Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan sviraju Brahmsa

10.10.2008. Print | Pošalji link

Iako zagrebačka Muzička akademija sustavno proizvodi enormne količine pijanista, rijetki među njima ostvaruju iole relevantnu solističku karijeru.

Tako u sâm vrh hrvatskog pijanizma još uvijek pripadaju njegovi nestori Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan, nekadašnji studenti legendarnog Svetislava Stančića, a u međuvremenu i sâmi dugogodišnji pedagozi na Muzičkoj akademiji.

Njihove umjetničke karijere kroz dug su se niz desetljeća razvijale sličnim, ali ipak razdvojenim putevima. Upravo zbog toga, kao veliko je iznenađenje u glazbenim krugovima odjeknula vijest da ovo dvoje umjetnika pripremaju zajednički recital s djelima Johannesa Brahmsa. Oni pak priznaju da inicijativa za ovakav koncert, zapravo, nije njihova, nego je potekla od direktora agencije ArtAgent Mire Poljanca. No, jednom kad im je suradnja ponuđena, na nju su se spremno odazvali, i to ne samo zato što je upravo Brahms jedan od rijetkih skladatelja koji su istovremeno sustavno bili na repertoaru i Pavice Gvozdić i Vladimira Krpana. Naime, njih su dvoje ne samo studirali u istoj klasi i generaciji, nego su i, za vrijeme druge godine studija, na koncertima u organizaciji tadašnje Muzičke omladine zajedno izvodili Čajkovskijeve simfonije u obradama za glasovir četveroručno.

Kako nam otkriva Vladimir Krpan, sviranje repertoara za glasovir četveroručno u to je vrijeme bilo ne samo odraz umjetničkih interesa, nego i neizbježne nužde. Jer, studenti drugih instrumenata bili su obično previše zaokupljeni svojom solističkom literaturom, tako da su se pijanisti komornom glazbom mogli baviti samo u glasovirskim duima i duetima. Ipak, ni tada, kao ni danas, sustavnog zanimanja za sustavno nastupanje u glasovirskom duu nije bilo previše. Tako je, primjerice, relativno brzo zamro i duo u kojem je Vladimir Krpan svirao s Dubravkom Detonijem, koji je također studirao glasovir u klasi Svetislava Stančića. Ta suradnja rezultirala je, između ostalog, i praizvedbama djela "Introdukcija i allegro con bravura" Rubena Radice i Detonijeve "Passacaglie za dva glasovira i gudače", no, čini se da publika nije bila previše zainteresirana za takav repertoar.
 
Kada je riječ o interesu publike, s glazbom Johannesa Brahmsa Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan bit će na nešto sigurnijem terenu. No, u koncipiranju programa svog recitala nisu išli "na prvu loptu". Prvotna ideja bila je sastaviti program sastavljen isključivo od varijacijskih ciklusa, ali su u konačnici odabrani i "Valceri za glasovir četveroručno", koji pokazuju i manje poznatu, intimističku stranu Brahmsovog glazbenog izraza.

Ideja nizanja varijacija ipak je zadržana u ostatku programa, u kojem će najprije Pavica Gvozdić izvesti "Varijacije na Händelovu temu", potom Vladimir Krpan svira istovrsno djelo temeljeno na Paganinijevoj temi, a čitav koncert bit će zaključen "Varijacijama za dva glasovira na Schumannovu temu". Kako, dakle, djela Johannesa Brahmsa zvuče u pojedinačnim, ali i združenim interpretacijama Pavice Gvozdić i Vladimira Krpana, možete saznati na koncertu koji će ovo dvoje pijanista održati u Hrvatskom glazbenom zavodu 11.listopada, s početkom u standardnih 20 sati.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Večer Johanesa Brahmsa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici