Laurence Cummings: Händel ima arije za svako raspoloženje

13.02.2009. Print | Pošalji link

Kada se neki skladatelj uklapa u "mainstream" izvodilačke prakse, svaka će njegova obljetnica biti prilika da ga se još više izvodi, ponekad i preko svake mjere.

No, ako je izvan glavne struje, pa makar bila riječ o neprikosnovenom velikanu, u jubilarnoj će godini biti više-manje jednako zapostavljen kao i svake druge. Jedan od takvih autora je svakako i Georg Friedrich Händel, uz Johanna Sebastiana Bacha najveći majstor barokne glazbe. I dok je u većem dijelu svijeta 250. godišnjica njegove smrti ono čime će uvelike biti obilježena ova godina, u Hrvatskoj, zemlji s još uvijek skromnom tradicijom izvođenja rane glazbe, Händela se još uvijek uglavnom – ignorira.

Ako je netko pozvan popraviti taj propust, onda je to svakako Hrvatski barokni ansambl, jedini veći domaći glazbeni sastav specijaliziran upravo za glazbu 17. i 18. stoljeća. Svjesna te svoje zadaće, HRBA je odlučila upravo Händelu posvetiti dva koncerta – 14. veljače 2009. u Lisinskom i večer kasnije u Hrvatskom glazbenom zavodu. Kao umjetnički voditelj, pozvan je jedan od vodećih autoriteta za glazbu ovoga skladatelja, britanski čembalist, orguljaš i dirigent Laurence Cummings. Osim što je pročelnik Odsjeka za povijesno izvođenje na londonskoj Kraljevskoj glazbenoj akademiji, ovaj umjetnik ujedno je i glazbeni ravnatelj Händelovog festivala u istom gradu. U Hrvatskoj je, pak, već dobro poznat kao dugogodišnji predavač, a od lani i ravnatelj Ljetne škole barokne glazbe i plesa "Aestas musica" u Varaždinu.

S Cummingsom dolazi i dvoje mladih britanskih pjevača – sopranistica Jessica Deane i kontratenor Christopher Ainslie, koji će se Hrvatskom baroknom ansamblu pridružiti u izvedbi odabranih brojeva iz Händelovih opera "Julije Cezar u Egiptu" i "Arminio", a u cijelosti će izvesti i kantatu "Amarilli vezzosa", poznatiju kao "Ljubavni dvoboj". Kako nam je objasnio Laurence Cummings, program je koncerta u Lisinskom donekle koncipiran oko simbolike dana na koji se održava – Valentinova. Naime, odabrane arije i dueti "pokazuju ljubav nije samo slatka i gugutava, nego može biti i uzrujana - postoji nekoliko trenutaka u kojima je dvoje pjevača u neslozi, ali na kraju ipak dolaze do prelijepih trenutaka u dvopjevu".

Premda ovo nije "opera gala" koncert u uobičajenom smislu riječi, temeljni koncepcijski problem ostaje isti. Naime, izdvajanjem pojedinih arija i dueta iz cjeline opere gubi se njihov osnovni dramaturški kontekst. No, Laurence Cummings smatra da to i nije prevelik problem, jer su i te "svojevrsne sličice iz opera ipak trenuci prepuni drame, pri čemu treba oslikati ne samo veliku dramu i opći ugođaj, nego i kontraste na lokalnoj razini u fraziranju, dinamičkom rasponu i artikulaciji".

Ono što svakako fascinira u Händelovom opernom stvaralaštvu je raznolikost ugođaja koji se pojavljuju u pojedinim arijama, i upravo je to ono što britanski dirigent vidi kao temeljni razlog velike popularnosti koju taj skladatelj uživa i dan-danas. Cummings, naime, smatra da "za bilo koje raspoloženje tijekom dana, bilo da ste frustrirani jer čekate autobus koji ne dolazi, ili potpuno ludi od ljubavi, ili bijesni jer vam je netko stao na nogu, postoji savršena arija u nekoj od opera, jer je Händel veliki slikar osjećaja, i to je nešto na što ljudi i danas reagiraju".

Kao svojevrsni predasi između vokalnih brojeva, na sutrašnjem će koncertu biti izvedena i dva Händelova "concerta grossa". I premda je riječ o formi koja s operom naizgled nema nikakve veze, Cummings upozorava da su kod ovog skladatelja poveznice između instrumentalne i vokalne glazbe vrlo snažne. Osim što u koncertima ponekad i doslovno prerađuje građu iz opera, on u njima i inače primjenjuje postupke karakteristične za operu, pa su tako koncerti, zapravo, "arije za orkestar".

Dan kasnije, 15. veljače 2009., isti će glazbenici nastupiti i u Hrvatskom glazbenom zavodu, ali s nešto drukčijim programom. Naime, uz Händelova djela, izvodit će i ona koja je skladao još jedan ovogodišnji obljetničar – Henry Purcell, rođen prije točno 350 godina. U nas nešto rjeđe izvođen, ovaj je autor u Velikoj Britaniji gotovo jednako cijenjen kao i Händel. Laurence Cummings kao najveće Purcellove kvalitete izdvaja "harmoniju obilježenu čudesnim disonancama, koje se, naravno, na određeni način pozivaju na englesku renesansnu glazbu". Spoj Purcella i Händela unutar jedne koncertne večeri nije, međutim, nastao samo po logici obljetničarenja. Naime, "Händel je bio vrlo lukav glazbenik i poslovni čovjek, i kad je došao u London, shvatio je da je jedan dio Purcellove glazbe još uvijek popularan, s obzirom da je Purcell umro tek kojih petnaestak godina ranije". Stoga je Händel upio velik dio Purcellovog jezika, što je, između ostalog, razvidno i u uvertiri operi "Arminio", koja će biti izvedena na koncertu u Lisinskom.

Na kraju, uz najtopliju preporuku, ponavljamo da je cjelovečernje druženje Hrvatskog baroknog ansambla s glazbom Georga Friedricha Händela zakazano za 14. veljače 2009. u 19:30 u Lisinskom. Večer kasnije, također pod vodstvom Laurencea Cummingsa, isti sastav izvodit će, uz Händela, i djela Henryja Purcella, i to u Hrvatskom glazbenom zavodu, s početkom u 20 sati.

(T.M.)

Pročitajte i ...
'Vilinska kraljica' i 'Vjerni pastir'
Vjerni pastir u Varaždinu, Vilinska kraljica u Rijeci
Laurence Cummings i HRBA
Povratak oratorijskih koncerata na Varaždinske barokne večeri

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici