Lisinski bez ravnatelja do 'rješavanja problema'

28.05.2008. Print | Pošalji link

Već je uobičajena praksa gradskih vlasti da pri imenovanju vodstva glazbenih institucija ignorira ne samo mišljenje struke općenito, nego čak i onih tijela koje je sama imenovala.

Dogodilo se to i u Zagrebačkoj filharmoniji s Berislavom Šipušem, i u Koncertnoj direkciji sa Sašom Britvićem, a sličan je scenarij ovih dana ponovljen i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Nakon što je bivši ravnatelj Lovro Lisičić otišao u mirovinu, na njegovo je mjesto kao vršitelj dužnosti postavljen dotadašnji programski ravnatelj Tonči Bilić, a odmah potom raspisan je i natječaj za novog čelnog čovjeka kuće.

Bilić se kandidirao, te dobio zeleno svjetlo od svih stručnih instanci. No, potom se 15. svibnja oglasio Odbor za izbor i imenovanja Gradske skupštine, koji predlaže poništenje natječaja i ostanak Bilića na mjestu v.d.-a do isteka ponovnog natječaja. Sve se, pak, opravdava izradom Strategije glazbenog života u Gradu Zagrebu, koja je navodno već u tijeku, iako je ovo prvi put da se spominje u javnosti. Tragom ove informacije, pokušali smo od sâmog Tončija Bilića doznati nešto više o cijelom slučaju, koji je samo ponovio ono sve što smo već znali, dodajući tek da bi "razloge ponavljanja natječaja bilo najbolje potražiti u Gradskom uredu za kulturu".

To smo i učinili, premda ne u trenutno privremeno obezglavljenom Uredu za kulturu, nego izravno kod poglavarstvenika Duška Ljuštine. On o svemu sigurno zna više, ali se na upit očitovao općenitim i ne sasvim jasnim frazama. Prema njemu, Tonči Bilić ostaje v.d. godinu dana "i zajedno s njim traži se najkvalitetnije rješenje za ovu ustanovu". Pritom "nije riječ ni o Biliću ni o natječaju, nego se uzelo vremena da se ukupni problem što kvalitetnije riješi".

Bezuspješan je bio i pokušaj da se iz Ljuštine izvuče barem odgovor na pitanje što to, zapravo, treba rješavati, jer "ne treba ništa posebno rješavati". Što se tiče činjenice da je jedino Bilić ispunio sve uvjete natječaja, Ljuština odgovara kako "mnogi ljudi u ovom gradu zadovoljavaju formalno-pravne uvjete za natječaje, ali, ako se traži optimalno rješenje za jednu ustanovu, onda se ne može u ovako kratko razgovoru dati bilo kakav odgovor". Zaključno, tvrdi kako se "ništa nije dogodilo, i sve funkcionira normalno".

Iza ovakvih neodređenih formulacija ostaje niz pitanja, o čijim se odgovorima može samo nagađati. Slučaj nije isti kao ranije u Filharmoniji i Koncertnoj direkciji, jer Grad ovom prilikom očito nije imao svog kandidata, niti je Bilićevo imenovanje pokušao stopirati na nižim instancama. Je li, dakle, riječ o "time outu" za pronalaženje vlasti podobnog kadra, ili je ključ zagonetke u tajanstvenoj Strategiji glazbenog života, zasad ne možemo znati. Ipak, Tonči Bilić smatra da je izrada Strategije pozitivna stvar, izražavajući nadu "da će Lisinski biti partner Gradu i jedan od sukreatora Strategije, jer je činjenica da su se neki dosadašnji modeli iscrpili, te da bi bilo dobro funkcionalno urediti odnose između institucija i izvaninstitucionalne kulture".

To, naravno, stoji, premda je proturječno što se za tu Strategiju zalaže i Grad, dok nas Ljuština istovremeno uvjerava kako glazbeni život u Zagrebu nikad nije bio bolji. O čemu bi se, doduše, dalo raspravljati. U međuvremenu, u Lisinskom se zadržava "status quo", što je dobro za privremeni kontinuitet programske politike, ali je, zbog neizvjesne kadrovske, ali i političke situacije, nemoguće pristupiti dugoročnijem planiranju. A to nije, niti može biti dobro – ni za Lisinski, ni za glazbeni život u Zagrebu općenito.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Ozbiljna glazba 2009.
Dvanaest zborova - Sergej Tanjejev
Koliko zaista košta održavanje orgulja u Lisinskom?
Nula viška u troškovniku održavanja orgulja KD Vatroslav Lisinski?
HRBA i Haydnova obljetnica
Stvaranje svijeta - Tonči Bilić
Lisinski dobio podobnog ravnatelja
Metropolitan u Lisinskom
Izravni prijenosi iz Metropolitana u Lisinskom
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici