Muzej suvremene umjetnosti još uvijek bez datuma dovršetka!

30.11.2007. Print | Pošalji link

Posljednja namjenski građena muzejska zgrada u Zagrebu je ona Muzeja za umjetnost i obrt, a podignuta je u pretprošlom stoljeću.

Gledano u tim razmjerima, odgađanje dovršetka izgradnje i otvaranja Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu može se činiti jedva kao treptaj, no ipak je otvorenje nove zgrade sa stalnim postavom, pa i izložbom međunarodnih zvijezda Gilberta&Georgea  svojedobno bilo najavljivano za ovu jesen, koja samo što nije završila. Rok se neko vrijeme činio izglednim, no kako radovi već mjesecima uglavnom stoje, trenutno je o konkretnom novom datumu teško uopće nagađati.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić podsjetit će još jednom kako je rujan bio najavljivan i planiran za otvorenje zgrade i stalnog postava na temelju ugovora između Grada Zagreba kao investitora i izvođača - građevinskog poduzeća «Tehnika», u kojem je stajalo da radovi moraju biti završeni do kraja 2006. Budžet je, međutim, dotad već bio probijen, zgrada nije dovršena, a «Tehnika» još nema novi ugovor na temelju kojeg bi nastavila radove. Oko muzeja su se odigravale političke igre, skandali koji su nekoliko mjeseci izbijali jedan za drugim ipak su utihnuli, u Hrvatskoj se mijenja još jedna vlada, i sada se, izgleda, ništa ne događa. No to je ujedno i problem – izgradnja MSU-a trenutno je, potvrdit će Snježana Pintarić, uglavnom na mrtvoj točki.

«'Tehnika' je imala ugovor do 31. prosinca 2006, kada su trebali biti završeni svi građevinski radovi. Zbog određenih problema, te dodatnih radova koji su morali biti obavljeni, pomaknuti su termini, a Muzej nije dovršen u roku koji je naveden u ugovoru. S druge strane, i 'Tehnika' je imala potraživanja prema financijerima, i to za one radove koji su napravljeni, a nisu bili plaćeni ili nisu bili pokriveni tim ugovorom. Sigurno je, naime, bilo specifičnih momenata koji se nisu očekivali u trenutku sklapanja ugovora.» Ravnateljica Muzeja dodaje kako je MSU samo korisnik, a budući da ugovor s izvođačem sklapa investitor, ni ne može točno reći gdje se dogodio zastoj, te o kakvim se radovima i kakvim iznosima radi.

Po svemu sudeći rješenja neće ni biti prije nego izvođač i Grad Zageb ne potpišu novi ugovor. Izgradnju zajednički financiraju grad i Ministarstvo kulture. Ministarstvo je osiguralo sredstva i za ovu godinu, dok je grad kasnio s isplatama, ali i ti su zaostaci riješeni. Snježana Pintarić smatra kako je i «Tehnika», unatoč kašnjenjima, dobro obavljala svoj posao, pa ne vidi razloga da se radovi ne nastave. Osim toga, u međuvremenu je raspisan i završen natječaj za opremu polivalentne dvorane, a privodi se kraju i drugi natječaj koji se odnosi na opremanje ureda, javnih prostora i stalnog postava. Činjenica je da je na danas uglavnom praznom gradilištu najveći dio radova završen, međutim, sa svakim odgađanjem veći je i rizik, te rastu i troškovi završetka izgradnje.

«Potrebno je još dovršiti podove, zidove, obaviti neke završne radove i zatvoriti klimatska postrojenja u zgradi. Liftovi i pokretne stepenice, primjerice, već su u muzeju, no ako se radovi ubrzo ne nastave, za njih će nam isteći garancija. Ako se zgrada ne zatvori i ako još neko vrijeme ostane bez grijanja, sigurno je da će nastati štete, jer su velikim dijelom već postavljeni gipsani zidovi koji su osjetljivi na vlagu.»

Prije godinu i pol najavljeno je kako će povodom otvorenja nove muzejske zgrade u Zagrebu biti održana i izložba slavnog britanskog umjetničkog dvojca Giltberta&Georgea. Termin te izložbe također je bio vezan uz tada aktualan rok završetka radova, te iako dogovor nije otkazan, danas je upitno kada će ta izložba biti održana, i hoće li se to dogoditi paralelno s otvorenjem novog muzeja.
«Kao ravnateljici mi je ovo izuzetno teška situacija, jer su Gilbert&George već napravili maketu izložbe i posložili su sve radove, a britanska vlada nam je preko British councila obećala pomoći preuzimanjem dijela troškova osiguranja i transporta. Ne moram onda ni govoriti što znači ovo odgađanje, jer Gilbert&George su zauzeti izložbenim obvezama na ljeto i jesen 2008.»

Gilbert&George nisu jedini umjetnici s kojima se pregovaralo, pa je MSU u neugodnoj poziciji. Ne treba zaboraviti ni kako muzej i dalje koristi stare prostore na Katarinskom trgu, koji su odavno vraćeni vlasnicima, pa se za tu zgradu plaća najamnina. «Pored toga, plaća se najamnina za iznajmljene depoe, a sada moramo tražiti i prostore za dodatne depoe, jer smo računali da ćemo moći useliti prije rujna. Do otvorenja morali bismo unajmiti još jedan prostor za pripremu materijala za fundus, što su opet dodatna sredstva s kojima se mora planirati prije nego se otvori muzej.» Ironično, «Zbirke u pokretu», kako glasi naslov koncepcije stalnog postava MSU-a, konceptualno se kreću, no fizički se ne miču s mjesta, iako su u tijeku otkupi i drugi radovi vezani uz njihovu realizaciju. Troškovi rastu, a do kada će sve to trajati, zasad se ne zna.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Okovani Galileo - Branko Brezovec
Brezovčev 'Okovani Galileo' otvara kazališnu sezonu u MSU
'Okovani Galeileo' - nova predstava Branka Brezovca
Ješa Denegri: 'Srnecovi eksperimenti bili su zadnja riječ u umjetnosti svog vremena'
MSU izložio 'Prisutnu odsutnost' Aleksandra Srneca
GODIŠNJI PREGLED: Likovnost 2009.
MSU: Zbirke u pokretu
Filmske mutacije i Instalacije za kino u MSU-u
Otvara se Muzej suvremene umjetnosti
Konačno otvorenje Muzeja suvremene umjetnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici