Gianluca Marcianò nije novi ravnatelj Opere HNK

15.01.2009. Print | Pošalji link

Talijanski dirigent Gianluca Marcianò ove sezone u HNK-u vodi dva udarna operna projekta – Puccinijevu "Turandot" i Rossinijevu "Pepeljugu".

Osim što nije posve jasno čime je zaslužio tu čast, zapinju za oko i neke neobičnosti na njegovim službenim web stranicama. U tamo objavljenoj njegovoj biografiji, stoji, između ostalog, i sljedeće: "Tijekom sezone 2006./07. u kratkom je roku uskočio u Operu zagrebačkog HNK, kako bi dirigirao izvedbama 'Nabucca' i 'Seviljskog brijača", bez ijednog pokusa. Kao rezultat, kazalište ga je pozvalo da bude nadzornik orkestra i šef-dirigent. Od siječnja 2009. maestro Marcianò preuzet će funkciju ravnatelja Opere, kao najmlađi dirigent koji je obnašao tu funkciju u tom kazalištu".

Koliko je poznato, baš ništa od navedenog jednostavno nije istina. Stoga smo za komentar zamolili najmjerodavniju osobu, HNK-ovu intendanticu Anu Lederer. Ona je prvo rekla da je to "vjerojatno neka pogreška", te pojasnila da u njenom timu "ravnatelj Opere je Branko Mihanović i on će to ostati i u drugom mandatu". Što se tiče Marcianòa, "on je ovdje radio kao korepetitor i kao dirigent, te je stalni vanjski suradnik, kakvih zagrebačka Opera ima mnogo".

Doduše, nijedan drugi od tih mnogih stalnih suradnika ne odašilje u virtualni prostor dezinformacije o svojoj ulozi u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući. No, bez obzira što je riječ o, blago rečeno, moralno upitnom, a, u krajnjoj liniji, i nezakonitom postupku, intendantica, gotovo uvrijeđena otvaranjem ove teme, cijeloj priči ne pridaje osobit značaj. Dapače, priznaje da je već otprije upoznata s objavljivanjem tih netočnih podataka. To, međutim, kako tvrdi, ne znači da to i odobrava, ali nas je pritom odmah i pozvala da se "više bavimo glazbom a manje tračevima", ustvrdivši da je ovdje riječ o "pogrešci koju će maestro ispraviti".

Ovdje, međutim, nije riječ o "tračanju" ili o nečijim privatnim podacima, nego o službenoj biografiji suradnika jedne nacionalne kulturne institucije. Stoga bi se Ana Lederer, umjesto da se vrijeđa na bavljenje, kako ih ona naziva, "tračevima", mogla zapitati ne samo kakav je kredibilitet njenih suradnika, nego i kakav to utjecaj može imati na kredibilitet čitave kuće kojoj je na čelu.

Nakon ovog priloga, web stranica je izmijenjena. Ipak, ovdje možete vidjeti screenshot prijašnjeg izgleda, i skinuti s našeg servera nepromijenjenu pdf verziju službenog CV-ja Gianluce Marciana.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Dirigent Gianluca Marcianò malo se zaigrao u svojem CV-ju
Rossinijeva 'Pepeljuga' u HNK-u

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici