Novo izdanje rodno osviještene Jazzarelle

09.04.2008. Print | Pošalji link

Dok su u drugim glazbenim žanrovima festivali tek malo glamuroznija nadopuna redovitoj koncertnoj ponudi, sa jazzom je u Zagrebu potpuno obrnuta situacija.

Relativno kontinuiran, premda skroman prostor za jazz otvara se manje-više samo u malom Lisinskom i B.P. Clubu, a odnedavno i u prostorima Studentskog centra. S druge strane, ključni se događaji ipak zbivaju prvenstveno u okviru sve većeg broja jazz festivala, koji svaki na svoj način pokušavaju privući što brojniju publiku. Onima s većim budžetima pritom je sasvim dovoljno dovesti nekoliko svjetski relevantnih imena "mainstream" produkcije, dok manji festivali svoju prepoznatljivost grade na usredotočenosti na neki podžanr jazza i njemu srodnih glazbenih izraza.

Na određeni način, obje te koncepcije ujedinjuje "Jazzarella", manifestacija čija je koncepcija naznačena već i njenim podnaslovom "All Women Jazz Festival". Recept je, dakle, jednostavan – "mainstreamu" udovoljiti dovođenjem glasovitih izvođačica, a sladokusce privući činjenicom da su sve one – žene. Doduše, jazz bi se teško moglo opisati kao područje u kojem bi vladala osobita rodna diskriminacija, pa tako ni program "Jazzarelle", u osnovi, ne nudi ništa posebno "egzotično" ili "ekskluzivno".

No, sudeći po odjeku tog festivala prošle dvije godine, recept je ipak upalio, pa je ista programska politika nastavljena i u njegovom trećem izdanju. Ipak, postoji i jedna iznimka, a ta je da će ovom prilikom prvi put na "Jazzarelli" nastupiti i jedna domaća izvođačica. Riječ je o prvoj dami hrvatskog jazza – i ne samo jazza – Tamari Obrovac, koja će 10. travnja 2008. u ZKM-u i otvoriti čitav festival. Iako je riječ o umjetnici koja iz godine u godine istražuje sve različitije strane vlastite umjetničke osobnosti, Davor Hrvoj nas, u ime organizatora, uvjerava kako ovaj nastup ne bi trebao donijeti većih stilskih iznenađenja, s obzirom da će se predstaviti s izvornom postavom svog "Transhistria ansambla", s kojim već godinama surađuje.

Naredna dva festivalska dana "Jazzarella", pak, ugošćuje dvije najuglednije njujorške židovske jazz glazbenice – violinisticu Jenny Scheinman, te klarinetisticu i saksofonisticu Anath Cohen, koja je zanat ispekla, između ostalog, i svirajući u Big bandu Izraelskog ratnog zrakopolovstva. Obje je glazbenice "Down Beat", jedan od vodećih jazz časopisa, lani proglasio najboljim glazbenicama na njihovim instrumentima. Općenito uzevši, čini se su ocjene kritičara tog časopisa bile jedan od ključnih kriterija za odabir gostujućih glazbenica na festivalu. Naime, i posljednja je gošća, Dianne Reeves, lani u "Down Beatu" ovjenčana najboljom glazbenicom godine, i to u kategoriji pjevača. Od ostalih je sudionica ovogodišnje "Jazzarelle", međutim, izdvaja što karijeru uglavnom nije gradila na vlastitim kompozicijama, nego na interpretacijama jazz standarda, ali i skladbi autora drugih žanrova, poput gospela, soula, R&B-a i popa.


Novina ovogodišnjeg festivalskog izdanja jest i suradnja s Muzičkom akademijom, odnosno nedavno osnovanim Klubom studenata muzikologije "Fusnota". U sklopu te suradnje bit će održane dvije besplatne radionice. Tako će sa studentima, ali i drugim jazz glazbenicima 12. travnja 2008. od 15 do 18 sati raditi Jenny Scheinman, a dan kasnije u istom terminu i Anath Cohen. Radionice su otvorenog tipa, tako da ih mogu slušati svi zainteresirani, pri čemu je osobito zanimljivo da će oba dana rad zaključiti više ili manje spontan "jam session". Što se koncertnog dijela programa tiče, on započinje koncertom Tamare Obrovac, koji će u ZKM-u biti održan 10. travnja 2008. u 20 sati. Preostali koncerti zakazani su na istom mjestu i u istom terminu svakodnevno do 13. travnja 2008.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Od klasike do jazza i etna na Zagrebačkim ljetnim večerima
Koncertna direkcija Zagreb priprema 'Ljeto lijepih žena'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici