Hrvatsko dizajnersko društvo konačno dobilo svoj prostor!

17.02.2009. Print | Pošalji link

Čak 26 godina nakon osnivanja, Hrvatsko dizajnersko društvo dobilo je prvi put i adekvatan prostor za svoj rad.

HDD je svejedno od svojih početaka, a posebno zadnjih godina, bio aktivan u afirmaciji struke, u edukaciji, ne samo kreativaca, nego i javnosti o važnosti dizajna, kao i u valoriziranju produkcije, putem izložbi, predavanja i drugih događanja. Useljavanje u prostorije u Boškovićevoj 18., naravno, znači nastavak svih ovih i dosad vidljivih aktivnosti, ali i uvođenje nekih novih. U prostorima HDD-a trebala bi uskoro započeti s radom galerija, formira se dizajnerska čitaonica, koncipiraju se edukativni programi i radionice, a Društvo od svoje fiksne adrese nastoji napraviti ozbiljan centar za dizajn.

Od prošlog tjedna, 12. veljače, izlog zgrade na uglu Palmotićeve i Boškovićeve osim oznaka HDD-a privremeno ima i natpis «Otvoreno zbog preuređenja». Predsjednica Društva, Ira Payer, i potpredsjednica Koraljka Vlajo, kratko će za taj koncept reći da je proizašao iz nestrpljenja i želje da činjenicu dobivanja prostora podijele s članovima HDD-a i s javnošću, unatoč tome što prostor još nema grijanja, niti je uređen kako bi već mogao u potpunosti funkcionirati. HDD-u je, inače, mnogo ranije formalno bio dodijeljen i jedan drugi, podrumski prostor, no adekvatan jedino za skladištenje. Ni tu, prisjeća se Ira Payer, nije bilo mnogo sreće, budući da mu se dešavalo sve što se moglo dogoditi – od poplava, do požara i provale – a na kraju je procesom povrata vraćen starom vlasniku.

HDD se u međuvremenu uglavnom snalazio, pogonjen gotovo isključivo entuzijazmom skupine dizajnera, koji su imali želju napraviti i nešto što neće biti samo u svrhu promocije njihovog vlastitog rada. «Mi se zaista godinama snalazimo na razne načine. Sastajemo se u kafićima, privatnim studijima i stanovima, a već smo dvije skupštine održali zahvaljujući posudbi prostora Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Jelačića. Svaki put se za svaki projekt moramo snalaziti za sve, od čavla za postav izložbe, do tiska za publikacije. To je situacija u kojoj ste unaprijed osuđeni da užasno puno energije gubite na improvizaciju.»

Dobiveni prostor HDD-u će koristiti za normalni administrativni rad, te niz aktivnosti koje su se dosad odvijale zahvaljujući ljubaznosti različitih institucija koje su im izlazile u susret. No riječ je također i o mogućnosti da se u većoj mjeri realizira potencijal djelovanja Hrvatskog dizajnerskog društva, kao i podlozi da se oko različitih njegovih aktivnosti mobilizira više članova HDD-a. Potpredsjednica Koraljka Vlajo vjeruje kako interes u tom smislu postoji. «Kad pogledate predavanja koja su se događala, ili neke izložbe koje smo održali, uvijek se na njima okupi priličan broj dizajnera. Naš problem je često bio u tome da su nam se ljudi javljali sa željom da na neki način participiraju, a znali smo da ne možemo puno toga pokrenuti jer nam je nedostajao prostor. Mislim da će se nešto u tom smislu dogoditi, jer stalno nam dolaze nove generacije dizajnera, koje su pune entuzijazma na početku radnog vijeka.»

HDD ovime učvršćuje i svoju poziciju na sceni, koja je ipak definirana drugačije u odnosu na neke druge, prije svega cehovske udruge. Povijesno gledajući, Hrvatsko dizajnersko društvo proizašlo je iz ULUPUH-a, koji i danas okuplja velik broj dizajnera, ali ima i daleko širi okvir. Osim toga, za razliku od ULUPUH-a, kaže Ira Payer, mlađe udruženje HDD nije nikad bilo usmjereno na usko cehovsko djelovanje. «Bavili smo se i servisiranjem svojih članova u području autorskih ugovora i brige o njihovim pravima, ali najvažnija nam je ipak bila odgovornost prema afirmaciji dizajna, kako će se on pozicionirati u odnosu na svijet, te kako će doprinijeti razvoju.» Upravo zbog toga HDD i stavlja naglasak na projekte koji se tiču edukacije u širokom smislu. Naime, ne bave se samo edukacijom svojih članova, nego i pitanjima odgovornosti u dizajnu, te edukacijom šire javnosti o tome što dizajn znači. Ira Payer ističe kako im nije jedini cilj osigurati svojim članovima što više posla i podići im cijenu, nego ukazati na korist od dizajna za kulturu, ali i konkurentnost jedne zemlje. Taj dio aktivnosti usmjeren prema edukaciji, smatra predsjednica HDD-a, imao je uspjeha, i rezultati su posljednjih godina ipak vidljivi. «Sad smo u poziciji da uglavnom više nigdje ne moramo objašnjavati što je to dizajn, kako dizajn nije samo dekoracija, te kako se tek svojim najmanjim i najmanje bitnim dijelom odnosi samo na estetiku. Zahvaljujući sustavnoj edukaciji, danas razgovaramo na malo višem nivou nego što se razgovaralo prije šest ili sedam godina, kada ste uvijek ispočetka morali prvo objašnjavati što dizajn uopće jest.»

Što se tiče programa događanja za ovu godinu, HDD će vrlo skoro aktivirati galerijski prostor i čitaonicu. Za ovo drugo, dizajnere pozivaju da doniraju primjerke knjiga koje bi mogle biti korisne i drugima, te s kojima se, dakako, mogu i rastati. Galerijski pak program za 2009. sastavljen je od predstavljanja nagrađenih radova na prošle godine održanoj Izložbi hrvatskog dizajna «0708», a izložbe bi trebale ubuduće biti i podloga za različite tematske okrugle stolove, predavanja i radionice. Paralelno uz izložbe pokreću se i drugi projekti. «Počinjemo s projektom radnog naziva 'Dizajnerska početnica', koji je namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola. S druge strane, 'Tipografski kolegij' namijenjen je profesionalnim dizajnerima, kojima je sve dosad nedostajala kvalitetna edukacija o tipografiji, jer im je čak i u okviru studija taj dio ostao nedostatno pokriven.»

Prva od izložbi, koja će se održati već u ožujku, predstavit će projekt oživljavanja sportskog brenda Startas, za koji je autor Mauro Massarotto prošle godine dobio Veliku nagradu HDD-a, a nakon toga slijede i izložbe ostalih nagrađenih. Sam prostor trenutno je još uvijek «otvoren zbog preuređenja», ali osim tog u Boškovićevoj 18, i dalje možete posjetiti i onaj posve funkcionalan, te prilično sadržajan - na adresi www.dizajn.hr.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Dizajnerski borovi u dizajnerskom društvu
Bor s nama – Christmas Tree Superstore u HDD-u
Dvije djevojke i dvije instalacije
Dora Budor i Maja Čule – 2 djevojke i instalacija
Nina Bačun i Roberta Bratović 'peku zanat' u HDD Galeriji
Pečenje zanata u Galeriji HDD-a
Priprema se knjiga o povijesti grafičkog dizajna u Hrvatskoj
Dejan Kršić radi knjigu o grafičkom dizajnu u Hrvatskoj
Objavljene nagrade 43. Zagrebačkog salona
Startasice - obuća vaše i naše mladosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici