Dubravko Palanović: Ne pišem nebuloze

23.05.2008. Print | Pošalji link

Otkad je Vjekoslav Šutej preuzeo umjetničko vodstvo Zagrebačke filharmonije, za suvremenu se glazbu u njenim programima ne nalazi puno prostora.

Sve što je nastalo u posljednjih pola stoljeća dozira se na kapaljku, pa su tako i praizvedbe novih djela domaćih autora tek rijetke iznimke koje potvrđuju pravilo. U tom smislu, ugodno je iznenađenje činjenica da će Filharmonija na svom koncertu 23. svibnja 2008. praizvesti skladbu 'Ex profundo exitus' skladatelja mlađe generacije Dubravka Palanovića. Izbor je, doduše, prilično logičan. Naime, Palanović je istovremeno i kontrabasist u Filharmonijinom ansamblu, a k tome je u posljednje vrijeme jedan od najizvođenijih hrvatskih skladatelja. Njegova djela tako su dosad izvodili brojni domaći ansambli, ali i neki strani, poput Salcburškog komornog orkestra i Moskovske filharmonije.

Premda nije rijetko da glazbeni praktičari odu u skladateljske vode, ipak je relativno rijedak slučaj da, kad već jednom započnu karijeru instrumentalista, kompoziciju i studiraju. Dubravko Palanović je, međutim, krenuo upravo tim putem, pa je tako nedavno kontrabasističkoj diplomi pridodao i onu skladateljsku, i to u klasi Željka Brkanovića na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Pritom će reći kako je kompozicija oduvijek bila njegov primarni interes, ali i da je iskustvo praktičnog glazbovanja u orkestru vrlo bitno za kvalitetu skladateljskog rada, pogotovo u pristupu orkestraciji, jer 'nije dovoljno samo poznavati teoriju, koja se uči na Akademiji, nego je treba znati i primijeniti u praksi'.

Vjerojatno upravo u tome leži i jedan od razloga popularnosti Palanovićevih djela među glazbenicima. Naime, polazeći od vlastitog iskustva, on sklada djela koja vode računa i o mogućnostima pojedinih izvođača, te su stoga i, uvjetno rečeno, lakše izvediva, ili barem prilagođenija tehničkim mogućnostima pojedinih instrumenata. On tako tvrdi da 'ne piše nebuloze', za razliku od nekih drugih skladatelja koji 'pišu na granici izvedivosti, što zbog neznanja, a što zbog pukog iživljavanja'. Daljnji element pristupačnosti djela ovog skladatelja jest i njegov odnos prema onome što se, u nedostatku boljih pojmova, naziva 'tradicijom' i 'avangardom'. Prema njemu, 'sve su moguće avangarde već prošle, i ljudima je već pomalo dosta svih tih novih stremljenja'. Ipak, dodaje kako je u redu otkrivati nove zvukove, ali se pritom treba i pomiriti s prošlošću.

Iako nije riječ o njegovoj prvoj skladbi za simfonijski orkestar, 'Ex profundo exitus' je prvo takvo Palanovićevo djelo koje će doživjeti praizvedbu. U odnosu na njegova ranije izvedena djela, osnovna razlika proizlazi već i iz samog izvodilačkog sastava, s obzirom da je 'pisati za orkestar velik fizički posao, za koji treba ispisati puno nota i poznavati orkestraciju', pa u tom pogledu upravo ovu skladbu smatra svojom dosad najzahtjevnijom. Poseban izazov predstavljala mu je, pak, činjenica da je djelo pisao za svoj matični orkestar, pa je tako početak skladbe povjerio svojim kolegama iz sekcije kontrabasa. Djelo je i inače krojeno prema mjeri nekih specifičnih umjetničkih osobnosti unutar tog orkestra, pa će, primjerice, priliku za manje solistističke istupe dobiti i bas klarinetist Ratko Vojtek, te Dani Bošnjak na piccolo flauti.

Ideju povezivanja skladanja i praktičnog glazbovanja Dubravko Palanović nedavno je proveo u djelo i osnivanjem komornog ansambla 'Acoustic Project' u okviru svog matičnog orkestra. Pritom se potencijalnu publiku namjerava privući kako repertoarom, temeljenim uglavnom na glazbi dvadesetog stoljeća, tako i neuobičajenim sastavom ansambla, u kojem sudjeluju flauta, oboa, kontrabas, vibrafon, glasovir i harmonika.

Iako svjestan mogućnosti koje skladateljima pruža tehnološki razvoj, Palanović je svjestan i njihovih zamki, posebice kad je riječ o računalnom softveru koji može olakšati stvaralački proces, ali i smanjiti njegovu kvalitetu. Zbog toga je on pri pisanju svoje glazbe ipak skloniji služiti se napornijim tradicionalnim sredstvima, pa tako skladbe najprije u cijelosti zapisuje rukom, dok notacijski softver koristi tek kasnije, i to isključivo iz praktičnih razloga lakše čitljivosti.

Najnovije djelo Dubravka Palanovića 'Ex profundo exitus' Zagrebačka će filharmonija praizvesti na svom redovnom pretplatničkom koncertu, koji u dvorani Lisinski 23. svibnja 2008. počinje u 19:30. Izvedbom će ravnati kineski dirigent En Shao, a kao solist u 'Trećem glasovirskom koncertu' Sergeja Prokofjeva ansamblu će pridružiti i ruski pijanist Nikolaj Mažara. Za konac koncertne večeri predviđena je još i 'Druga simfonija' Sergeja Rahmanjinova.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Acoustic Project – od klasike do jazza i natrag
Ex profundo exitus

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici