Puccinijeva Turandot u HNK-u se izvodi - koncertno

25.09.2008. Print | Pošalji link

Ovogodišnju 150. obljetnicu rođenja Giacoma Puccinija Opera zagrebačkog HNK već je obilježila proljetos novom produkcijom njegovog 'Triptiha'.

No, obljetničarenje ne staje na tome, jer je za sâm početak nove sezone pripremljena još jedna njegova opera. Riječ je o 'Turandot', Puccinijevom posljednjem, nedovršenom djelu. Iako je ta opera jedna od najpopularnijih unutar takozvanog 'željeznog repertoara', i to ne samo zbog čuvene tenorske arije 'Nessun dorma', na HNK-ovoj pozornici nije izvedena još od 1970., a i tada je bila riječ o gostovanju ansambla Teatra Comunale iz Bologne.

Razlog tome su ne iznimni produkcijski zahtjevi, koji podrazumijevaju i raskošnu scensku opremu, nego i činjenica da je čak i u svijetu teško naći pjevače koji mogu na zadovoljavajući način odgovoriti izazovima dviju glavnih uloga. Upravo zbog toga, i nova zagrebačka 'Turandot' neće na HNK-ovoj pozornici biti izvedena scenski, nego samo u koncertnom obliku.

Umjetničko vodstvo ove produkcije preuzeo je mladi talijanski dirigent Gianluca Marcianò, koji je svoju međunarodnu karijeru započeo upravo u zagrebačkom HNK. U međuvremenu je dogurao i do pozicije glavnog gosta-dirigenta Pekinškog simfonijskog orkestra, ali i stigao sasvim pristojno ovladati osnovama hrvatskog jezika. Kako nam je otkrio Marcianò, veza nove zagrebačke 'Turandot' s Pekingom nije samo u činjenici da je upravo taj grad mjesto radnje te opere. Naime, ideja za ovaj projekt nastala je nakon njegovog proljetošnjeg gala-koncerta opernih arija, upriličenog u Pekingu u povodu otkrivanja velikog murala, posvećenog upravo toj operi. Sponzor tog koncerta pritom je bio toliko zadovoljan izvedbom, da je odlučio djelomično financirati i zagrebačku produkciju 'Turandot'.

Jedan od osnovnih problema koji se pojavljuju na početku pripreme svake izvedbe Puccinijeve posljednje opere jest na koji način izvesti njen kraj. Naime, skladatelj nije dovršio posljednji prizor, pa se obično izvodi završetak kojeg je dopisao njegov učenik Franco Alfano. Prije nekoliko godina novu je inačicu kraja opere napisao i velikan talijanske glazbe dvadesetog stoljeća Luciano Berio. No, Gianluca Marcianò odlučio je svoju izvedbu 'Turandot' zaključiti bez završnog prizora, na mjestu na kojem je sa skladanjem stao i sâm Puccini. Prema njemu, 'atmosfera je na tom mjestu divna – poput tri točke na kraju Puccinijevog života, koji se nastavlja kroz njegovu glazbu'.

Ono što publiku, ali i većinu dirigenata najviše privlači kod 'Turandot' jest njena atraktivna monumentalnost. No, Gianluca Marcianò fasciniran je i nekim njenim drugim kvalitetama, prvenstveno činjenicom da, usprkos golemom izvodilačkom sastavu, čitavo djelo obiluje izrazito komorno oblikovanim glazbenim situacijama.

Iako će u ovoj produkciji većinu uloga preuzeti pjevači HNK-ovog opernog ansambla, za dvije glavne uloge ipak je bilo nužno angažirati gostujuće umjetnike. U naslovnoj ulozi tako će se pojaviti mlada ruska sopranistica Elena Nebera, koja je već surađivala i s nekima od vodećih svjetskih dirigenata, poput Lorina Maazela i Zubina Mehte. Ona će pjevati na obje izvedbe, zakazane za 27. i 28. rujna, dok će ulogu Calafa, koja je svojevremeno proslavila pokojnog Luciana Pavarottija, svaki dan pjevati drugi pjevač. Prvi od njih je tenor Piero Giuliacci, redoviti gost Arene u Veroni, kojeg su u Italiji već proglasili nasljednikom legendarnog Marija del Monaca. Dan kasnije, na njegovo će mjesto uskočiti američki tenor Marc Heller, koji je u HNK-u nedavno već bio nastupio u Puccinijevom 'Plaštu', dok će Calafa u 'Turandot' prvi put u životu pjevati upravo ovom prilikom.

Uz zbor i orkestar Opere zagrebačkog HNK, pod ravnanjem Gianluce Marcianòa nastupit će još i niz domaćih pjevača, između ostalih i Adela Golac-Rilović kao Liù i Luciano Batinić kao Timur. Izvedbe su 27. rujna u 20 sati, te večer kasnije u 19:30.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
'Prikriveni križ' na pozornici HNK
Crux dissimulata – opera koja nije pasionska baština
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Lastavica u Lisinskom
Prva izvedba Puccinijeve Lastavice u Hrvatskoj
Puccinijeva Turandot bez tuđih dodataka
Damir Zlatar Frey postavlja ambijentalnu Toscu
Tosca u Rijeci na tri lokacije
Tri opere o smrti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici