'Ekvinocij' Ivana Brkanovića koncertno u Lisinskom

14.06.2008. Print | Pošalji link

U cjelokupnoj hrvatskoj opernoj literaturi vrlo je malo djela koje se može smatrati relevantnima i izvan usko nacionalnih okvira, a i ona su rijetko na repertoaru domaćih opernih kuća.

Jedno od njih je i "Ekvinocij" Ivana Brkanovića, skladan prema istoimenoj antologijskoj drami Ive Vojnovića. Kako je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog odlučila unutar svog ciklusa "Lisinski subotom" svake sezone upriličiti i koncertnu izvedbu neke opere koju se inače ne može čuti u našim kazalištima, "Ekvinocij" se gotovo nametnuo sâm po sebi, kao što se, jednako tako, nametnuo i izbor dirigenta Nikše Bareze.

Riječ je o umjetniku koji sustavno i vrlo angažirano pristupa i djelima koja ne osvajaju publiku "na prvu loptu", posebice ako u njima pronalazi kvalitete koje površnom promatraču možda i nisu odmah prepoznatljive. Takav je slučaj prije par mjeseci bio s hrvatskom praizvedbom "Mirjane" Josipa Mandića u HNK-u, a sâm Bareza tek nekoliko godina mlađi Brkanovićev "Ekvinocij" smatra još i više vrijednim pozornosti, posebice zato što već dugo nije bio izvođen.

Premda se po nekoj periodizacijskoj inerciji Brkanovića obično svrstava u predstavnike takozvanog "nacionalnog stila", on se od svojih suvremenika izdvaja unošenjem ekspresionističkih elemenata u svoje partiture. No, kako ističe Bareza, ovaj skladatelj i inače njeguje za međuratno razdoblje prilično neuobičajen pristup folkloru. On, naime, ne koristi folklor niti na razini doslovnih citata, niti kao puki koloristički element, nego, umjesto toga, čitav njegov skladateljski izričaj proizlazi iz reinterpretacije arhetipskih motivičkih elemenata tradicijske glazbe. Na taj način, Brkanović je zapravo prilično blizak Leošu Janačeku ili Beli Bartoku, skladateljima čiji je pristup folkloru već odavno privukla pozornost i izvan okvira Češke, odnosno Mađarske.

Zbog spoja folklornih i ekspresionističkih elemenata glazbenog izraza, Brkanović se pokazao kao idealan uglazbitelj Vojnovićeve drame, koja je također obilježena tim elementima. Pritom je u prenošenju iz dramskog u operni medij "Ekvinocij", upravo zbog neophodnog sažimanja, u konačnici, zapravo, više dobio nego izgubio, jer je Brkanovićeva verzija više usredotočena na dramske odnose, a manje na neke manje-više suvišne opisne situacije, kojima obiluje Vojnovićev tekst.

Već je i Vojnović izričito tražio da se određeni ključni trenuci "Ekvinocija" potcrtaju glazbom, što je posebno bitno u jednom od središnjih prizora drame, u kojem autor propisuje izvedbu "simfonijskog intermezza", koji opisuje oluju. Taj je trenutak, naravno, majstorski iskoristio i Ivan Brkanović u svojoj operi, pri čemu tu oluju ne slika na uobičajen način, s korištenjem scenske grmljavine, nego kroz osebujnu instrumentaciju, u kojoj se velikom orkestru, s pojačanom sekcijom udaraljki, pridružuje i zbor. Općenito se i kroz čitavu operu provlači motiv mora, kao gotovo ravnopravnog sudionika drame, pri čemu se dramske situacije između likova preslikavaju i na događaje u prirodi.

Za svaku izvedbu Brkanovićevog "Ekvinocija" od presudne je važnosti imati na raspolaganju pjevačicu koja će biti dorasla glavnoj ženskoj ulozi Jele. Tom su se ulogom svojevremeno proslavile neke velike hrvatske mezzosopranistice, ponajprije Marijana Radev. Za ovu izvedbu Nikša Bareza odlučio je tu ulogu povjeriti donedavnoj prvakinji Opere splitskog HNK Nelli Manuilenko. Izbor pomalo iznenađuje, s obzirom da se Manuilenko povukla s operne pozornice, iako ne i s koncertnih podija. Ipak, Bareza upravo nju smatra idealnom interpretkinjom te uloge, s obzirom da ima glas koji ima sopranske visine, ali i mezzosopransku tamnu dramsku boju.

Uz Nelli Manuilenko, u koncertnoj izvedbi "Ekvinocija" Ivana Brkanovića sudjeluju, između ostalih, i Branko Robinšak, Ivica Čikeš i Valentina Fijačko, te Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a. Koncert u Lisinskom počinje 15. lipnja 2008. u 19:30.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Koncertna izvedba Brkanovićevog Ekvinocija
Ekvinocij u Lisinskom
'San ljetne noći' s duhovima na Lokrumu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici