Deveti Dani Orisa – svjetski arhitekti u Zagrebu

23.10.2009. Print | Pošalji link

Od 2001. i prvog izdanja Dana Orisa , taj je godišnji arhitektonski simpozij stalno rastao.

Selio se u veće dvorane, a posljednja četiri izdanja, uključujući i aktualno, održava se u Velikoj dvorani Vatroslav Lisinski pred publikom od oko 2.000 ljudi. Paralelno, pored zagrebačkih s kojima je sve startalo, počeli su se održavati i ljubljanski Dani Orisa, ranije ove godine izdvojeni program Portugalskih Dana Orisa u Dubrovniku i Zagrebu ugostio je, razumljivo, portugalske arhitekte, a slično će se dogoditi i iduće, s tim da nacionalni fokus seli na Francusku. Nije riječ  samo o predavanjima i simpozijima, jer je tvrtka Arhitekst i redakcija arhitektonskog časopisa Oris pokrenula i nekoliko izložbi, od kojih je posljednja, «Avangarda i kontinuitet: Fragmenti hrvatske arhitekture od modernizma do 2009.» otvorena prije mjesec dana u čuvenom ARCAM centru u Amsterdamu. I tako dalje. U svakom slučaju, nije loše za nešto što je započelo kao spin-off projekt jednog arhitektonskog časopisa.

Središnji, ili možda glavni, Dani Orisa i dalje se tradicionalno održavaju u Zagrebu, s gustim i, što se predavača tiče, bez sumnje elitnim programom. Čega će, ili bolje, koga, sve tamo biti na ovogodišnjem devetom izdanju 24. i 25. listopada, najavljuje pokretač manifestacije i izdavač časopisa, arhitekt Andrija Rusan. On otkriva kakva je današnja veza između tiskovine i susreta: «Kada bi se Arhitekst bavio samo časopisom, realno on danas ne bi mogao opstati. Iako se s vremenom pokazalo u tom smislu dobrodošlim, Dani Orisa nisu zato osnovani. Započeli smo s idejom još boljeg promoviranja arhitekture nego što je to bilo moguće s časopisom, a ona je zapravo proizašla iz nečega što su osjećali svi u uredništvu. Svi su ti ljudi imali poriva da krenu u nove projekte, pa smo tako počeli i sa knjigama i izložbama.» Rusan pritom tvrdi kako su upravo Dani Orisa ti koji financijski drže cijelu konstrukciju. 
 
Deveti po redu Dani Orisa počinju 24. listopada u dvorani Lisinski, a broj predavača se u ovom izdanju sa uglavnom standardnih deset popeo na čak četrnaest arhitekata, većinom stranaca, te nešto domaćih. Među njima je Aaron Betsky, još uvijek relativno svjež s prošlogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture. «Moram priznati da ne postoji koncept», kaže Rusan, «nego se on gradi kroz sama imena. Ali sigurno je da želimo biti aktualni. Inače nikad od predavača ne tražimo o čemu da govori, ali to se profilira kroz razgovore, komunikaciju i materijale koje nam šalju. Što se Betskoga tiče, logično je da će on govoriti o kritičkom odnosu prema arhitekturi, te o današnjoj situaciji na arhitektonskoj sceni.»

Na primjer, domaći Studio UP tu je, između ostalog, kao ovogodišnji dobitnik prestižne europske arhitektonske nagrade Mies van der Rohe. Andrija Rusan pak vjeruje kako će najviše publike privući Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa. Sejima je ove godine bila konkurent za Pritzkerovu nagradu, a zajednički su u Londonu realizirali paviljon za Serpentine Gallery, što nije nagrada, ali svakako je jedno od najvećih priznanja aktivnim arhitektima na vrhuncu karijere. Kod nas pomalo zanemarena francuska arhitektonska scena bit će predstavljena nastupima Edouarda Francoisa i Rudyja Ricciottija. O svom radu govorit će još i Helena Paver Njirić, čileanski arhitekt hrvatskog porijekla Smiljan Radić, još jedan Japanac Junya Ishigami, a između ostalih svakako vrijedi izdvojiti i Hansa Holleina, arhitekta starije generacije čije ime ne propušta nijedan ozbiljni pregled svjetske arhitekture posljednjih pedeset godina.

U Lisinskom se otvara i izložba norveškog dvojca Jensen & Skodvin, poznatog po svojoj poetičnoj, promišljenoj, i u svakom smislu odgovornoj arhitekturi. U sklopu ovogodišnjeg simpozija raspisuje se i natječaj za uređenje Paromlina, zgrade u neposrednoj blizini mjesta održavanja Dana Orisa, o čijoj se budućnosti i potencijalima dosta raspravljalo, posebno zadnjih godina. Natječaj, kao i projekti koji se traže, istraživačke su prirode - oni nam, naime, neće reći što će se tamo graditi, za koju funkciju, kako i na kojim osnovama. Ali pokazat će kako o tome razmišljaju različiti arhitekti.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Dani Orisa - deveti put

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici