'Opera pod zvijezdama' u nogometnom duhu

01.07.2008. Print | Pošalji link

Za razliku od drugih organizatora koncerata ozbiljne glazbe, koji pokušavaju zaraditi na svojim najatraktivnijim događajima, Glazbena proizvodnja HRT-a čini upravo suprotno.

Naime, prihod projekta "Opera pod zvijezdama", koji svake godine na Šalatu privuče nekoliko tisuća posjetitelja, redovito odlazi u humanitarne svrhe, pa će tako ovaj put biti namijenjen Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

No, osim tog humanitarnog aspekta, koji, uostalom, i dolikuje jednoj javnoj instituciji, sve drugo razrađeno je u skladbu s marketinškom strategijom, kojoj je cilj dovabiti i publiku koja klasičnu glazbu inače prati neredovito ili nikako. Da je sve bilo kako je planirano, prvotno najavljeni termin koncerta na Šalati, 6. lipnja, zgodno bi se poklopio s danom uoči početka Europskog nogometnog prvenstva. Naime, vjerovali ili ne, priređivači su ciljali upravo na nogometnu publiku, ali im se, zbog vremenskih nepogoda, plan izjalovio, pa će tako "Opera pod zvijezdama", ako opet ne padne kiša, biti upriličena 1. srpnja.

I premda zdravorazumska logika govori kako između opere i nogometa baš i nema previše veze, i to ne samo kad je o njihovoj publici riječ, tenor Tomislav Mužek, koji je ove godine najavljen kao domaćin "Opere pod zvijezdama" napominje kako ova ideja, zapravo, nije bez presedana. Naime, modu stadionskih koncerata opernih arija započeli su još 1990. godine Luciano Pavarotti, Placido Domingo i Jose Carreras, odnosno 'Tri tenora', odreda zaljubljenici u nogomet, kada su svoj prvi, a po mnogima i najbolji zajednički nastup održali u rimskim Karakalinim termama uoči finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Italiji.

A kad se već krenulo u sklapanje ovog začudnog braka, Mužek je iskoristio priliku da pronađe još neke poveznice između ovog događaja i nogometnog prvenstva, pa tako ovom prilikom iznimno veliku, deseteročlanu ekipu solista naziva "opernom reprezentacijom Hrvatske", u kojoj su okupljeni neki od najboljih domaćih opernih pjevača, uglavnom poznatih i izvan hrvatskih granica. Uz Tomislava Mužeka, u njoj se tako pojavljuju Valentina Fijačko, Adela Golac-Rilović, Margareta Klobučar, Martina Tomčić, Zrinko Sočo, Boris Martinović i Luciano Batinić, a iz sastava Zbora HRT-a pridružit će im se još i Milan-Mišo Kravar i Miroslav Živković.

Ipak, naslov "Opera pod zvijezdama" treba shvatiti prvenstveno u smislu primarnog repertoara okupljenih pjevača, a ne kao odrednicu programa sâmog koncerta. Ovaj projekt je, naime, i u prethodnih pet izdanja bio otvoren i drugim glazbenim vrstama, poput koncertne pjesme, operete ili mjuzikla, a ove godine od svega će, zapravo, najmanje biti upravo opere. Razlog tome je želja da program bude raznolik i pristupačan širokim narodnim masama, ali i posve ispravna teza kako u ovakvim prigodama, izvučene iz svog izvornog konteksta, mnoge operne arije bitno gube na svom emotivnom naboju.

Koncert na otvorenom, dakle, ne može nadomjestiti iskustvo izvedbe u opernoj kući, između ostalog i zato što u kazalištu, za razliku od ovakvih događaja, pjevači ne moraju biti potpomognuti razglasom. No, pritom je riječ o kompromisu na koji umjetnici koji će se predstaviti na "Operi pod zvijezdama" pristaju u skladu s načelom da cilj opravdava sredstvo. Jer, iako, kako potvrđuje i sâm Mužek, nema tog razglasa i ton-majstora koji može nadomjestiti ugođaj kazališta ili koncertne dvorane, ovakvi koncerti služe, između ostalog, i kao poticaj publici koja inače ne prati ovu vrstu glazbe da eventualno pokuša nekom prilikom posjetiti i pravu opernu izvedbu.

Tomislava Mužeka, ali i još devet ponajboljih domaćih opernih pjevača, možete uživo čuti na Šalati, i to uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića. "Opera pod zvijezdama" zakazana je za 1. srpnja 2008. u 21 sat, bez obzira na vremenske prilike ili neprilike. A to znači da možemo samo poželjeti našoj pjevačkoj reprezentaciji da joj se nebo smiluje.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Boemi – Arnaud Bernard
Sučeljavanje tragičnih i komičnih elemenata u 'Boemima'
Arnaud Bernard postavlja snovite Boeme
Missa Solemnis
Mladen Tarbuk

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici