Fotosinteza Krisitine Lenard

07.11.2007. Print | Pošalji link

Prije nekoliko godina, na izložbi «Copycat» u Galeriji proširenih medija, Kristina Lenard i Michael Johansson izlagali su parove fotografija snimljene digitalnom kamerom na različitim, udaljenim lokacijama.

Zajednički projekt bio je baziran na jednostavnom zadatku. Jedno opisom ili fotografijom predlaže određenu situaciju ili predmet, nakon čega drugo u svojoj neposrednoj okolici pronalazi njen odgovarajući par i na temelju njega snima svoju fotografiju. Kako je logika povezivanja varirala od jednog do drugog para fotografija, promatrač je sam mogao pokušati odgonetnuti veze između motiva, ili ih u nekim slučajevima locirati u stvarnom prostoru. Pojedine situacije na fotografijama bile su Photoshopom sparene u jedinstvene prizore, čime je slobodnoj igri sa stvarnošću dvoje umjetnika samo pridodan dodatni element trika, ni manje ni više važan od ostalih načina sparivanja motiva i mjesta.

Već na idućoj izložbi, koja je bila manje čvrsta kolaboracija s Mirjanom Vodopijom, Kristina Lenard pokazala je čiste bijele geometrijske objekte unutar čijih su se poliedarskih čahura nalazili uzorci prirode. Klasičnim iluzionističkim postupkom, zrcaljenjem na plohama, ti su se uzorci umnažali u beskonačnost. Samostalna izložba «Fotosinteza» u Galeriji Galženica nastavak je ovog niza. U igri je ponovno kamuflaža, dupliciranje stvarnosti, a posjetitelj je na testu percepcije. Kristina Lenard ostaje u okvirima medija fotografije, no u «Fotosintezi» se hvata u koštac s povijesnoumjetničkom tradicijom, te dva klasična slikarska i fotografska žanra – portretom i mrtvom prirodom.

Sam naslov «Fotosinteza», prema onome što se iz njega može iščitati, mogao bi se lako vezati i uz neke od spomenutih ranijih radova. Sintetiziranje fotografija u projektu Copycat ovdje susreće ambivalentnost biljnog motiva iz geometrijskih čahura koji je istodobno i mrtva priroda i iluzionistički pejzaž. Bez obzira na njihov sadržaj, izloženim fotografijama zajednička je stroga zrcalna simetrija. Ona je pravilo koje se prvo uočava, bilo da je riječ o frontalnoj simetriji lica ili cvjetnom aranžmanu. Međutim, svaka pojedinačna fotografija pažljivijem pogledu otkriva nepodudarnost u naoko strogoj kompoziciji, ili pak u drugom slučaju uznemiruje upravo svojom 'pravilnošću', presavršenom da bude stvarna.

«Koristim dvije metode. Na portretima uglavnom manipuliram u Photoshopu. Primjerice, portret čovjeka frontalno okrenutog kameri podijeljen je na lijevu i desnu polovicu. Kako sam snimila po dvije fotografije, one su spojene kao portreti dvije lijeve i dvije desne strane lica. Druga metoda je oprečna ovoj. Objekte postavljam u prostor i fotografiram ih, a prizor je ovdje manipuliran već mojim postavom tako da izgleda nestvarno.» Kristina Lenard jednako koristi obje metode, simulirajući tako jedan trik drugim, svaki put iznova dovodeći u pitanje autentičnost prizora i autentičnost same iluzije. S jedne strane je klasičan trik sa zrcalom, a s druge sam fotografski medij i odnos fotografske slike sa stvarnošću – Kristina Lenard i jedno i drugo razobličuje. Nije, međutim, posrijedi namjera da se ispita njihova priroda, nego umjesto toga umjetnica neopterećeno gradi vlastite prizore.

Izložba fotografija «Fotosinteza» Kristine Lenard u Galeriji Galženica može se pogledati do 18. studenog.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Marko Tadić - novi dobitnik nagrade Putar
Marko Tadić – dobitnik nagrade Radoslav Putar za 2008.
Marko Tadić dobitnik je nagrade Radoslav Putar
Vedran Perkov izlaže nakon boravka u New Yorku
Vedran Perkov autoironijom opravdava nagradu Nagradu Putar
Kristina Lenard u Galženici

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici