Ljetna shema – studentski video radovi u Galeriji VN

03.09.2009. Print | Pošalji link

Nitko neće ozbiljno insistirati na postojanju konkurencije između 'multimedijskih' odsjeka na splitskoj i zagrebačkoj likovnoj akademiji.

Ipak, česte su usporedbe između autora i radova koji s njih izlaze. Oba odsjeka su relativno mlada i nova, ali između njih postoje i neke razlike. Naime, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu očito je vrlo jak s dizajnerske strane, što je prepoznato na prošlogodišnjoj HDD-ovoj izložbi ‘0708’, kao i na nedavnom Zagrebačkom salonu posvećenom primijenjenoj umjetnosti i dizajnu. Najčešće se spominjalo kako je splitski studij općenito više usmjeren etici, nego estetici i komercijali, za razliku od zagrebačkog Studija dizajna. S druge strane, odsjek na ALU nove medije umjesto s dizajnom kombinira s animacijom, dijelom i zato što se simbolički oslanja na tradiciju Zagrebačke škole crtanog filma. U međuvremenu, u sklopu splitskog UMAS-a izdvojio se i posve novi Odsjek za film i video, čime se onaj malo više 'umjetnički' studij na neki način odvojio od onog opet malo više 'primijenjenog'.

Mladi umjetnici i umjetnice iz prvih diplomiranih generacija već su stupili na scenu koja, mora se priznati, u Zagrebu funkcionira u puno boljim uvjetima. Sa studentskom produkcijom nešto je ipak drugačije, pa je rijetka prilika da se izbor takvih radova vidi na jednoj izložbi ujedno i sama po sebi vrijedna. Izložba nosi naziv ‘Ljetna shema’, u skladu s time što je bez posebne najave okupirala prostor Galerije VN u ljetnim mjesecima. Riječ je o izboru radova petero studenata i studentica s UMAS-ovog Odsjeka za film i video, koji su svi nastali pod mentorstvom Sandre Sterle, koja u Splitu vodi kolegij koji u sebi povezuje performans i video. Kombinacija je neobična, ali samo na prvi pogled, jer forma video performansa, čak i ako se ne izdvaja pod tim nazivom, prilično je raširena u suvremenoj umjetnosti, slično kao i razne druge takve 'hibridne' forme. Osim toga, smatra njegova voditeljica, tako koncipiran kolegij osigurava potrebnu otvorenost jer mu je jedna od osnovnih postavki istraživanje i eksperiment.

‘Ovo je specifična forma koja povezuje performans i video. Na trenutke može izgledati da jedno nema veze s drugim, ali uvijek se u povijesti performansa provlačilo pitanje registracije i potrebe za njom. Isto tako, iz pozicije videa važno je pitanje što je to što mi snimamo – je li to gluma ili je neka vrsta ponašanja. Kroz ovaj kolegij istražujemo sve ono što je performativno, a pokazalo se da je takvo zapravo puno toga. Svaka vrsta komunikacije među ljudima sadrži elemente performativnoga.’, objašnjava Sandra Sterle. Tehnički aspekt eksperimentiranja u mediju videa, dodaje mentorica, ionako je u posljednjih dvadesetak godina manje izražen. Istodobno, i novije generacije studenata dolaze sa sve većim tehničkim predznanjem, a alati i hardver potreban za, primjerice, montažu videa, daleko su im dostupniji nego čak i najbližim njihovim prethodnicima. Takva podloga ostavlja više prostora da razvijaju svoje ideje, pa i sami radovi, barem oni pokazani u Galeriji VN, uglavnom ostavljaju dojam dovršenosti i zaokruženosti.

Iako nije riječ o 'radovima njihovog života', jer je to još uvijek samo neka vrsta vježbe, zajedničko radovima Ane Opačić, Pina Gamulina, Gilda Bavčevića, Martine Bilan i Tihane Mandušić upravo je to što su svi na neki način 'videom dokumentirani performansi'. Forma video performansa sama po sebi se čini najpogodnijom za autoportretne, autorefleksivne ili autobiografske radove, ali to bi se teško moglo nazvati ograničenjem, jer ostavlja otvorenim široko polje mogućnosti. ‘Vrlo često mladi ljudi ne žele sebe stavljati u centar bilo kakvog takvog istraživanja, jer ono nužno sa sobom nosi neku vrstu rastresanja i ogoljavanja u javnosti. Uz to ide i svojevrsno mentalno sazrijevanje, a kolegij, odnosno njegov smisao, je upravo na tom tragu. Naravno, stvar je izbora koliko netko želi odvajati, ili ne odvajati, privatno od umjetničkog. Nikoga ni ne ograničavam da radi samo i isključivo sa sobom.’, tvrdi mentorica Sandra Sterle.

Video rad ‘3:10 za Yumu’ Tihane Mandušić, inače studentice treće godine na UMAS-ovom Odsjeku za film i video, publika je već mogla vidjeti prošle godine na izložbi ‘Nemam karticu za bodove’ u Galeriji Nova. U jednu od scena iz istoimenog westerna umjetnica unosi nešto poput vlastitog nijemog prijevoda jer sama glumi sve uloge.

Gildo Bavčević predstavio se konceptualno čistim radom, koji funkcionira gotovo i kao mala studija ponašanja. Naime, u najužoj ulici u Splitu, koju svi zato zovu ‘Pusti me da prođem’, on se namjerno gura u tijesne susrete i sudaranja sa sugrađanima koji hodaju prema njemu sa suprotne strane, izazivajući različite reakcije. Tu je i Ana Opačić, s radom naslova ‘Sunce’ kojem je tema izmještenost, odnosno preseljenje. Ona se za potrebe tog videa preselila na krov svoje vlastite zgrade, te je tako pokušala živjeti jedan dan, pritom sve snimajući. ‘Tu su još neke fantazmagorije mlade djevojke koja se još uvijek kreće u svijetu između fantazije i zbilje, s tim da ona inače dosta koketira i s literaturom. Puno čita, piše, pa tako sama sebe plasira u neke svjetove koje pokušava živjeti. Rad zapravo potencira sukob između sna i jave.’

Jedna od tema kojom su se studenti bavili u sklopu kolegija Video i performans bila je i ‘Transformacija’. Iz toga je proizašao istoimeni rad Pina Gamulina. Inspiriran SF pričama, Gamulin u svom radu utjelovljuje bijesnog superheroja koji, sav odjeven u bijelo, u prostoru jednog pothodnika pokušava uspostaviti svoju simboliku kretanja. S druge strane, Martina Bilan po noći snima sebe u različitim situacijama, a onda te snimke dodatno obrađuje digitalnim dodavanjem snježnih pahuljica. Sandra Sterle nastavlja: ‘Takvom obradom, kao i dodavanjem komadića teksta, ona gomila slojeve informacija – slojeve koji nam sugeriraju njezinu svijest i podsvijest. Ona se kreće od motiva do motiva, kao da time postupno otkriva vlastiti tok svijesti.’

Svečano zatvaranje ‘Ljetne sheme’ u Galeriji VN zakazano je 3. rujna u 20 sati, a istodobno s tim zatvaranjem u VN-u počinje i jedno otvorenje. Slučajno ili ne, riječ je o samostalnoj izložbi Stefana Hausa, još jednog od bivših studenata UMAS-a.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
U Galeriji VN pogledajte studentske video radove

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici