Skandinavski dizajn u Muzeju za umjetnost i obrt

25.09.2007. Print | Pošalji link

Izložbu 'Skandinavski dizajn: više od mita' u protekle je tri godine vidjela publika desetak zemalja, a njeno putovanje završava upravo u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, u kojem je otvorena 23.09.2007.

Inače, sintagma 'skandinavski dizajn' dugo je u upotrebi, tako dugo da ju je još osamdesetih jedna skupina dizajnera iz Osla bila odlučila simbolički pokopati, nakon čega je trebalo vremena da se koncept, rasterećen svog tradicionalnog značenja, oporavi. Termin je rođen pedesetih godina, kada je niz izložbi skandinavskog dizajna započeo svoje turneje, definiravši ga postupno oznakama poput 'laganog', 'jednostavnog' i 'funkcionalnog'.

Naravno, u novom tisućljeću stvar traži redefiniciju, što su kustosi izložbe itekako imali na umu, naslovivši je 'Beyond The Myth' i odgovorivši zahtjevu da se ode 'više', ili 'iza mita' o skandinavskom dizajnu. Za hrvatsku publiku ona, pak, postavlja i neka druga važna pitanja. Direktor Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović, upozorit će upravo na pedesete godine, kada je i hrvatski dizajn imao niz snažnih imena, ali se orkestrirana sinergija između kreativnog segmenta dizajnera i industrije uz podršku države, nikad nije dogodila.

Termin skandinavski dizajn i u okviru ove izložbe obuhvaća radove renomiranih dizajnera iz Finske, Danske, Švedske, Norveške i Islanda, ali i nekih drugih koji su s njima surađivali. Kada je riječ o specifičnostima koje idu uz taj pojam, Miroslav Gašparović ističe nekoliko tradicionalno učvršćenih značajki, poput 'naglašene estetike, lakoće i dostupnosti potrošaču i funkcionalnosti'. No, demitologizacijom skandinavskog dizajna pozabavili su se sâmi dizajneri još osamdesetih godina. Izložba također nudi kritički odmak i pokušava fenomen postaviti na drukčije temelje. To se najbolje vidi, kako ističe kustosica MUO-a Koraljka Vlajo, u načinu na koji je ona strukturirana.

'Widar Halen nije se koristio klasičnim načinom stukturiranja, dakle kronološki ili po nacijama, što bi bilo igranje na prvu loptu. U svojoj koncepciji on je to pokušao izbjeći, vodeći se činjenicom da je dizajn danas globalni fenomen, zbog čega je teško za nešto reći da je 'finski' ili 'švedski' dizajn. Uostalom, za skandinavske zemlje karakteristične su međusobne suradnje između dizajnera i tvrtki.' Autor izložbe Widar Halen novu perspektivu ponudio je posluživši se sa 'Šest prijedloga za sljedeće tisućljeće' iz američkih predavanja Itala Calvina. Calvino navodi pet vrijednosti koje će biti važne kreativcima: Lakoću, Brzinu, Točnost, Mnogostrukost i Dosljednost. Widar Halen ih pak tim redom primjenjuje na noviju produkciju skandinavskog dizajna.

'Važno je istaknuti', kaže Koraljka Vlajo, 'da mladi dizajneri nastoje upravo izaći iz okvira u koje ih gura mit o skandinavskom dizajnu. Oni žele reći kako je u skandinavskom dizajnu prvenstveno pitanje koncepta, dok je estetski iskaz za njih najbanalnija razina'. Dva uvodna dijela izložbe daju pregled ranijeg razdoblja skandinavskog dizajna, dok se posebno ističe zaključni dio izložbe pod naslovom 'Stereotipa napretek', u kojima se sâmi dizajneri ironično poigravaju ustaljenom slikom o nordijskom dizajnu i njegovoj tradiciji.

S dvjestotinjak izloženih objekata predstavljen je raspon produkcije od primijenjene umjetnosti do grafičkog i produkt dizajna. Izložba je u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena do sredine studenog.

(M.G.)

Pročitajte i ...
Dalibor Martinis u Muzeju za umjetnost i obrt
MUOrtinis – pola Martinis, pola MUO!
Zagrebačko kulturno ljeto i ove godine spašava Scena Amadeo
Scena Amadeo vraća se (i) na Gornji grad
Izložba nakita Nenada Robana
'Nepoznato mjesto' - nakit Nenada Robana
Acoustic Project – od klasike do jazza i natrag
Rembrandtove grafike u Muzeju za umjetnost i obrt
Džamonjina donacija Zagrebu
Džamonjina donacija Zagrebu u Muzeju za umjetnost i obrt

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici