Japansko-hrvatski Device art u Jedinstvu

20.10.2009. Print | Pošalji link

Sjeća li se tko Pijanog gospodara, Podjarmitelja, Nekropoda, i Šestonogog šetača? Ne, nisu Transformersi, a tko se sjeća, taj je pravi fan Device arta i sigurno već unaprijed zna o čemu je riječ.

Ova četvorica bili su golemi mehanički strojevi koji su se mlatili i bljuvali vatru jedan na drugoga prije tri godine u dvorištu Tvornice Jedinstvo. Kalifornijska robotičarska scena, metalni mehanički spektakl i obećanje dobre zabave – to je ono što je na festival koji organizira kustoska udruga Kontejner, privuklo zaista gomilu publike. Da, lijepo je razmišljati i o odnosu umjetnosti, tehnologije i znanosti, pa i u potrazi za uporištem referirati se pametno na ponešto iz davne umjetničke prošlosti, ali to je tek malom dijelu onih koji će pohoditi ovogodišnji Device art ujedno i ono prvo o čemu će razmišljati. Prvi Device art održan je 2004., iz potrebe da se hrvatskoj umjetničkoj sceni da barem onaj prvi impuls kako bi se uopće pokrenulo nešto novo na tragu robotike, umjetnosti naprava, i općenito novih, ali i starih, tehnologija. Slovenska scena tada je bila logičan izbor, ali festival je zaista i prohodao tek s drugim svojim izdanjem, već spomenutim kalifornijskim gostima, te osnivanjem Uradisam_ARTLAB-a, platforme koja pruža tehničku podršku domaćim umjetnicima koji imaju ideje, ali nemaju, ili ne poznaju, tehniku.


Ove godine fokus je na Japanu, te na jednom drugom Device artu. Naime, iste godine kad je Kontejner pokrenuo svoj festival, pojavila se i istoimena japanska inačica koncepta. Nitko nije prepisivao od onog drugog, što se, uostalom, može vidjeti i kada se hrvatska i japanska verzija usporede, a upravo tu priliku nudi ovogodišnje izdanje domaće inačice  koje će se održati u prostorima Tvornice Jedinstvo od 20. do 27. listopada. S japanske strane, koncept su osmislili Machiko Kusahara, uvažena predavačica na UCLA i Hiroo Iwata sa Sveučilišta Tsukuba. Oboje će sudjelovati na okruglom stolu o temi, koji će se održati u zadnjoj večeri festivala, i bit će to prilika da se progovori o razlikama. Naime, kako kaže Olga Majcen Linn iz Kontejnera, prvo što je bilo zanimljivo uočiti vezano uz japanski i hrvatski device art su razlike, ne samo u smislu produkcije, nego i cijelog kulturnog konteksta.

«Prva prepoznatljiva karakteristika japanskog device arta jest da je 'naprava' istovremeno i 'sadržaj', odnosno, tehnologija i mehanizam su tema samog rada. Druga karakteristika je sveprisutna komponenta zaigranosti, te činjenica da se ti radovi, kao proizvodi, mogu i komercijalizirati. To je ujedno i ono po čemu se japanski device art bitno razlikuje od američkog i bilo kojeg drugog.»

Treća i možda najvažnija karakteristika utemeljenost je u japanskoj tradiciji i suvremenosti. Nije riječ samo o tipično japanskom tehnopozitivizmu, nego i okvirima onoga što su Japanci spremni, ili nisu spremni, kategorizirati kao umjetnost – kaže Sunčica Ostoić. «Je li to umjetnost, dizajn ili nešto treće – Japanci ne rade razliku. Sam device art u njihovom slučaju je fuzija umjetnosti, dizajna i komercijalnih produkata. Za razliku od zapadnjaka, oni nemaju problem s time, a osim toga potpuno je ukorijenjeno u njihovu kulturu. A pitanja poput 'je li to zabava, umjetnost, ili nešto treće', jednostavno su stvar kulturoloških razlika.»

Možda najbolji primjer za ovo bit će koncert umjetničke skupine Maywa Denki u predzadnjem danu festivala. U Japanu, Maywa Denki su zvijezde, koncerti im uvijek rasprodani, a kustosice iz udruge Kontejner tvrde kako je pravo čudo da su uopće pristali doći u Zagreb. Skupinu je 1993. osnovao Nobumichi Tosa, koji je ime skupine preuzeo od tvrtke svog oca, što nije beznačajno, jer Maywa Denki u mnogo toga i funkcionira poput komercijalne tvrtke. «Imaju vlastitu seriju proizvoda, a njihovi nastupi su zapravo prezentacije, ili demonstracije tih proizvoda. Oni, dakle, bez problema prelaze granicu između umjetničkog i komercijalnog, te se savršeno neopterećeno igraju s tim kategorijama».
Sunčica Ostoić misli kako dosta od posebnosti japanskog device arta leži u tome što on proizlazi iz prožetosti svakodnevnog života i tehnologije, ali isto tako i pomanjkanja povijesne perspektive i povijesnog razvoja umjetnosti na kakav su zapadnjaci, uključujući i nas istočnije zapadnjake, navikli. «To nije elitistička umjetnost, ta je umjetnost uvijek bila povezana sa životom, sa njihovim vrtovima, izrađivanjem malih biljaka, igranjem kartama – sve je tu jedno stopljeno s drugim. Njihova perspektiva je drukčija od naše, oni sami to ne doživljavaju kao nešto neobično, a mi smo zapravo ti koji se pitamo o granici između života, umjetnosti i dizajna.”

Na izložbi u Jedinstvu bit će predstavljeni radovi sedamnaestoro japanskih gostiju. Uz taj izbor, šaljivo nazvan «Nintendo», postoje i dvije sekcije umjetnika iz regije – slovenska pod nazivom «Gorenje», i hrvatski «Končar». Njihovi radovi uključeni su u izložbu na temelju natječaja koji je Kontejner objavio prije ljeta ove godine. Ipak, i u ovogodišnjim rezultatima tog eksperimenta, kako ocjenjuje Olga Majcen Linn, vidljiv je sav učinak pomanjkanja kontinuirane financijske, produkcijske, pa i teorijske potpore i podloge.

Otvorenje trećeg festivala Device art je 20. listopada u 20 sati u velikoj dvorani tvornice Jedinstvo, nakon čega slijedi i nekoliko performansa. Prvi na redu je William Linn, zatim slijedi lansiranje «Origami svemirske utrke» Saše Sedlačeka, prezentacija odjeće za vizualiziranje zvukova Tomoko Ueyame, kao i audio-vizualni performans s vodom, sapunicom i strujom slovenskih umjetnika Mihe Ciglara i Nike Autore. Nakon toga, od 22 sata u susjednoj Močvarinoj dvorani prvu večer festivala privest će se kraju koncertom Groboteka, i nastupom Zvuka Broda. Zaboravne ili prezaposlene ne mora biti strah da će nešto propustiti, jer većina će naprava biti dostupna za isprobavanja i igranje tijekom čitavog trajanja izložbe, neovisno o pojedinačnim performansima i predstavljanjima.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Balade Petrice Kerempuha - Franka Perković
Nintendo vs. Končar vs. Gorenje
Urban festival 2009: (U)mjesto granice
Urban festival 2009.
Ima li nezavisna kultura šanse?
Nezavisna kulturna scena izborila pobjedu?
Operacija:grad se nastavlja!
Treća Operacija:grad između aktivizma i urbanizma
Močvari je kraj!
Kornel Šeper: Grad lažnim izjavama i tužbama dotjerao Močvaru do kraja

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici