Kinetizam od početka do danas

10.10.2007. Print | Pošalji link

I Umjetnički Paviljon krenuo je s novom sezonom izložbi, projektom čije već ime zvuči kao nešto ambiciozno, veliko i važno, k tome je internacionalno, i rađeno u suradnji s jednom uglednom inozemnom institucijom.

Istina, jesen je u Zagreb trebala dovesti izložbu Joana Miróa, ali od iste se odustalo, što nas vraća na priču o «Kinetizmu – od početaka do danas». Zbog takvih okolnosti, organizacija izložbe krenula je tek sredinom ljeta, no suorganizatori, Umjetnički paviljon i Talijanski institut za suvremenu umjetnost, te selektori i postavljači uspjeli su obaviti stvar do kraja.

«Kinetizam od početaka do danas» fokusira se na jednu od važnih linija poslijeratne umjetnosti, neokonstruktivizma i kinetičke umjetnosti, i u svoje okvire uzima reprezentativni izbor umjetnika iz Italije, Francuske i Hrvatske. Pritom svakako vrijedi naglasiti kako sama tema, i period šezdesetih na koji se ona uglavnom referira, ponovno omogućava podsjećanje na važnost pokreta, odnosno izložbi Novih tendencija, kada je Zagreb uistinu bio jedno od važnih središta na umjetničkoj karti Europe. Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković tako i ističe kako izložba ne govori samo o «istraživanju percepcije i interaktivnosti promatrača i umjetničkog djela, te novoj viziji umjetnosti», nego i o odnosu onoga što se zbivalo u Europi i na našoj umjetničkoj sceni tog vremena. Ona istovremeno, kaže Vuković, importira najznačajnije protagoniste kinetičke i programirane umjetnosti u europskim razmjerima. U Umjetničkom paviljonu izložena su tako djela Julia Le Parca i Francisca Sobrina, pokretača grupe «GRAV», Grupe za istraživanje vizualne umjetnosti u Parizu. Među radovima talijanskih umjetnika nalaze se i ona Alberta Biasia, Edouarda Landija i Franca Costalonge. Hrvatska je, očekivano, zastupljena Srnecovim kinetičkim objektima, ali i radovima Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera, Miroslava Šuteja te nekolicine drugih, nešto mlađe generacije.

Selekciju hrvatskih umjetnika za izložbu «Kinetizam» radio je Želimir Koščević, koji podsjeća prije svega na značaj izložbi Novih tendencija od 1961., kada je održana prva u današnjoj Galeriji suvremene umjetnosti. Riječ je, smatra Koščević, o čvrstoj povijesnoj argumentaciji koja govori u prilog važnog mjesta Zagreba u kontekstu avangardnih kretanja poslije 2. svjetskog rata. Od hrvatskih umjetnika koji su sudjelovali na izložbama Novih tendencija, Aleksandar Srnec bio je najdosljedniji u svojim «kinetičkim» istraživanjima. S druge strane, Ivan Picelj nije bio kinetičar u užem smislu riječi. Piceljevi plastički objekti nisu imali dinamičku komponentu, ali Koščević smatra kako su oni strukturirani na način da stvaraju predispoziciju interaktivnog odnosa između objekta i promatrača.

«Kad sam radio na razradi koncepcije, Radovan Vuković i ja suglasili smo se da je kinetika jedan od nedovršenih projekata dvadesetog stoljeća. Tih šezdesetih godina bio je u punoj snazi prisutan u kulturnom miljeu Europe, nakon čega nije zamro, nego se pritajio i nastavio realizirati drugdje». Zbog toga je izbor proširen i na nešto mlađe generacije. Takozvane «Mrdalice», koje Damir Sokić u različitim varijantama radi od 1979. su konstrukcije s mehanizmom pomoću kojeg se unutar okvira pokreće neki objekt. Sokićev rad na neki je način i ironizirao estetiku kinetičke i programirane umjetnosti. Ante Rašić u svojim instalacijama posljednjih nekoliko godina koristi ogledala na prilagodljivim nosačima, mijenjajući njihov broj i raspored od izložbe do izložbe. Ponovno, nije riječ o kinetičkom radu u pravom smislu, pa će opet poslužiti argumentacija kako je potrebna mehanika unutar rada zamijenjena kretanjem izvan njega i u odnosu s promatračem koji se kreće u ambijentu od zrcala. Konačno, uvrštenjem radova nešto mlađih umjetnica, Ivane Franke i Mirjane Vodopije, odaje se, zaključuje Koščević, «hommage njihovim prethodnicima koji su u nepovoljnim društvenim okolnostima postavili temelje određenog estetskog programa čiji eho i one osluškuju».

Uz izložbu «Kinetizam od početaka do danas» tiskan je i opsežan katalog koji sadrži reprodukcije radova i tekstove svih triju selektora, a ostaje otvorena u Umjetničkom paviljonu do 11. studenog 2007.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
'Godine neorealizma - smjernice talijanske fotografije' u Galeriji Prsten
Talijanske fotografije u Galeriji Prsten
Nina Bačun i Roberta Bratović 'peku zanat' u HDD Galeriji
Pečenje zanata u Galeriji HDD-a
Otvorena izložba fotografija XLL
LXX - obljetnička izložba Hrvatskog fotosaveza
Avangardna umjetnost u virtualnom obliku
Virtualni muzej avangardne umjetnosti
Plakati Mihajla Arsovskog
Fragmenti iz opusa Mihajla Arsovskog u Galeriji SC

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici