Bolja polovica - izložba autorskih dvojaca

28.11.2007. Print | Pošalji link

Pokušavajući razjasniti način pisanja u tandemu, Jevgenij Petrov jednom je ispričao kako su on i Ilja Iljf prilikom smišljanja idućeg retka s vremena na vrijeme znali uglas izgovoriti potpuno istu rečenicu.

Autori «Zlatnog teleta» i «12 stolica» onda bi se nasmijali, ali zajedničku bi ideju odmah odbacili  - jer, ako su se dvojica mogli sjetiti istoga, onda je to mogao i netko treći. Kod svakog kreativnog para je, dakako, drugačije. Gilbert&George, koje vjerojatno nitko nikad nije vidio u javnosti na više od metar međusobne udaljenosti, jedan drugome dovršavaju rečenice u intervjuima. Osamdesetih i devedesetih kod nas su Greiner&Kropilak bili mnogo više od dizajnerskog tandema, stvorivši slojevit fikcionalni okvir za sve što su proizvodili.

Izložba «Bolja polovica», otvorena ovih dana u Galeriji Vladimir Nazor, ne uključuje nijedan od spomenutih tandema, ali bavi se tom temom kroz primjere nekih drugih poznatih dvojaca. Autorica izložbe Vlatka Kolarović odabrala je niz autora koji stvaraju u paru, i to u različitim disciplinama – od dizajna i arhitekture, do fotografije, književnosti, animacije i publicistike. Projekt je, kaže, zamišljen kao igra, pa je tema bila zadana kroz niz natuknica kao što su polovičnost, površnost, nedorečenost ili razdvojenost. «Zapravo sam krenula od te riječi 'polovica', od polovičnosti, i s tim sam se htjela igrati. Činilo mi se zgodnim zvati ljude koji rade u paru, jer se tu može postići igra oko nedovršenosti i polovičnosti. Svaka ideja može ostati nedorečena, može se dogoditi da se netko odrekne svog dijela u korist drugoga, odnosno, da se odrekne, na koncu, i samog svog imena i ega kako bi dvoje potpisalo nešto kao tandem. Neki od autora s kojima sam razgovarala reći će kako taj način rada nije stvar kompromisa, nego im upravo osigurava sigurnost.»

Iako naslov izložbe pomalo sugerira kako je riječ o životnim i ljubavnim partnerima, među sudionicima je samo jedan takav par. Svi rade zajedno, neki od njih su prijatelji, a neki tek poslovni partneri.
Iako je riječ redom o poznatim autorskim tandemima, izložba zapravo pokazuje one rijetko viđene, pa i nepoznate njihove radove. Primjerice, Barbara Blasin i Igor Marković, najpoznatiji po «Ženskom vodiču kroz Zagreb», predstavljaju svoj nerealizirani projekt i istraživanje «ZG-tracking», čiju nedovršenost ironično objašnjavaju time da se dvojac «izgubio na području Zagreba». Modne dizajnerice «I-gle», Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak – Ranilović ponudile su pak rad s kojim nikad nisu bile zadovoljne. Saša Randić i Idis Turato već godinama imaju zajednički biro, ali izlažu nešto što bi moglo zbuniti posjetitelja koji očekuje išta slično arhitektonskoj maketi. Njihov «Tunjac», križanac janjca i tune, zapravo je proizašao iz projekta «In-Between», knjige u kojoj su se bavili hrvatskom obalom.

Osim njih, tu su i Marko Meštrović i Davor Međurečan, autori animiranih filmova «Silencijum» i «Ciganjska», koji izlažu rekvizite iz novog filma. Sanja Bacharach i Mario Krištofić u galeriju su prenijeli svoj radni prostor, kauč star dvadeset godina na kojem tandem sjedi i smišlja svoje ideje, dok Željko Serdarević i Dragan Mileusnić koriste lucidan citat Rolanda Barthesa iz «Fragmenata ljubavnog diskursa».

Ne dolaze svi autori iz područja kulture i umjetnosti. Jedan od tandema je i onaj Majde Rijavec i Dubravke Miljković, autorica nekoliko knjiga iz popularne psihologije. Slično kao i kod Barbare Blasin i Igora Markovića i modnog studija «I-gle», i one su na neki način odlučile pokazati upravo radove s 'greškom', odabravši tri svoje knjige oko kojih se nisu slagale, iako su sve tri kasnije postigle uspjeh. Svaki od parova, naravno, ima i svoje tumačenje načina na koji funkcionira njihov odnos, pa je na izložbi posebno dragocjeno vidjeti i njihova vlastita objašnjenja izložena uz radove. Izložba «Bolja polovica» ostaje otvorena u Galeriji VN do 4. prosinca.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Objavljene nagrade 43. Zagrebačkog salona
Bolja polovica kreativnog rada

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici