Grožnjan – kulturni laboratorij bez brzog interneta

25.07.2008. Print | Pošalji link

U sustavu umjetničkog školovanja jednaku ulogu kao visokoškolske institucije imaju i razni ljetni tečajevi.

Na njima mladi umjetnici imaju priliku izaći iz akademskog okvira, te, u više ili manje ležernijem okruženju, upoznati ne samo drukčije pristupe pedagogiji, nego i druge kolege koji se bave istim područjem djelovanja. Još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća na svjetskoj je karti centara za ljetno usavršavanje glazbenika, ali i ne samo njih, istarski Grožnjan zauzimao istaknuto mjesto. Djelatnost tamošnjeg Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži devedesetih je, doduše, bila naglo smanjena, no, čini se kako posljednjih godina Grožnjan ponovno pokušava dostići nekadašnji ugled.

Adut ovog centra jest njegova koncepcija da se ne ograničava samo na tečajeve ozbiljne glazbe, nego otvara prostor i jazz i etno glazbenicima. K tome, svoje mjesto tamo već niz godina pronalaze i, primjerice, glumci i arhitekti. Ravnateljica Hrvatske glazbene mladeži Dubravka Dujmović-Kušan upravo to smatra najvećom kvalitetom Grožnjana, kao svojevrsnog kulturnog laboratorija, u kojem su svi unutarnji i vanjski gradski prostori na raspolaganju za umjetnički rad i razmjenu iskustava.

Uz niz majstorskih tečajeva pojedinih instrumenata, godinama se pokušavalo što je moguće veći prostor dati i glazbenim ansamblima, s obzirom da je kroz njih moguće najučinkovitije provesti ideju "kulturnog laboratorija". Ove je godine ta ideja konačno dovedena na novu, višu razinu, pa će tako upravno skupnim muziciranjem biti obilježeno gotovo čitavo grožnjansko ljeto. U tom smislu, u Grožnjanu svoje radionice održavaju neki stari gosti, poput HGM jazz orkestra, Komornog zbora Ivan Filipović i udaraljkaškog ansambla Bing Bang. S Visa je svoju radionicu ovaj put preselio i Cantus ansambl, kojem se ovom prilikom pridružuje i srodan nizozemski sastav za suvremenu glazbu Gaudeamus.

Ipak, najveću, ali i najznačajniju novinu predstavlja novopokrenuti međunarodni "Jeunesses Musicales Junior Orchestra". Inicijator tog projekta upravo je Hrvatska glazbena mladež, s obzirom da već otprije postoji interes gudača mlađih od osamnaest godina za majstorske tečajeve u Grožnjanu. S druge strane, dok u svijetu postoji niz sličnih orkestara za studente i mlade profesionalce, ovo je jedan od prvih takvih ansambala namijenjenih upravo najmlađim glazbenicima.

S obzirom da velik broj tečajeva, koji se često i simultano održavaju u Grožnjanu, rezultira i manje-više svakodnevnim koncertima, ne izostaje ni interes publike za taj oblik prezentacije rezultata tih tečajeva. Pritom se, međutim, pojavljuje jedna naizgled prozaična, ali, zapravo, vrlo ozbiljna prepreka. Naime, dan-danas još uvijek ne postoji nikakva stalna autobusna veza Grožnjana s ostatkom svijeta, pa se tako do njega može doći samo ili vlastitim prijevozom ili pješačenjem iz sedam kilometara udaljenih Buja.

Ukratko, ako unutar Hrvatske tražite mjesto za odmor u divljini, odsječeni od ostatka svijeta, ne morate ići na neki udaljeni otok – dovoljno je zaputiti se prema unutrašnjosti Istre. Jer, osim prometne nepovezanosti, problem predstavljaju i drugi oblici komunikacije. Dubravka Dujmović-Kušan otkrila nam je tako da su signali mobilnih mreža u Grožnjanu vrlo slabi, a još nisu uvedene niti brze internetske veze.

Usprkos svemu tome, Međunarodni kulturni centar uspio je tijekom godina učiniti puno za revitalizaciju samog gradića, a u posljednje vrijeme, osim infrastrukture, red je došao i na restauraciju jednog vrijednog instrumenta. Riječ je o povijesnim orguljama talijanskog graditelja Ghirardija u grožnjanskoj Crkvi svetog Vida, Modesta i Krešencije, na kojima bi se već od sljedeće godine trebali održavati majstorski tečajevi orgulja, a sâma bi crkva trebalo ponovno postati još jednim u nizu brojnih koncertnih prostora u gradu.

I dok Ministarstvo kulture zdušno potpomaže ulaganja u infrastrukturu, ali i restauraciju orgulja, resorno ministarstvo kad je riječ o djelatnosti Hrvatske glazbene mladeži, ono znanosti, obrazovanja i sporta, ni jednom jedinom kunom ne sudjeluje u potpori Grožnjanu. No, upravo zbog toga, u Glazbenoj mladeži sve se više okreću međunarodnim kulturnim centrima i fondacijama, što je, u krajnjoj liniji, i najbolja moguća reakcija na nedostatnu potporu državnih institucija.

Inače, ovih dana u Grožnjanu su upravo završili majstorski tečajevi violine i komorne glazbe za gudače, te radionica HGM jazz orkestra, a u tijeku je još uvijek ljetna jazza škola i Međunarodni jazz festival "Jazz is back". Za tjedan dana, pak, počinju majstorski tečaj pjevanja Dunje Vejzović i radionica Komornog zbora "Ivan Filipović", a daljnji programi nastavljaju se sve do polovice rujna. Razni koncerti održavaju se gotovo svakodnevno, pa, ako uhvatite neki prijevoz do Grožnjana, što može biti i autostopom, izdvojite jedan dan za zanimljiv izlet.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Stefan Milenković: Nisam promijenio klasičnu glazbu nego njenu interpretaciju
Stefan Milenković prkosi ljetu crnim gudalom
Motovun slavi deseti rođendan
Motovun film festival slavi 10 godina postojanja
Udaraljkaška elita u Bjelovaru

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici