'Zvrk' Vlaste Žanić u Bačvi

21.12.2007. Print | Pošalji link

Prije otprilike mjesec dana Vlasta Žanić je prijateljima, kolegama i drugim interesentima podijelila male kartonske kutijice, a u kutijicama se nalazila poruka i zvrk, jednostavna drvena dječja igračka.

U poruci su pak bile kratke upute što činiti sa zvrkom – primatelj ga je trebao snimiti u vrtnji kamerom, nekim od fotoaparata koji mogu snimati video ili mobitelom, i poslati snimku natrag umjetnici koja će ju pokazati sa svima ostalima na izložbi u Galeriji Bačva. Izložba je u tom je smislu zajedničko djelo – videoinstalacija u kojoj se svaka pojedina autorska snimka emitira na zasebnom televizoru. Autori su tretirani jednako, bez obzira na kompetenciju na polju bavljenja umjetnošću, a zajednički rad mišljen je da bude čitan kao lepeza različitih pristupa istoj temi. Mali drveni objekti i njihova vrtnja u ovom slučaju su i odgovor Vlaste Žanić na sam kružni prostor Galerije Bačva, kojega umjetnici gotovo redovito nalaze teškim za izlaganje.

«Kad sam počela razmišljati o radu, dominacija prostora 'Bačve', koji je sa svojom kupolom i kružnošću već 'dovršen' sam po sebi, dolazila je u prvi plan. Nisam htjela reagirati izravno na tu činjenicu, jer mi se ta veza čini previše plitkom, ali u pokušaju da joj nekako izmaknem, stvorila se ideja malih zvrkova koji su upravo suprotnost velebnosti Meštrovićevog paviljona. Povezala sam taj motiv vrtnje i kružnost prostora, s jednom skromnom dječjom igračkom koja u sebi također nosi energiju vrtnje.»

Vrtnja je i inače čest motiv radova Vlaste Žanić. U cijelosti je, primjerice nosio završni performativni dio izložbe «Prelaženje» u Gliptoteci HAZU, kao i rad realiziran zajedno sa sudionicima festivala Visura Aperta u Momjanu, iz kojeg je naknadno proizašao i njen performans izveden u sklopu izložbe «Ravnoteža» u Galeriji Klovićevi dvori. Čin vrtnje asocira je, kaže, «na dječju igru u kojoj se okretanjem izbacujemo iz ravnoteže i padamo na pod. Radi se o dovođenju sebe u stanje nestabilnosti gdje više ne vrijede pravila normale svakodnevice. Taj prostor čini mi se izuzetno zanimljivim, kao nulta točka iz koje sve može krenuti iz početka i potpuno se drugačije postaviti».

Njeni noviji radovi, počevši od spomenute izložbene tročinke u Gliptoteci, kao i performansa «Sila puta krak» na izletištu Divlje vode 2005., uključivali su i publiku, koja sve više biva involvirana u projekte u ulozi sudionika koji fizički doživljavaju iskustvo rada. Animirala ju je i na izložbi «Ravnoteža», gdje je bila prisiljena prolaziti kroz prostor gusto ispunjen drvenim klackalicama. Slično se trebalo dogoditi i u nerealiziranom radu osmišljenom upravo za Galeriju Bačva, a koji je za taj prostor predviđao ringišpil. Upute koje su podijeljene kolegama umjetnicima i prijateljima u kutijicama sa zvrkovima, nisu precizirale očekuje li se od učesnika autorski pristup videu, ili samo dokumentiranje početnog impulsa danog drvenom objektu, koji će nužno dovoditi do neočekivanih i uvijek drugačijih rezultata. Sudeći po izloženome, prvi pristup ipak je prevladao, a Teško bi bilo i očekivati drugačiji rezultat, jer je projekt velikim dijelom okupio respektabilna autorska imena – među njima i Ivana Kožarića, Dalibora Martinisa, Vlastu Delimar, Mladena Stilinovića, Sinišu Labrovića i brojne druge.

«Bilo mi je zanimljivo prisustvovati kada je Ladislav Galeta snimao svoj rad. Došli smo na ALU s kamerom praktički na prepad, i on je fenomenalno reagirao. Uzeo je zvrk, stavio ga na objektiv kameri i s njim balansirao po prostoru, tako da je kamera istodobno hvatala i vrh zvrka koji je putovao po objektivu i sve što se događalo iznad. Iz te jednostavne intervencije u tom je slučaju proizašla jako zanimljiva likovna situacija».

Dio radova snimila su i djeca, te niz ljudi koji se inače ne bave umjetnošću, a poziv na igru sa starom drvenom igračkom rezultirao je redom originalnim zamislima zabilježenim na ukupno 49 potpuno različitih i prepoznatljivih malih djela koji će simbolički zavrtjeti prostor galerije. Izložba traje u Galeriji Bačva doma HDLU-a do 6. siječnja.

(M.G.)

Pročitajte i ...
Nam June Paik - od elektronskog doba do satova i privjesaka
'Mali, gotovo intimistički' Nam June Paik u HDLU-u
Dogma
Anatomija opreza - Zlatan Vehabović
'Different beginnings' - zajednički rad Nadije Mustapić i Andree Crnković
'Različiti počeci' Nadije Mustapić i Andree Crnković
Zvrk - Vlasta Žanić
U tuđoj koži
Ksernija Turčić - U tuđoj koži
Et in Barbaria ego

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici