HDLU dobio novu-staru upravu

01.12.2009. Print | Pošalji link

Nakon nešto više od tjedan dana javnog prepucavanja između vodstva HDLU-a i skupine nezadovoljnih članova te udruge, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika na jučerašnjoj je redovnoj Izbornoj skupštini dobilo nov, a zapravo stari Upravni odbor.

Podsjetimo, sve je počelo peticijom sedamdesetak članova HDLU-a te optužbama za netransparentno vođenje udruge i financijske nepravilnosti. Iako je za prošli četvrtak bila najavljivana Izvanredna skupština, umjesto nje održan je skup na kojem se pozivalo na smjenu Upravnog odbora.
 
Redovna Izborna skupština, koju se pokušalo odgoditi, tako je jučer ipak održana, s prisutnih oko 130 članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a nakon glasovanja zaključak je ovaj: dosadašnji predsjednik Josip Zanki sa svojom je listom ponovno na čelu HDLU-a. Zanki nije imao potrebu svoj reizbor posebno komentirati, osim što je rekao kako je skupština većinom glasova, po važećem statutu udruge, odlučila da u sljedećem dvogodišnjem razdoblju rad HDLU vodi Upravni odbor u sastavu: Josip Zanki (predsjednik), Anita Kuharić Smrekar, Tomislav Buntak, Fedor Vučemilović, Ivan Fijolić, Koraljka Kovač i Gordana Bakić Vlahov.

Pobunjena strana u ovom je slučaju uvjerljivo nadglasana, a Zanki navodi kako je od ukupno osamdeset glasova njih preko sedamdeset podržalo njegovu kandidacijsku listu, dok će detalji biti naknadno objavljeni u službenom izvješću.

To, međutim, ne znači i da je sve prošlo u potpunom miru. Pojedini su članovi negodovali, a najglasniji je bio Damir Sokić, koji kaže kako je skupština Hrvatskog društva likovnih umjetnika održana u atmosferi "izvanrednog stanja, sa stražarima na ulazu koji su legitimirali članove". "Nije se održavala po poslovniku, nije se držalo statuta, niti se ljudima dozvolilo da išta komentiraju. Ni tehnički uvjeti za raspravu nisu bili omogućeni, jer mnogi nisu mogli dobiti mikrofon. Ponuđena je samo jedna lista, i to bez zamjenskih članova, samo s onim ljudima koji su dosad vodili društvo. Bilo je i komentara da je Društvo, odnosno ova uprava, dotaknula moralno dno", komentira Sokić. 

Iako nakon Izborne skupštine staro vodstvo  nastavlja upravljati Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, prilično je jasno da između posvađanih još uvijek nije sve rečeno. Priča se, dakle, nastavlja, a kako i kojim sredstvima, tek treba vidjeti.

(M.G.)

Pročitajte i ...
Damir Sokić – HDLU je počeo funkcionirati kao 'tajno društvo'!
Je li HDLU 'tajno društvo'?
Hram
Nam June Paik - od elektronskog doba do satova i privjesaka
'Mali, gotovo intimistički' Nam June Paik u HDLU-u
Dogma
'Hram' ili Meštrovićev paviljon
Meštrovićev paviljon kao 'Hram'
'Godine neorealizma - smjernice talijanske fotografije' u Galeriji Prsten
Talijanske fotografije u Galeriji Prsten

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici