Sto službenih godina domaćih scena i kostima

22.12.2009. Print | Pošalji link

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika večeras se u 19 sati otvara izložba «Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009».

Riječ je o velikom izložbenom ali i interaktivnom projektu kojim ULUPUH, ili Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, želi pokazati kako su generacije njegovih članova odijevali hrvatsko glumište i opremali njegove pozornice.
Izložba je nastala na inicijativu ULUPUH-a, ali mu se u organizaciji pridružilo i Hrvatsko narodno kazalište, pa izložba nije samo u takozvanoj Džamiji, nego ima i niz događanja i popratnih programa. Razgovarali smo s Ivanom Bakal, kostimografkinjom, predsjednicom ULUPUH-a i idejnom začetnicom ovog projekta.

Najprije, objasnite zašto ste uopće sve ovo pokrenuli?

Kad smo 2003. radili izložbu naše Sekcije za kazalište, film i televiziju predgovor nam je pisala Ana Lederer i ona je prva spomenula 1909. kao godinu kad je Branimir Šenoa zaposlen u HNK kao prvi scenograf. Zapamtila sam taj datum i odonda mislim kako bi bilo dobro obilježiti okruglu obljetnicu.

Jesu li kostimografija i scenografija one nevidljive struke, koje uvijek ostaju u pozadini režije, glume i plesa, ili u slučaju filma - kamere i ostalih tehničkih čuda?

Ne bih se složila s time. Mi smo dio autorskog tima predstave ili filma, a druga je stvar što u osvrtima vrlo često nema dovoljno mjesta da se naš rad adekvatno poprati.

Pored izložbe u Domu HDLU-a, koliko još ima programa u cijelom projektu?

Projekt će se realizirati u nekoliko izložbenih cjelina. Već je otvorena izložba monografija u prostorima ULUPUH-a u Preradovićevoj ulici, a nakon otvorenja izložbe u Domu HDLU-a,  23. prosinca u podne slijedi šetnja kostima u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta. Izbor iz suvremene kazališne i filmske scene moći će se pogledati u Galeriji naše udruge u Tkalčićevoj ulici 14 od istog datuma pa do 19. siječnja, kada će taj prostor zauzeti radovi studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Odakle ste sve nabavljali izloške, jesu li oni samo vlasništvo kazališnih kuća, ili ih ima i, recimo to tako, iz privatnih zbirki?

Ima i privatnih zbirki, ali izložba je većim dijelom realizirana građom koja je vlasništvo HAZU, točnije Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta. Zatim, uzeli smo nešto i iz Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja Grada Rijeke. Neki izlošci došli su iz privatne kolekcije obitelji Marije Šenoa i obitelji Sokolić, a ostali su, naravno, privatno vlasništvo scenografa i kostimografa samih. Snimke predstava dobili smo od HRT-a.

Kakvo je danas stanje kostimografije i scenografije u Hrvatskoj? Posebno kostimografije, jer ona je specifičan zanat koji ovisi o mnogim čimbenicima?

Obje ovise o mnogim čimbenicima, ali činjenica je da je i danas brojimo samo jednog zaposlenog kostimografa i scenografa u domaćim kazalištima. To su zaposlenja koja prestaju biti stalna, svi naši autori sve više i više rade samo preko ugovora, dakle po projektima.

Koliko kazališta u Hrvatskoj, i u Zagrebu, ima specijalizirane radionice za izradu kostima? Koliko se uopće danas drži do tog zanata?

Dosta kazališta ih ima, jer radionice su neophodne. Sva hrvatska narodna kazališta imaju svoje krojačnice. Zato i sad treba spomenuti one koje inače zaboravljamo, sve tehničke službe, a ne samo krojače ili izrađivače scenografije, i sve one ljude bez kojih naš rad ne bi značio ništa.

Što je najvažnije povodom ove izložbe, točnije projekta – pokazivanje snage domaće scenografije i kostimografije, ili zalog za budućnost u smislu novih generacija, na primjer studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta?

I jedno i drugo je važno. Bavim se već više od dvadeset godina ovim poslom, ali tek sam sad imala priliku vidjeti neke starije radove scenografa i kostimografa čija imena možda i znamo, ali čiji je rad bio pohranjen i nevidljiv kao muzejska ili arhivska građa. Dakle, ovo je jedinstvena mogućnost koju treba iskoristiti. Naravno da nije bilo mjesta za sve autore, i za sve radove koji su sačuvani, ali nadamo se da ćemo ispraviti tu nepravdu monografijom koju ćemo realizirati sljedeće godine.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici