'Priče o neizrecivom' Martine Mezak u Galeriji Prozori

25.09.2009. Print | Pošalji link

Tko je god barem jednom bio u Galeriji Prozori, shvatio je da ista i nije baš klasična galerija s četiri bijela zida i imuna na svoju okolinu – iliti, nije ono što likovnjaci vole zvati 'white cube'.

'Prozori' iz imena zapravo pripadaju Knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića u Zapoljskoj 1, a umjetnici se sa situacijom već snalaze kako znaju i umiju. A onda znaju, isto tako, da upravo iz takve situacije, odnosno iz ograničenja, često proizađu i dobri radovi. A Martina Mezak, umjetnica koja tamo trenutno ima izložbu, izgleda da se prilično dobro snalazi s ograničenjima.

Na primjer, vodi vjerojatno najmanju neprofitnu galeriju suvremene umjetnosti u gradu. Ime joj je u skladu s kvadraturom, pa jednostavno glasi «Nano», a izlažu se uglavnom radovi mlađih autora, i, ne manje važno, multimedijskog usmjerenja, koji se teže prilagoditi samom prostoru. Počelo je od želje mlade umjetnice da otvori prostor za izlaganje kolegama iz svoje generacije, a uvjetno rečeno 'novi' mediji bili su prirodan izbor ne samo zbog prostora, nego i zato što se i sama Martina Mezak u svom radu njima pretežno služi, te je to područje ono koje ju najviše zanima zbog mogućnosti da kod publike aktivira različita osjetila. U ranijim radovima kao medij je koristila, primjerice, i vodu, odnosno vodenu paru, koja je bila materijalna osnova za holografske projekcije na izložbi «G8».

«Jednostavno, to su mediji kojima najlakše mogu izraziti ono 'iznutra', naročito zato što se najviše bavim svojim unutrašnjim stanjima, emocijama, ili stvarnostima koje nisu materijalne. Čini mi se da je takve stvari onda najlakše i izreći preko medija koji i sami nisu 'materijalni'. Slike i skulpture su uvijek 'tu', konkretne, ali kad radim sa zvukom, ili u ovom slučaju parom ili vodom, ti mediji već sami po sebi govore nešto drugo. Voda kao medij već ima neke svoje arhetipske značajke, i lakše mi je izraziti ono što želim izravno s njom, nego da ju, recimo, naslikam.»  

Na trenutnoj izložbi «Priče o neizrecivom» u Galeriji Prozori, Martina Mezak nije iskoristila prozore, odnosno izlog knjižnice, da bi unutar njega nešto izložila. Prozori su zapravo mjesto na kojem se međusobno zrcale dva svijeta – onaj unutrašnjosti čitaonice, i onaj vanjski, ulični, a zvučna instalacija «Priče o neizrecivom» bazirana je na toj činjenici. «Knjižnica je», kaže Martina Mezak, «uvijek imala tu funkciju da se možete izolirati, ući u neki svoj svijet, čitati i biti u tišini. Htjela sam napraviti inverziju unutrašnjeg i vanjskog, jer mi se čini da danas ništa 'unutrašnje' više ne postoji, jer je sve već izokrenuto, otvoreno, jasno i demistificirano.»

'Unutrašnji svijet' s jedne se strane odnosi na samu unutrašnjost knjižnice i njen svakodnevni život, a s druge opet i na pojedinačni svijet bilo koje osobe koja u tihom, intimnom i izoliranom prostoru čitaonice provodi vrijeme s vlastitim mislima. Tako su zvukovi koje prolaznici izvan knjižnice mogu čuti tek jednim dijelom snimljeni i pojačani šumovi, primjerice, listanja stranica, koraka ili pomicanja stolaca. Drugi dio su neizgovorene misli i rečenice, nevidljiva, zamišljena događanja, otkucaji srca, ili pak sata, koji u inače tihom prostoru znaju iznenada ukrasti koncentraciju. Knjižnica je, kaže Martina Mezak, u tom smislu metafora unutrašnjeg svijeta.

Iako su posrijedi snimke, koje se reproduciraju preko zvučnika, «Priče o neizrecivom» ne mogu se pratiti kao jedinstvena, zatvorena kompozicija koja ima svoj početak i kraj, jer je saglediva jedino kroz kretanje potrebno za prolazak uz pedesetak metara dugački prozorski niz. «Slično je», objašnjava Martina Mezak, «i sa našim unutrašnjim svijetom. Svoje kognitivno, nesvjesno i svjesno ne možete jednostavno sagledati, jer su stalno u nekom previranju i mijenjaju se».

Ako želite vidjeti, odnosno 'čuti' o čemu se radi na izložbi Martine Mezak «Priče o neizrecivom»  moći ćete to učiniti zaključno do 9. listopada. Inače, Galeriju Prozori lakše ćete pronaći ako tražite Knjižnicu S.S. Kranjčevića u Zapoljskoj 1, za koju su prolaznici sigurno prije čuli. Osim ako su u međuvremenu prošli pored i sami prisluškivali ono 'neizrecivo'.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Martina Mezak i 'Priče o neizrecivom'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici