Sanja Iveković i Slaven Tolj

07.02.2008. Print | Pošalji link

U Beču se danas otvara velika međunarodna izložba pod naslovom «Other Than Yourself», ili «Osim samoga sebe», koja okuplja radove dvadesetak umjetnika, a među njima se nalaze i dvoje hrvatskih – Sanja Iveković i Slaven Tolj.

«Osim samoga sebe» još jedan je nastavak u slijedu istraživanja koji su započeli putujućim projektom «Kuba: Journey Against the Current», te prošlogodišnjim «Shooting Back», oba u organizaciji Zaklade za suvremenu umjetnost Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, kojom predsjeda svjetski poznata kolekcionarka Francesca von Habsburg.

Pristup Zaklade usmjeren je na izravno uključivanje u društveno-političke teme, istražujući različito kodirane kulturne identitete kroz razne načine izražavanja koje nudi umjetnost. Izložba, postavljena u galeriji Zaklade u središtu Beča, predstavlja širok raspon radova većinom preuzetih iz njihove zbirke, autora kao što su Cindy Sherman, Jenny Holzer, Maurizio Cattelan i brojni drugi. Rad Sanje Iveković, odabran za ovu izložbu, je antologijski ciklus crno-bijelih fotografija pod nazivom «Trokut», koji dokumentira komunikaciju triju aktera za vrijeme Titovog posjeta Zagrebu, umjetnice na balkonu, policajca na ulici, i osobe koja nadgleda s krova nasuprotne zgrade. Slaven Tolj predstavlja se svojim performans projektom, dijelom ciklusa "Linija", koji uključuje izvedbu s 39 lampica što ih omotava oko svog tijela. Tolj svoje djelo objašnjava kao reverzibilno prepričavanje njegove životne priče, istraživanje ideje nestanka i samoubojstva.

Nakon večerašnjeg otvorenja, izložbu ćete u Beču moći pogledati do 21. rujna, a detalje o njoj naći ćete na službenim internet stranicama zaklade Thyssen-Bornemisza Art Contemporary.

(M.G.)

Pročitajte i ...
‘And Then Nothing Turned Itself Inside Out'
Izložba s temom pripovijedanja i pojmom 'nepamtljivog' u G-MK
Gender Check - Velika izložba o 'muškom' i 'ženskom' u umjetnosti Istočne Europe
Bojana Pejić – Zašto ne Istočna Europa?
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Hrvatski suvremeni umjetnici u beogradskom Rexu
Darko Fritz o znanosti, umjetnosti, privatnome i javnome
Perforacije - festival izvedbenih umjetnosti
Perforacije između performansa, kazališta i netradicionalnog
'Stvaranje svjetova' u Veneciji

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici