Damir Sokić – HDLU je počeo funkcionirati kao 'tajno društvo'!

23.11.2009. Print | Pošalji link

Nešto se ovih dana kuha oko Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Kruže cirkularni mailovi, skupljaju se potpisi za peticiju, saziva Izvanredna skupština, a čitava je priča konačno i izašla u javnost. Skupina članova te cehovske udruge, koja ukupno broji njih čak 1.300, nezadovoljna je, naime, radom sadašnjeg vodstva HDLU-a na čelu s predsjednikom Josipom Zankijem, te ga želi, kratko rečeno, opozvati. To bi se moglo dogoditi nakon Izvanredne skupštine zakazane za 26. studenog u 18 sati u prostoru Doma HDLU-a, i to nakon što skupina nezadovoljnih radom Upravnog odbora udruge, koja je prikupila i 70 potpisa članova, iznese svoje argumente.

Upravni odbor, tvrde nezadovoljni umjetnici, rasipa sredstva HDLU-a zanemarujući interese članova, a istodobno i taji podatke o tom nekontroliranom rasipanju. Osim toga, kažu i kako sadašnje vodstvo uništava cehovski i poslovni integritet udruge, djeluje protivno njenom statutu, te navodno HDLU želi pretvoriti u «tajno poduzeće». U njegovom sjedištu dopušta i organiziranje isto tako tajnih «vjenčanja», za koje se moglo čuti i da su «masonska». U vezi s ovim posljednjim posjeduju i zanimljivu fotografsku dokumentaciju koju također namjeravaju predočiti svima koji će prisustvovati skupštini.

Među inicijatorima te Izvanredne skupštine je i umjetnik Damir Sokić, koji smatra da je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika - privatizirano! «Privatizirano je», kaže «utoliko što su prekinuli redovno izvještavanje Društva u toku godine, privatizirano je i u toliko što su utrošili, za naše pojmove, enormna sredstva, o čemu imamo i dokumentaciju. Vidjeli smo veliku brojku od 214 tisuća kuna za službena putovanja, vidjeli smo i da su smijenjeni od skupštine izabrani ljudi, što samo skupština može raditi. Doveli su i neke ljude koji nisu legalno izabrani u Upravni odbor, i oni sada upravljaju Društvom. HDLU je počeo funkcionirati kao tajno društvo. Ilustracija za to je činjenica da nam se u Domu dešavaju svadbe nekih čudnih organizacija, neki kažu 'masonskih', jer na principu tih organizacija i sami su počeli funkcionirati» - tvrdi Damir Sokić.

Ono što se dogodilo 16. svibnja u prizemnom prostoru Doma HDLU-a, Sokić ne koristi kao svoj glavni argument, nego više kao slikovit primjer. Njegov kolega Dubravko Adamović dodaje da su se u vrijeme «vjenčanja», bilo ono masonsko ili ne, u istom prostoru održavale i izložbe dvojice članova HDLU-a, Ivice Malčića i Antuna Maračića, koji o tome uopće nisu obaviješteni. «Kolegijalno bi bilo obavijestiti ih», kaže Adamović, «osim toga, na naše traženje da nam se pokažu računi koji pokazuju je li to plaćeno i tko je platio, do sada nismo dobili odgovor. Koliko imamo informacija, takvi računi ne postoje. Također, svako iznajmljivanje izložbenih prostora u bilo koju svrhu koja nije izložbena mora biti odobreno od Upravnog odbora, pa nas zanimaju i zapisnici sa sjednica Upravnog odbora gdje bi se to moralo moći vidjeti.»

Činjenica je da se HDLU, osim iz programskih sredstava Grada i Ministarstva, financira i iz sponzorskih sredstava. U Domu HDLU-a, popularno zvanom Džamija, odavno se povremeno održavaju sponzorska događanja, domjenci, a jednom je prilikom i čitava zgrada tjednima bila «odjevena» kao Podravkin lonac za juhu. Ni sadašnja uprava, niti inicijativa koja je želi opozvati, nemaju ništa protiv takvog načina rada, barem ako je sve u poslovnom smislu transparentno. Adamović kaže da nije, a Josip Zanki, aktualni predsjednik Upravnog odbora HDLU-a, tvrdi da jest. Osim toga, «tajno okupljanje» 16. svibnja ne naziva vjenčanjem, nego «svečanom večerom».

«Upravni odbor je takav zahtjev zaprimio za svečanu večeru jedne privatne firme, koja je na žiro račun HDLU-a uplatila pet tisuća kuna. Sve aktivnosti oko rečene večere su regulirane ugovorom, a sve je regulirano i glede umjetničkih radova koji su visjeli Galeriji Bačva. Nakon spomenute svečane večere prostor je uredno vraćen u prvobitno stanje, te je zaprimljen uredan i čist. Ukoliko je bilo koji član primijetio bilo kakve ilegalne aktivnosti, i za to postoji policija koja takve ilegalne aktivnosti može pratiti» - zaključuje Zanki.
  
U svojoj Obavijesti o sazivanju Izvanredne skupštine, nezadovoljni članovi HDLU-a navode još nekoliko točaka po kojima prozivaju Upravni odbor. Spominje se godišnji trošak od ukupno 214 tisuća kuna za potrebe službenih putovanja, od čega je polovica potrošena samo u zadnja tri mjeseca prošle godine. Osim toga, tvrde da je iz računa koje prilažu vidljivo kako je jedan član Upravnog odbora, Fedor Vučemilović, od kolovoza do kraja 2008. potrošio preko 26 tisuća kuna za upotrebu službenog Interneta i mobitela. Za račune ostalih članova Upravnog odbora ne znaju, ali bi, kaže Damir Sokić, voljeli znati.

«Ovakvi troškovi putovanja, ovakvi troškovi za mobitel koji iznose preko 20 tisuća kuna samo za jednog čovjeka iz uprave, dok je isto toliko koštalo godišnje izvještavanje svih članova o svoj djelatnosti uprave i društva - na to upozoravam, i zbog toga su ljudi nezadovoljni! To društvo je postalo privatno društvo, gdje se svi interesi ispred interesa HDLU-a. Oni su Džamiju pretvorili u 'zelenu tvrđavu', poput one u Bagdadu, u kojoj svoje interese zadovoljavaju, dok su na članove društva zaboravili» - tvrdi Sokić.

Komentirajući telefonske račune, Josip Zanki kaže kako ih prozvani Vučemilović nije namjerno napravio, nego su nastali iz neznanja, jer se ovaj svojim mobilnim uređajem spajao na Internet - u inozemstvu. Također tvrdi da je svoje dugove Društvu i otplatio, tako što je «za kaznu» odradio dva fotografska snimanja HDLU-ovih izložbi, čime se Vučemilović inače i profesionalno bavi. Što se tiče putnih troškova od 214 tisuća kuna, predsjednik Upravnog odbora HDLU-a Josip Zanki objašnjava kako taj iznos uključuje i «programska» službena putovanja, rezidencijalne programe u suradnji s inozemnim galerijama, službena putovanja koje financiraju strane fondacije, a i novac za putovanja članova Društva, koje financira Grad ili Ministarstvo, tvrdi, isplaćuje se preko HDLU-a. «I ovo», kaže Zanki, «pokazuje da se Inicijativni odbor za Izvanrednu skupštinu koristi djelomičnim informacijama. Oni su ljudima pokazivali plaćeni trošak računa za mobitel Fedora Vučemilovića, a nisu pokazivali i njegove račune, gdje on plaća taj isti mobitel, kao ni odluku Upravnog odbora da pokriveni trošak nadoknadi snimanjem. Mogu, dakle, pokazivati 200 tisuća kuna putnih troškova, a nisu govorili o čemu se radi. Riječ je o manipulaciji i pozivanju na 'događanje naroda'!»

Ali, ni to nije sve. Kao jedan od razloga za nezadovoljstvo dijela članova HDLU-a, Damir Sokić navodi i dojam da Društvo ide prema komercijalizaciji, što nikako ne treba dozvoliti. «To konkretno znači», pojašnjava Sokić, «da se HDLU razdvaja s jedne strane na dio njegove djelatnosti koja se tiče administrativnih i 'cehovskih' funkcija, a s druge na dio koji se odnosi isključivo na izložbe. Mi ne želimo biti društvo u kojem će nas vezati samo jedan spisak u računalu, jer smo društveno jaki onoliko koliko je jaka naša djelatnost. O našoj djelatnosti ćemo odlučivati mi, kao članovi društva, te kroz naše galerije pokazivati naš vlastiti rad. Njihova je intencija da se četiri galerije u sklopu HDLU-a pretvore u četiri galerije sa četiri voditelja. Mi ne želimo da voditelji 'vode' te galerije, nego da ih vodi Društvo kroz svoje Umjetničke savjete, odnosno, kroz svoja strukovna tijela.»

Josip Zanki nikako se ne slaže sa Sokićem, ali potvrđuje da u razvojnom planu za HDLU, koji još nije potvrđen od skupštine, postoji ideja da Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u budućnosti ima dvije 'službe'. Jedna bi se bavila izložbenom djelatnošću, a druga bi pokrivala isključivo administrativne poslove koji se tiču cehovskog funkcioniranja i potreba samih članova. «Upravo je suprotna strana», komentira Zanki, «u svom prijedlogu statuta predvidjela da HDLU ne vodi ni povjesničar umjetnosti niti itko slične struke, nego da ga vodi pravnik, koji zajedno s umjetničkim savjetom kreira izložbeni program, dok su za provedbu predviđeni nekakvi voditelji galerija. Ukoliko se sve to tako dogodi, onda je tek vrlo moguće da nam netko kaže da HDLU-u - svedenom na cehovsku udrugu koja se bavi isključivo pravima svojih članova - ne treba zgrada Meštrovićevog paviljona, nego su mu dovoljne dvije obične kancelarije.»

Zanimljivo je da pobunjeni članovi HDLU-a svoju Izvanrednu skupštinu sazivaju samo četiri dana prije nego što bi se trebala održati redovna Izborna skupština. Tvrde da to čine zato što je sadašnji Upravni odbor od svog formiranja do danas «pojačao» svoj sastav s još troje «istomišljenika», protivno odredbama statuta – te ga kao takvog ni ne priznaju. Za kraj, navode i da su pojedini članovi vodstva HDLU-a u više navrata ove godine prijavljivani Državnom inspektoratu. Josip Zanki pak odgovara kako su prijave Državnog odvjetništva prvi put krenule nakon izložbe 'Nacistički teror nad Homoseksualcima'. «Nakon toga su počeli homofobni pozivi mnogih članova, homofobni izljevi jednog od članova HDLU-a prema meni i prema ravnatelju Doma Branku Franceschiju. Postojala je čak i anonimna prijava Državnog odvjetništva u kojoj se jedan djelatnik HDLU-a proziva da vodi homoseksualni blog. Inspektorica Državnog inspektorijata me ispitivala o tome, na što sam rekao da je to protuustavno, a oni se pozivaju na takve prijave Državnog inspektorijata. Također, poznato je i da su neki od inicijatora peticije za Izvanrednu skupštinu skupljali potpise govoreći ljudima da mi radimo 'pederske' izložbe, i to doslovno!» - tvrdi Josip Zanki. 

U svakom slučaju, više nego dovoljno da zaključimo kako će na HDLU-ovoj Izvanrednoj skupštini, ako se ona zaista i dogodi kako je najavljeno, biti uzbudljivo, vjerojatno i glasno, s teškim riječima i argumentima s obje strane. Ovo posljednje valjda neće uključivati samo «masone» i «pedere». Umjetnici su, zaboga, pristojni ljudi. Ili bi barem trebali biti.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
HDLU dobio novu-staru upravu
Je li HDLU 'tajno društvo'?
Hram
Nam June Paik - od elektronskog doba do satova i privjesaka
'Mali, gotovo intimistički' Nam June Paik u HDLU-u
Dogma
'Hram' ili Meštrovićev paviljon
Meštrovićev paviljon kao 'Hram'
'Godine neorealizma - smjernice talijanske fotografije' u Galeriji Prsten
Talijanske fotografije u Galeriji Prsten

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici