Zagreb Jazz i N.O. Jazz Festival (ne) smetaju jedan drugome

05.11.2008. Print | Pošalji link

Već nekoliko godina zaredom ponavlja se bizarna situacija – nakon višemjesečne suše, istovremeno se događaju dva jazz festivala.

Stariji od njih, "N.O. Jazz festival", što se može čitati kao "No Jazz", ali i ispravnije "Not Only Jazz Festival", dokopao se svog devetog izdanja, koje se, nakon što je sve skupa svojevremeno započelo u KSET-u, već nekoliko godina održava u prostorima SC-a. Mlađem "Zagreb Jazz Festivalu", koji se smjestio u ZKM-u, tek je četvrta godina, ali se već uspio nametnuti kao jedna od manifestacija koje su redovito intenzivno medijski popraćene.

Ipak, bez obzira što oba festivala u svom nazivu sadrže riječ "jazz", njihove su koncepcije prilično različite, pa čak i komplementarne. "Zagreb Jazz Festival" tako je više-manje čvrsto ukotvljen u "mainstream". To, međutim, kako ističe njegov direktor Dražen Kokanović, nije i jedina programska okosnica. Naime, zamisao je i "dovesti što je moguće veće i starije muzičare prije nego što odu kud već odlaze, a usput i predstaviti nekog mlađeg muzičara čije vrijeme tek dolazi". Taj je koncept razvidan već i iz programa prvog festivalskog koncerta, na kojem će 5. studenog u ZKM-u nastupiti 83-godišnji američki bubnjar Roy Haynes i naš bitno mlađi pijanist Matija Dedić.

S druge strane, "N.O. Jazz festival", kako kaže njegov voditelj Mate Škugor, redovito nudi odmak od glazbenog žanra koji je naznačen u nazivu ove manifestacije. Jer, "koliko god su glazbenici koje dovodimo većinom vezani uz jazz scenu, 'not only' u nazivu festivala nas amnestira pred zagriženim jazz fanovima koji insistiraju na striktnim podjelama unutar glazbe". Za razliku od festivala u ZKM-u, koji traje tek četiri dana, onaj u Savskoj protegnuo se na gotovo dva tjedna, podijeljena na uvodni i glavni program. Do te je podjele došlo upravo zbog kolizije sa "Zagreb Jazz Festivalom". Tako će uvodni dio, od 5. do 9. studenog, uz prvi koncert, biti usredotočen na neke druge oblike istraživanja glazbe, poput nove predstave Damira Bartola Indoša "Teretni čovjek" i radionice Charlesa Gaylea, dok će se glavni program, od 10. do 15. studenog, odvijati nakon što "Zagreb Jazz Festival" već bude gotov.

Dražen Kokanović, kao marketinški i financijski jači takmac, problem terminskog preklapanja sagledava iz nešto drukčije perspektive. On, naime, ističe da su u jedinom danu kada oba festivala imaju svoje prve koncerte termini usklađeni tako da publika može na vrijeme stići od ZKM-a do SC-a. Osim toga, on napominje kako su američki jazz glazbenici obično svi u isto vrijeme na turneji, tako da je preklapanje termina jednostavno neizbježno.

Usprkos koncepcijskim različitostima, ni "N.O. Jazz festival" nije uspio odoljeti napasti koketiranja s "mainstreamom". No, Mate Škugor smatra da imena koja bi se, premda tek uvjetno, mogla svrstati u tu kategoriju, već sâma po sebi opravdavaju uvrštavanje u festivalski program. Pritom prvenstveno misli na Billa Frisella, "najdalje što je festival spreman otići u mainstream", ali i na američkog trubača Davea Douglasa, koji će 5. studenog i otvoriti čitav festival. To, međutim, ne znači da se festival u Savskoj odrekao onoga po čemu je već postao prepoznatljiv, a to su nastupi glazbenika koji s tradicionalnim jazzom, zapravo, imaju vrlo malo dodirnih točaka. U tom smislu, osobito se ističu kanadski DJ Kid Koala, te američki "brutalni noise rock dvojac" Lightning Bolt.

Na samom početku oba festivala, 5. studenog, ljubitelji jazza tako, ako su u stanju koliko-toliko brzo stići od ZKM-a do SC-a, mogu poslušati čak dva atraktivna koncerta. U ZKM-u će u 19:30 nastupiti legendarni 83-godišnji bubnjar Roy Haynes, dok dva sata kasnije u Teatru &TD počinje koncert njegovog gotovo dvostruko mlađeg kolege, trubača Davea Douglasa. A još prije ovog potonjeg koncerta, pravi početak ovogodišnjeg "N.O. Jazz festivala" obilježit će, u 20 sati, premijera novog glazbeno-scenskog performansa Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo 'Teretni čovjek'. Ovaj 'ekstremni muzički performans' temelji se na glazbenoj matrici Captain Beefheartovog sampla pjesme 'Crazy Little Thing' i notama iz kajdanke za davnu zagrebačku punk jazz grupu Deep Throat, koju je sačuvao Zoran Šilović.

(T.M.)

Pročitajte i ...
N.O. Jazz Festival 2009.
N.O. Jazz Festival ne želi biti 'cool'
Festival najstarijih, ali 'neizraubanih' jazzera
Vip Zagreb Jazz Festival 2009.
YES.ZGB - festival koji se obraća živima

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici