje o njoj, uključujući i manji odabir fotografija, možete još pronaći i na www.ulupuh.hr, te na blogu.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Izložba 'Nova imena' predstavlja radove studenata ADU

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici