Koncertna direkcija Zagreb priprema 'Ljeto lijepih žena'

30.06.2008. Print | Pošalji link

Dolaskom srpnja Zagrepčani pomalo napuštaju svoj grad, a na njihovo mjesto dolazi svake godine sve više i više turista.

Očito vodeći više računa o prvoj nego o drugoj skupini, priređivači kulturnih događaja ovih dana odlaze na godišnje odmore, pa će se tako ljetna kulturna ponuda Zagreba i ove godine svesti uglavnom samo na Histrione, Amadeo i Zagrebačke ljetne večeri. Ovaj posljednje spomenuti festival, doduše, traje samo do konca srpnja, ali zato tijekom njega već tradicionalno nudi obilje koncerata raznih vrsta glazbe. Ta je manifestacija posljednjih godina bila obilježena stalnim koncepcijskim mijenama, da ne kažemo vrludanjima. Pa kad je to postala već i svojevrsna tradicija, od nje se nije odustalo, što nam je potvrdila i Neda Janković, voditeljica Odjela za program Koncertne direkcije Zagreb, institucije koja organizacijski stoji iza ovog festivala. Pritom je radni naslov cjelokupnog programa 'Ljeto lijepih žena', a osnovna je ideja bila 'ponuditi nešto raznoliko za ljetne dane'.

Ta 'raznolikost' u prijevodu znači povratak na nekadašnju svaštarsku koncepciju 'za svakoga ponešto', premda je ovaj put ostvaren odmak od ranijih pretežito klasičarskih programa. To, međutim, ne znači da je ovog ljeta klasika u potpunosti protjerana iz gornjogradskih prostora. No, općenito uzevši, program će se kretati u vrlo širokom žanrovskom rasponu, od klasičnih sastava 'Guitarissima' i 'Gudačkog kvarteta Dominant', do diva popularne i etno glazbe, poput Joan Baez, La Schice i Caitríone O'Leary.

Iako će glavnina festivalskog programa proteći u znaku klasike i etna, svoju malu enklavu unutar Zagrebačkih ljetnih večeri našli su i ljubitelji jazza. Doduše, u tom žanru, za razliku od nedavne 'Jazzarelle', ovdje neće biti lijepih žena. Umjesto njih, kako nam je otkrio Mate Matišić, ovaj put u ulozi glazbenika, a ne dramskog pisca, boje jazza branit će dvojica muškaraca koji također nisu za odbaciti – barem u glazbenom smislu. Konkretno, to su Florin Niculescu i Stochelo Rosenberg, koji pripadaju u sam vrh europske gypsy jazz scene, te ih se smatra vodećim baštinicima tradicije koju je u jazzu začeo Django Reinhardt.

Nakon prošlogodišnjeg privremenog izgona u donjogradske prostore, Zagrebačke ljetne večeri vraćaju se onamo odakle su i krenule – na Gornji Grad. Pritom se, međutim, koncerti neće više održavati isključivo u atriju Klovićevih dvora, nego i na Gradecu, koji je dosad bio rezerviran samo za dio programa Smotre folklora.

Standardni problem svih ljetnih festivala na otvorenom jest što učiniti u slučaju kiše. Ovaj put su u Koncertnoj direkciji odlučili ništa ne prepustiti slučaju, pa će tako, u slučaju potrebe, komorniji koncerti iz atrija Klovićevih dvora biti premješteni u unutrašnjost muzeja, dok za programe na Gradecu kao alternativa postoji prostor Tvornice.

Sâmo otvorenje Zagrebačkih ljetnih večeri 1. srpnja bit će podsjećanje na najslavnije dane u međuvremenu zbog nedostatnih financijskih sredstava ugašenog Zagrebačkog baroknog festivala. Naime, tom će prilikom ponovno nastupiti katalonski glazbenik Jordi Savall, koji se našoj publici već predstavio na prvom ZABAF-u 2004. godine. Sa svojim ansamblom 'Hesperion XXI' on je za ovu priliku pripremio program pod naslovom 'Istok i Zapad – dijalozi starih glazbi i glazbi svijeta'. Njime nastavlja svoje proučavanje prožimanja tradicijske i umjetničke glazbe na hispanskim prostorima, a izvest će ga na koncertu koji u atriju Klovićevih dvora počinje 1. srpnja u 21 sat. Čitave Zagrebačke ljetne večeri traju, pak, sve do 31. srpnja.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagrebačke ljetne večeri – lijepe žene i šareni bomboni
Počinju Zagrebačke ljetne večeri
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Amadeo u kolovozu i rujnu
Scena Amadeo – od novog Filipa Šovagovića do uskrslog Ayllua
Četiri okarine za kraj Zagrebačkih ljetnih večeri
Úngút u Klovićevim dvorima
Islandska glazba u jazz aranžmanima
Caitríona O'Leary i Dúlra
Scena Amadeo i ove godine ima ambiciozan program

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici