Susret Bacha i iranske glazbe

18.10.2008. Print | Pošalji link

Nastojeći privući novu publiku, organizatori koncerata klasične glazbe sve češće iskoračuju i prema drugim žanrovima.

Tako se i u jednom od najelitnijih zagrebačkih ciklusa, "Lisinski subotom", 18. listopada otvorilo prostor i za jedan "crossover" program. Njegova baza je i dalje klasična, što je vidljivo već i iz naziva "Projekt Bach", a odnosi se konkretno na Bachove suite za violončelo solo, koje svira mladi francuski glazbenik Christian-Pierre la Marca. No, u ovom projektu pridružio mu se i udaraljkaš Madjid Khaladj, jedan od najpoznatijih iranskih tradicijskih glazbenika.

Kako nam je otkrio Christian-Pierre la Marca, projekt je nastao na inicijativu Francuskog radija, pri čemu je njegova prva ideja bila Bachovim suitama za violončelo solo dodati udaraljke. Naime, riječ je o skladbama koje se temelje na plesnim obrascima, pa je ovaj violončelist htio dodatno istražiti njihovu ritamsku komponentu. U potrazi za idealnim suradnikom, la Marca je preslušao mnoge udaraljkaše, sve dok nije otkrio snimke Madjida Khaladja.

Za razliku od la Marce, Khaladj je isprva bio podvojenog mišljenja o ovom projektu, s obzirom da u perzijskoj tradiciji improvizacija ima bitnu ulogu, dok je Bachova glazba vrlo egzaktna, pa je trebao tome prilagoditi svoje sviranje. Premda u svojim drugim projektima barata velikim brojem instrumenata, Madjid Khaladj za pratnju je Bachovim suitama odabrao samo tri. Najvažniji je tombak, drevni bubanj koji se svira prstima, i koji potječe još iz sedmog stoljeća. Osim toga, koristi i def, koji je vezan uz iransku ritualnu dervišku tradiciju, te male činele, koje i u folklornoj glazbi imaju ulogu pratnje plesu.

Sa svoje strane, Christian-Pierre la Marca smatra da je ključno bilo pronaći dodirnu točku između dviju tradicija. To, međutim, i nije bilo teško, s obzirom da je Bachova glazba univerzalna, a temelji se na jednostavnim plesnim ritamskim obrascima. A kad je ta točka susreta pronađena, trebalo je smo još "dodati nešto drugo, što nas vodi u jednu drugu dimenziju, na koju inače nismo navikli".

Kako u praksi funkcionira spoj Bachove i iranske glazbe zagrebačka publika može provjeriti na koncertu kojeg će Christian-Pierre la Marca i Madjid Khaladj održati 18. listopada u 19:30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

(T.M.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici