Hakiranje telefonskih linija u Galeriji Galženica

22.02.2008. Print | Pošalji link

Na pozivnici za izložbu u velikogoričkoj Galeriji Galženica je shema, slična onima iz tehničkih priručnika, koja bi trebala sve objasniti, a ovog puta uključuje međusobno povezana računala, telefone, modeme, miksetu i zvučnike.

U tome nije osobito teško prepoznati obrise još jednog novog rada Ivana Marušića Klifa. Većini njegovih instalacija u galerijskom prostoru jedno je zajedničko – obično su to zatvoreni, tehnološki konstruirani, interaktivni ambijenti, unutar kojih se posjetitelj kreće mijenjajući ih u realnom vremenu, te svojim prisustvom ostavljajući ili ne ostavljajući neki trajan trag. 

I dosadašnje Klifove instalacije bile su dijelom programirane, u smislu da je njihovo ‘ponašanje’ unaprijed definirano određenim algoritmom, a velik dio događanja zapravo je bio pokretan slučajnošću, ili pak interakcijom s publikom. U tome je, međutim, uvijek ostajala mogućnost da instalacija na neki način radi sama, neovisno o umjetniku i posjetiteljima. “Telephoning” je gotovo u potpunosti takav rad. On uključuje žive protagoniste, ali u svom središnjem dijelu nasumično odabrane iz baze telefonskih pretplatnika i doslovce stavljene u poziciju neželjene međusobne komunikacije.
«Ponovno je to», kaže Klif, «otvorena situacija koja nema nikakve specijalne 'poruke', ali od svih dosadašnjih mojih radova u većoj je mjeri eksperiment čiji ishod ne znam niti ga mogu kontrolirati». Tehnički je stvar relativno jednostavna: dva računala iz javno dostupne baze telefonskih pretplatnika nasumično biraju telefonske brojeve. S tako odabranim korisnicima uspostavljaju vezu uz pomoć Skype web servisa, a zatim ih spajaju, ostavljajući im mogućnost da u situaciji zabune započnu komunikaciju. Dodatni element je mikrofon, postavljen u samoj galeriji, preko kojeg se i publika, ukoliko to želi, može uključiti u razgovor. Umjetniku je najzanimljiviji dio rada upravo je u prostoru koji se stvara 'između', zbog akustike same galerije, nekih tehničkih nesavršenosti poput povremenog kašnjenja zvuka, ali i općenito činjenice da sudionicima nije prezentirana nikakva informacija o tome što se događa, nego samo jednako zbunjeni glas s druge strane.   

Publika u galeriji preko mikrofona također može sudjelovati u razgovorima, ili samo izabrati poziciju svojevrsnog voajera, koja je Klifu samom, kako kaže, i dalje nelagodna. Rad jest u određenom smislu zloupotreba tehnologije, pa na neki način i hakiranje javno dostupnog sustava, ali u ovom slučaju takvo koje se može usporediti s djetinjom igrom potaknutom novootkrivenim mogućnostima. «Prva asocijacija je onaj trenutak kad smo kao klinci otkrili kako funkcionira telefon, pa smo zvali brojeve iz imenika po abecednom redu s dvije ili tri uvijek iste fore. Taj dio postoji u radu u svakom slučaju, jer se sve svodi na činjenicu da ljude dovodim u neželjenu interakciju. Zanima me prostor koji nastane u interakciji, praktički ni iz čega».

Za interakciju, međutim, nema mnogo vremena – svega trideset sekundi, najčešće nedovoljnih da se razjasni situacija i 'slučajan susret' pretvori u smisleni razgovor. S druge strane, mnogi korisnici fiksne telefonske mreže gotovo su svakodnevno na meti raznih promotivnih kampanja zapakiranih u nagradne igre, besplatna putovanja, masaže, večere, pa i 'prijateljskih' maltretiranja koja, dakako za novac, nude različiti servisi. «U odnosu na ovo, 'Telephoning' je», kaže Klif «možda u kategoriji slučajnog nazivanja iz džepa, obično ljudi čije ime počinje s 'a'».

«Telephoning» nije rad u kojem vizualna komponenta igra bitnu ulogu, kao na nekim ranijim Klifovim izložbama. Ipak, sam postav ima minimalan scenografski efekt dobiven upotrebom reflektora, kao i smještajem različitih elemenata instalacije unutar arhitekture galerije. Osnova rada, opet tipično za umjetnika, je eksperiment sa preslagivanjem strukture ovog puta sasvim uobičajene, svakodnevne situacije, u kojem se ne mogu predvidjeti rezultati, a to je upravo ono što Klifa najčešće motivira.

Izložba «Telephoning» Ivana Marušića Klifa traje u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici čitavih mjesec dana. U svakom slučaju, više nego dovoljno vremena da provjerite o čemu se radi, pogotovo ako vam prije 23. ožujka zazvoni telefon i čujete zbunjeni glas s druge strane koji kaže «Halo, a tko je to?»

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Brak Marije Braun - Tea Alagić Vlašić
Don Juan - Paolo Magelli
Kazalište Ulysses ove godine ima samo jednu premijeru
'Don Juan' na Malom Brijunu – atipično i aktualno
Zagrebački pentagram u ZKM-u
Pet priča današnjeg Zagreba u ZKM-u
Plavi zub i filmovi
Plavi zub – festival filmova snimljenih mobitelom
T-HTnagrada@msu.hr
Urbanfestival u centru grada

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici