Povratak oratorijskih koncerata na Varaždinske barokne večeri

17.09.2008. Print | Pošalji link

Nakon prošlogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri bilo je očito da je najveći domaći festival rane glazbe krenuo novim smjerom.

Naime, njegov se novi ravnatelj Davor Bobić odlučio za drastičan zaokret u programskoj koncepciji, stavljajući težište na ansamble koji baroknu glazbu izvode u skladu sa danas u svijetu dominantnom idejom takozvane povijesno obaviještene interpretacije. No, istovremeno se odustalo od velikih oratorijskih i opernih projekata, koji su ranije bili ne samo jedan od zaštitnih znakova Baroknih večeri, nego i najveći mamac za publiku. Također, Bobiću je zamjereno i nenastavljanje tradicije izvođenja djela iz hrvatske glazbene baštine.

Sâm Davor Bobić opravdanje za takvu koncepciju pronašao je u činjenici da je lani festival morao biti pripremeljen u kratkom roku, s obzirom da je od njegovog imenovanja do početka Baroknih večeri prošlo niti deset mjeseci. Stoga i na pitanje čime je eventualno bio nezadovoljan u realizaciji prošlogodišnjeg programa nudi neke druge odgovore. On tako, prilično očekivano, izražava nezadovoljstvo relativno skromnim budžetom, ali i još uvijek nedovoljno bogatom ponudom popratnih sadržaja.

Što se tiče ovogodišnjeg programa, on je velikim dijelom u znaku židovskih umjetnika, bilo da je riječ o židovskim baroknim skladateljima ili o izraelskim interpretima. Naime, zemlja partner Baroknih večeri je Izrael, a isprva je bilo planirano i da u sklopu festivala bude svečano otvorena i obnovljena zgrada varaždinske sinagoge. Obnova, međutim, nije dovršena, što upravu festivala ipak nije spriječilo da iskoristi barem gradilište, pa će tako upravo ondje svoj koncert održati izraelski "Ensemble Nobile". Zanimljivo je i spomenuti da će sastav "Barrocade" iz iste zemlje prije dolaska u Hrvatsku nastupiti u Jeruzalemu, i to s programom na kojem su i djela hrvatskih skladatelja Ivančića i Vanhala.

Za razliku od lani, ovaj put na program su vraćeni veliki projekti. No, ni tu nije sve ispalo kako je planirano. Jer, opera "Orfej" Claudija Monteverdija, postavljena koncem prošle sezone u zagrebačkom HNK, bila je pripremljena u koprodukciji s Varaždinskim baroknim večerima, na kojima je također trebala biti izvedena. U posljednji se trenutak, međutim, ustanovilo da gabariti varaždinskog kazališta ne odgovaraju potrebama ove produkcije, pa je tako festival 17. rujna, umjesto u Varaždinu, zapravo započeo u Zagrebu. Usprkos tome, Davor Bobić već sada planira i glazbeno-scenske projekte za sljedeća festivalska izdanja – tako bi 2009. ansambl "I Hofmusici" iz Brna mogao izvesti jednu Händelovu ili Vivaldijevu operu, a godinu dana kasnije britanski dirigent Laurence Cummings trebao bi predvoditi vlastitu festivalsku produkciju, vjerojatno također jednog Händelovog djela.

Što se ostatka programa tiče, Davor Bobić ističe da je, osobito u većim projektima, uspostavljena suradnja između gostujućih i domaćih ansambala. Tako uz francuske ansamble "Le Parlement de Musique" i "Les Sacqueboutiers de Touluse", te Bjeloruski državni komorni orkestar, izraelski sastav "Barrocade" i Barokni orkestar Kraljevske akademije za glazbu iz Londona nastupa pet različitih hrvatskih zborova. Pritom je poseban naglasak stavljen na u Hrvatskoj dosad djelomično ili potpuno nepoznata djela, kao što su "Magnificat" i "Izraelci u pustinji" Carla Philipa Emmanuela Bacha, "Misa za krunidbu venecijanskog dužda" Giovannija Gabrielija, moteti Christophera Gibbonsa i Händelov "Dettingenski Te Deum".

Između tih velikih projekata smjestio se i niz komornih koncerata, među kojima treba svakako izdvojiti gostovanje sastava "London Baroque", uz kojeg će nastupiti jedna od živućih legendi pokreta za povijesno obaviješteno izvođenje barokne glazbe, sopranistica Emma Kirkby.

Za svoj relativno skroman kutak izborila se i hrvatska glazba, s obzirom da će u sklopu festivala biti izvedene "Pisni" Atanazija Jurjevića, a bit će promovirano i notno izdanje Naglijeve "Mise u D-duru", djela koje bi svoju prvu suvremenu izvedbu trebalo dočekati sljedeće godine.

Iako je program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri već započeo 17. rujna izvedbom Monteverdijevog "Orfeja" u zagrebačkom HNK, službeno svečano otvorenje zakazano je za 19. rujna. Program počinje u Katedrali u 19:30 koncertom sastava "Le Parlement de Musique" i Zbora varaždinske Katedrale, a nastavlja se spektaklom po varaždinskim ulicama u režiji Ozrena Prohića i neizostavnim vatrometom. Čitav festival traje do 29. rujna, kada će najboljim izvođačima biti dodjeljene tradicionalne nagrade "Ivan Lukačić", "Jurica Murai" i "Kantor".

(T.M.)

Pročitajte i ...
Varaždinske barokne večeri 2009.
Varaždinske barokne večeri ne štede na programu
Ambiciozne Varaždinske barokne večeri
Varaždinske barokne večeri
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Emma Kirkby i Richard Egarr
Varaždinske barokne večeri - završni komentar
Martin Gester i Tonči Bilić na Varaždinskim baroknim večerima
Orfej u HNK-u
Dekonstrukcija Monteverdijevog 'Orfeja' u HNK-u

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici