Bor s nama – Christmas Tree Superstore u HDD-u

21.12.2009. Print | Pošalji link

Sigurno se pitate što Ira Payer kao predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva ima reći na temu Božića i božićnih drvaca, a mi imamo dva odgovora.

Prvo: dizajneri su kreativci sa stavom, a i sam HDD posljednjih godina podržava i vrednuje dizajn, između ostalog, kao odgovornu i kritičku praksu. Drugo: Hrvatsko dizajnersko društvo nedavno je iniciralo natječaj i izložbu vezanu uz vjerojatno najprepoznatljiviji obiteljski blagdanski simbol – božićno drvce iliti bor – dekorativni i simbolički minimum bez kojeg ne prolazi ni Božić među vjernicima, a uglavnom niti Nova godina među svima ostalima. «Bor s nama» glasi naslov izložbe, proizašle, dakle, iz natječaja za «redizajn božićnog drvca».
 
Cilj svega toga nije bio izmisliti novo drvce, nego ga reinterpretirati, odnosno, kroz dizajnerske radove i projekte pokušati pokazati što nam bor znači danas, čemu služi, kome je potreban i zašto. Izložba traje u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u Boškovićevoj ulici do 7. siječnja.
 
Za početak, Ira, kako je pokrenut natječaj i na koji se način on uklapa u izložbene i druge programe HDD-a? HDD, naime, tek posljednjih godinu dana ima prostor za izlaganje, čime su mu svakako otvorene brojne nove mogućnosti izravnog djelovanja na sceni.

Mi smo dobili taj prostor nakon otprilike 25 godina molbi, on zadovoljava neke uredske potrebe, ali je zanimljiv i potentan i kao galerijski prostor. Čim smo u ožujku uselili, krenuli smo s izložbenim programom, koji je sastavljen ad hoc jer nam je prostor zaista dodijeljen naglo nakon toliko dugo čekanja. Budući da nismo htjeli čekati i gubiti vrijeme, započeli smo s ciklusom nagrađenih autora sa prethodnog izdanja bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna. Taj ciklus nagrađenih autora je završavao krajem studenog, pa smo počeli razmišljati što bismo mogli raditi u prosincu i sjetili smo se – aha, mogli bismo prodavati borove! To nam se činilo kao dosta duhovito, nepretenciozno, na neki način i prigodno, ali ne i prigodničarski u smislu uklapanja u cijeli taj kič, nego više kao prilika da i mi kažemo nešto o toj temi. Tako smo osmislili i natječaj, a iz samog naziva «Bor s nama» mislim da je jasno kako je tu prisutna određena ironija.

Što bi izdvojila kao glavne teme projekta «Bor s nama»? U kratkom predgovoru najviše se zapravo izdvaja tema ekološke odgovornosti, no kroz radove se sigurno otvorio i niz novih tema.

Zanimale su nas i ekološke i kulturološke implikacije, no ni u jednom ni u drugom nismo htjeli biti pretenciozni. Ekološki aspekt je prilično zanimljiv ali i vrlo kompleksan. Borovi se kite ne tako dugo koliko mislimo – negdje od kraja devetnaestog stoljeća, s tim da su se u početku ukrašavali voćem i koštunicama. Samo drvce je od tada do danas uglavnom ustalo isto – to je ili pravo, posječeno drvce, ili imitacija koja se trudi izgledati potpuno isto kao pravo drvce. Tema ekologije je, ponavljam, dosta osjetljiva, jer nije to tako jednostavno kako se čini. Sječa zimzelenih drvaca za Božić nije toliko katastrofična, jer ona rastu i uzgajaju se upravo za tu svrhu, a osim toga proizvode i kisik. Dakle, nisu oni koji sijeku borove baš u tolikoj mjeri 'bad guys', već je puno veći problem s plastičnim imitacijama. Oni koji ih koriste nisu ekološki osviješteni, a budući da smo mi htjeli biti ekološki osviješteni, u natječaju smo napisali da materijal za radove mora biti papir. Svi radovi koji su napravljeni za ovu izložbu su od papira ili od kartona.

Pokazani radovi na izložbi uglavnom su naglašeno konceptualnog karaktera. Treba li onda još reći da ih se ne treba shvatiti kao zamjenu za drvce, nego više kao kreativni komentar istog?

Točno to. Ti radovi su komentari i inteligentne dosjetke. Neki od njih zaista i nalikuju na klasično drvce, dok drugi kombiniraju određene druge elemente. Na primjer, jedan od radova je svjetiljka koja je napravljena kao neka simbolička zamjena za bor, dok s druge strane imate i bor sa obješenim cijenama umjesto ukrasa, s ironičnim nazivom «Sretan i blagoslovljen Shopping». Dakle, neki od njih podsjećaju na pravi bor, drugi se udaljavaju od te ideje, a kad pogledam sve skupa, mislim da je izložba stvarno zanimljiva i šarolika.

Izložba je i prodajna. Pretpostavljamo da ideja nije zaraditi, nego vjerojatno opet – reciklirati i udomiti radove, da im se ne dogodi što se događa pravim drvcima kad odsluže svoje. 

Zaista to još nije neka ozbiljna proizvodnja, ali naš cilj na neki način ipak jest potaknuti proizvodnju. Znamo da u Hrvatskoj postoji kriza proizvodnje i produkt dizajna. Za šest nagrađenih radova proizveli smo vrlo ograničene serije od pet do pedeset komada, tako da se ne može reći da baš potičemo osobito šopingiranje. U svakom slučaju, od papira su, nisu osobito skupi, ali su namijenjeni možda malo manje konzervativnim kupcima.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Dizajnerski borovi u dizajnerskom društvu
Dvije djevojke i dvije instalacije
Dora Budor i Maja Čule – 2 djevojke i instalacija
Nina Bačun i Roberta Bratović 'peku zanat' u HDD Galeriji
Pečenje zanata u Galeriji HDD-a
Priprema se knjiga o povijesti grafičkog dizajna u Hrvatskoj
Dejan Kršić radi knjigu o grafičkom dizajnu u Hrvatskoj
Objavljene nagrade 43. Zagrebačkog salona
Startasice - obuća vaše i naše mladosti
Sheriff&Cherry i nove-stare Startasice u HDD galeriji

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici