Islandska glazba u jazz aranžmanima

23.07.2008. Print | Pošalji link

Ograničeni financijski okviri doveli su do bitnog zaokreta u programskoj koncepciji ovogodišnjih Zagrebačkih ljetnih večeri.

Okosnicu tako čine nastupi komornih sastava, pri čemu se publiku želi namamiti koketiranjem s jazzom i etnom. Na toj liniji su i koncerti koji će 23. i 24. srpnja biti održani u Klovićevim dvorima, a u središtu pozornosti im je nordijska glazba. Norveška violinistica Susanne Lundeng tako će 23. srpnja predstaviti tradicijsku instrumentalnu glazbu svoje domovine, dok će dan kasnije sopranistica Rósa Baldursdóttir nastupiti s programom islandskih folklornih napjeva. Obje su umjetnice, međutim, svjesne i konteksta u kojem djeluju, pa nordijsku pučku baštinu predstavljaju u aranžmanima koji se nastoje približiti duhu današnjeg vremena.

Naravno, ima u svemu toga i marketinških trikova. Tako Rósa Baldursdóttir ne igra samo na kartu prilično fluidne, ali uvijek učinkovite odrednice "world music", nego je i svom pratećem sastavu dala namjerno dvosmisleno ime. Riječ "Úngút" tako na islandskom opisuje način na koji kokoš nese jaja, dok u njemačkom označava nešto što je "ne-dobro". Kako svi članovi sastava žive u Salzburgu, ovakva je igra riječima proizašla iz svojevrsne interne šale. Ipak, ako je ime ansambla šala, njegovo glazbovanje vrlo je ozbiljno, i temelji se na ozbiljnom proučavanju islandske tradicijske glazbe. Ono što pritom ovaj usamljeni otok u Atlantiku izdvaja od ostatka Europe jest da je na njemu folklor stoljećima živio bez utjecaja umjetničke glazbe, koja se pojavila tek koncem 19. stoljeća. K tome, u folkloru su se koristile uglavnom samo vokalne prakse, dok instrumenata gotovo da i nije bilo.

Unutar te tradicije razvio se, ali i do današnjeg dana održao niz međusobno vrlo različitih stilova. Najstariji sloj predstavljaju jednoglasne "rímur" i dvoglasni napjevi "tvísöngur". Nakon njih pojavljuju se u kasnom srednjem vijeku i balade, uglavnom "uvezene" iz Danske, ali i drugi napjevi plesnog karaktera. Naposljetku, od devetnaestog stoljeća nastaju i komponirane pjesme, od kojih su neke vrlo brzo postale dijelom folklorne tradicije. Rósa Baldursdóttir u svojim nastupima pokriva sve te stilove. Međutim, pijanist Peter Arnesen, koji je, uz mezzosopranisticu Harpu Thorvaldsdóttir i kontrabasista Haraldura Gudmundssona, također član "Úngúta", zaodjenuo ih je u novo glazbeno ruho, temeljeno na elementima jazza, ali i bluesa i rocka.

Takvi aranžmani na Islandu su isprva bili dočekani s iznenađenjem, ali ih je publika dobro prihvatila, s obzirom da je riječ o napjevima koje većina Islanđana dobro poznaje još od djetinjstva. Izvan Islanda, pak, "Úngút" nastoji privući snagom sâme glazbe, koja je velikim dijelom obilježena melankolijom. Ipak, nastupi ovog sastava ne protiču isključivo u tugaljivom tonu, jer ima i, uvjetno rečeno, veselijih napjeva, koji, međutim, ne govore o ljudima, nego o životinjama.

Ako vas, dakle, zanima kako zvuči islandska folklorna glazba u jazz obradama, budite 24. srpnja u 21 sat u Klovićevim dvorima na koncertu Róse Baldursdóttir i njenog sastava "Úngút". Podsjećamo i da u istom terminu i na istom mjestu dan ranije nastupa i violinistica Susanne Lundeng, koja će sa svojim bendom izvoditi norveške tradicijske napjeve. U slučaju kiše, ne brinite - postoji alternativni plan koji će vam biti prezentiran na licu mjesta.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagrebačke ljetne večeri – lijepe žene i šareni bomboni
Počinju Zagrebačke ljetne večeri
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Amadeo u kolovozu i rujnu
Scena Amadeo – od novog Filipa Šovagovića do uskrslog Ayllua
Četiri okarine za kraj Zagrebačkih ljetnih večeri
Úngút u Klovićevim dvorima
Caitríona O'Leary i Dúlra
Scena Amadeo i ove godine ima ambiciozan program
Scena Amadeo ne odustaje od Gornjega grada

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici