Šesti Međunarodni udaraljkaški tjedan u Bjelovaru

07.01.2009. Print | Pošalji link

Dok se početkom kalendarske godine u Zagrebu barem nakratko prekida festivalska sezona, u ne tako dalekom Bjelovaru već se tradicionalno okupljaju udaraljkaši s raznih strana svijeta.

Riječ je o "Međunarodnom udaraljkaškom tjednu", poznatijem po engleskoj skraćenici IPEW, koji se u tom gradu ove godine održava već šesti put. Ono "tjedan" iz naziva festivala pritom ne treba shvaćati predoslovno, s obzirom da program, zapravo, u Bjelovaru traje tek tri dana, od 8. do 10. siječnja 2009., uz još jedan bonus koncert u Zagrebu.

Iako brojka šest ni u kojem sustavu brojanja sâma po sebi nije okrugla, ove godine u Bjelovaru se ipak obilježava nekoliko za udaraljkašku zajednicu bitnih obljetnica. Prije svega, desetu godišnjicu postojanja ove godine slave dva ansambla koji nastupaju na festivalu – hrvatski "Bing bang", brazilski "Grupu". Ovome treba dodati i dvadesetu obljetnicu postojanja studija udaraljki na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, ali i tridest godina djelovanja umjetničkog ravnatelja bjelovarskog festivala Igora Lešnika.

Jedna od osnova programske koncepcije Međunarodnog udaraljkaškog tjedna još je od sâmih njegovih početaka nešto što bismo, da se poslužimo političkom frazom, mogli nazvati "međugeneracijskom solidarnošću". To, između ostalog, znači da tijekom festivala voditelji gostujućih ansambala održavaju radionice za studente. K tome, uz studentske ansamble, kao što su već spomenuti "Bing bang" i "Grupu", dolaze i profesionalni sastavi, ovaj put belgijski "MOL Percussion Orchestra" i španjolski "PERKU-Va".

Uza sve gostujuće ansamble, na festivalu sudjeluje i Mješoviti zbor Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara, ali i dvojica zanimljivih solista – slavni američki virtuoz na vibrafonu i marimbi Arthur Lipner, te nova zvijezda slovenske udaraljkaške scene, tek petnaestogodišnji Vid Jamnik.

S obzirom da su udaraljkaši, za razliku od većine drugih klasičnih glazbenika, uglavnom neopterećeni žanrovskim podjelama, tijekom čitavog festivala nizat će se programi u kojima će se sučeljavati, ali i miješati zvuci klasične, jazz i etno glazbe. Ako se ovih dana zateknete u Bjelovaru, svakako navratite na koncerte koji se u tamošnjem Domu kulture događaju svake večeri od 8. do 10. siječnja 2009. u terminu od 19:30. S druge strane, ako želite ostati u Zagrebu, festivalski "best of", sa svim gostujućim ansamblima i solistima, bit će predstavljen 11. siječnja 2009. u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Međunarodni udaraljkaški tjedan
Međunarodni tjedan udaraljkaških ansambala

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici