Boris Greiner i jedan petak od 9:15 do 15:30

22.10.2007. Print | Pošalji link

«Petak prijepodne» Borisa Greinera događao se u proljeće ove godine, točnije 23. ožujka između 9:15 i 15:30.

Znamo i po tome što ga je fotografirao, i što je na svakoj od ukupno 38 fotografija naznačeno vrijeme snimanja. Istoimena Greinerova izložba u Galeriji PM tek se nominalno može tretirati kao fotografska izložba, ipak se radi o tom «petku prijepodne», zabilježenom prolasku nekim lokacijama, uočenim uobičajenim predmetima svakodnevice, prolaznicima i znancima koji su se našli u kadru, portretu određenog raspoloženja, portretu grada i dotičnog odsječka vremena. Fotografije koje je Greiner napravio tog dana nisu prvotno bile zamišljene za izlaganje, a čak se i sama ideja zaokruživanja ciklusa oblikovala tek pri njegovom kronološkom kraju. Naime, situacija u kojoj je počeo snimati fotografije nije bila takva da je na nju mogao utjecati, pa je i prvo pitanje, koje sam postavlja i u vlastitom tekstu u katalogu, bilo: «Što mi uopće stoji na raspolaganju?»

«Prisilno sam se našao u toj situaciji. Ostavio sam auto kod mehaničara, koji mi je rekao da će mi se javiti za nekoliko sati. Zatekao sam se u gradu bez ikakvih obaveza osim plaćanja nekih računa, a budući da živim daleko, palo mi je na pamet da bih mogao ispuniti vrijeme tako da nađem zaobilazne putove do točke na koju sam morao doći. Da si stvar učinim zanimljivijom, počeo sam putem snimati neke prizore koji su mi se činili interesantnima.» Oko te jedine dnevne obaveze, plaćanja računa kao središnje točke prijepodneva, počeo se formirati zadatak. Borisu Greineru, čiji se kreativni rad dugo godina dijelom bazirao na poštanskoj razmjeni, prvotna je ideja bila baš na tom tragu. Fotografije je ispočetka mislio slati kao razglednice prijateljima, odabirući prizore za koje bi mu se činilo da bi mogli njima nešto konkretno značiti. Ideja se ipak razvila drugačije, pa je izloženi ciklus fotografija postao za njega portret tog prijepodneva. Prizore je, kaže, snimao instinktivno, pa se njihova značenja unutar cjeline ne mogu dekodirati po nekom univerzalnom ključu. Tekst u katalogu u tom je smislu mala pomoć promatraču. Jednakovrijedan je dio priče, kao uvod koji predlaže neki sustav dešifriranja, ili barem pomaže da se iz njega ustanove pravci koji vode do pojedinog prizora.

Motiv koji Greinera na neki način autobiografski usidruje u ovoj priči je izlog urarske radionice na jednoj od prvih fotografija. Urar je bio glavni lik njegove knjige «Pješakov gambit» - ne slučajno, jer se Greiner tim zanatom i bavio kroz čitave devedesete. Greinerovo dvoumljenje oko izlaganja ciklusa u izložbenom prostoru u nekom je smislu srodno sličnom premišljanju oko objavljivanja posljednje knjige «Život na tavanu», čijem je sadržaju također trebao impuls da premosti granicu između privatnog i javnog. «I ovo je bilo slično, a u odluci je presudio osjećaj kako sve to zajedno predstavlja jedan krug, jedan koncept u kojem se i mene, kao njegovog protagonista, također može predstaviti kao koncept zajedno s njim. Te fotografije, raspoloženja i motivi jesu na određen način intimni, u smislu da ostaje otvoreno jesu li ili nisu zaslužili postati pojavni. Ali opet, zanimalo bi me vidjeti i tuđe primjere takve intime. Volio bih na taj isti način komunicirati s nekim drugim.»

Redoslijed nastanka fotografija odredio je i raspored izloženih fotografija u postavu, tako što razmak među njima odgovara vremenskom razmaku između snimanja. U kružnom prostoru Galerije PM u čvoru isprepleteni vrijeme i prostor, a Boris Greiner predlaže posjetitelju da razgledavanjem fotografija ponovi njegov prolazak kroz to prijepodne. Fotografije zauzimaju dvije trećine prostora Galerije Proširenih medija, što odgovara vremenu od 9:15 do 15:30, dok je razmak među njima ustanovljen odnosom u kojem intervalu od pet minuta odgovara dvadeset centimetara galerijskog zida. Greinerov poziv na obnovljenu šetnju mogao bi biti privlačan kao privremeno preseljenje u sam početak proljeća, a nije ni loše što taj «petak prijepodne» traje sve do 28. listopada 2007.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
'Dodiplomsko obrazovanje' Siniše Labrovića uskoro će biti ukoričeno!
Priručnik za kriminal Siniše Labrovića na Istanbulskom bijenalu
Boris Greiner - Petak prijepodne
Boris Greiner i Život na tavanu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici