Treći Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe

14.10.2008. Print | Pošalji link

Kada je prije dvije godine pokrenut Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe, prva reakcija bila je kako je riječ o recikliranju modela manifestacije "Julian Rachlin i prijatelji".

Premda su takve usporedbe sve samo ne neutemeljene, ovaj se festival, usprkos početnim organizacijskim posrtanjima, uspio održati, te se tako dokopao i svojeg trećeg izdanja. Tijekom četiri dana, od 15. do 18. listopada, dvoranom će Hrvatskog glazbenog zavoda prodefilirati sedamnaest odreda svjetski uglednih umjetnika iz devet zemalja, koji će, u različitim izvodilačkim formacijama, predstaviti programe austrijske, ruske, njemačke i francuske komorne glazbe. Direktor festivala Dalio Despot posebnost ovog okupljanja vidi u činjenici da u Zagreb ne dolaze gotovi ansambli, nego solisti, koji u konačnici predstavljaju svoj rad u sastavima koji su formirani jednokratno, upravo za ovu priliku.

Među ovogodišnjim gostima ima i dosadašnjih festivalskih suradnika, poput čelistice Monike Leskovar, violinista Stefana Milenkovića ili kontrabasista Bože Paradžika. Tu je i niz novih akvizicija, poput čelista Giovannija Sollime, flautista Bruna Grossija ili violinista Michaela Barenboima, inače sina čuvenog pijanista i dirigenta Daniela Barenboima. Umjetnička voditeljica čitavog projekta Susanna Yoko Henkel ističe, međutim, da neupitan međunarodni ugled svih sudjelujućih umjetnika nije nužno bio presudan kriterij odabira. Naime, od njih se ne očekuje samo da budu vrhunski solisti, nego i jednako vrhunski komorni umjetnici, za što je podjednako važno dobro svirati, ali i dobro slušati druge glazbenike.

Premda bi se, naravno, moglo primijetiti kako raznih festivala, pa i glazbenih, imamo i previše, violončelistica Monika Leskovar ne slaže se s tom tezom. Ona, naime, smatra da "nikad nije dovoljno festivala, a ovaj je zaista važan i bitan zbog visokog nivoa i programa i sudionika".

Jedan od onih glazbenika koji će u programu sudjelovati sve četiri večeri je i Stefan Milenković, kojeg se i zagrebačka publika sjeća kao nekadašnjeg "čuda od djeteta", a u međuvremenu je postao jedan od traženijih svjetskih violinista. Kao takav, iza sebe ima već i popriličan staž nastupanja na prestižnim festivalima komorne glazbe, no, upravo ovaj smatra jednim od najboljih, pri čemu posebno naglašava sretan odabir umjetnika koji međusobno dobro funkcioniraju i karakterom.

Tematski oblikovani programi pojedinih koncerata uglavnom sadrže više-manje standardna djela komorne literature, ali i nekoliko u Hrvatskoj još potpuno nepoznatih djela. Među njima treba izdvojiti "Četrnaest načina za opisivanje kiše" Hansa Eislera, koji su skladani kao pratnja ranije snimljenom, inače nijemom filmu "Kiša" nizozemskog eksperimentalnog sineasta Jorisa Ivensa, koji će također biti prikazan tijekom izvedbe.

Ostatak programa trećeg izdanja Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe uglavnom je skladan za relativno male sastave, ali je ipak izabrano i nekoliko djela u kojima će se moći okupiti i veći broj sudionika, među kojima i uvijek rado slušan Saint-Saënsov "Karneval životinja", u izvedbi kojeg će se glazbenicima priključiti i glumac Dragan Despot.

U prilično velikom organizacijskom pogonu neminovno se događaju i nepredviđene situacije, pa je tako nastup u posljednji trenutak otkazao violončelist Adrian Brendel, još jedan sin poznatijeg oca, u ovom slučaju pijanista Alfreda Brendela. Način na koji je on nadomješten mnogi će zacijelo smatrati, u najmanju ruku, neobičnim. Naime, dionicu drugog violončela u Mendelssohnovom "Gudačkom oktetu"  preuzet će na kontrabasu Božo Paradžik, kojem to nije prvi put da na svom instrumentu izvodi glazbu koja je iznimno zahtjevna čak i na glazbalu kojem je izvorno namijenjena, a kamoli na kontrabasu.

Za provjeru kontrabasističkog umijeća Bože Paradžika trebat će ipak pričekati 17. listopada, dok treći Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe počinje 15. listopada, i to koncertom na kojem će u Hrvatskom glazbenom zavodu biti izvedena djela Mozarta, Beethovena i Schuberta. Ovaj koncert, kao i svi ostali koji se održavaju do zaključno 18. listopada, počinje u 20 sati.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagreb Kom 2009.
Devedeseta obljetnica Zagrebačkog kvarteta
Zagrebački kvartet slavi obljetnicu
3. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe
Festival komorne glazbe

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici