Ovog proljeća konačno počinje gradnja Muzičke akademije?

20.02.2009. Print | Pošalji link

Dok o državnom trošku sportski objekti niču preko noći, s kulturnom su infrastrukturom stvari potpuno drukčije.

Nije to, doduše, ništa novo – primjerice, i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Nacionalna i sveučilišna knjižnica gradile su se godinama. Ta nimalo svjetla tradicija nastavlja se sustavno – dovršetak gradnje Muzeja suvremene umjetnosti odgađa se iz godine u godinu, a s Muzičkom akademijom situacija je još gora, jer se nju još nije ni počelo graditi.

Podsjetimo, natječaj na kojem je odabran projekt arhitekta Milana Šosteriča zaključen je još 2004., ali sredstava za njegovu realizaciju nije bilo. Dvije godine kasnije, država, Grad i Sveučilište uz puno su pompe potpisali ugovor o sufinanciranju gradnje na mjestu bivše Ferimportove zgrade na Trgu maršala Tita, a tadašnji dekan Akademije Frano Parać ponosno je najavljivao useljenje u novi prostor 2009. godine.

Ona je i došla, ali na Ferimportu stoje još uvijek iste skele, ispod kojih se već godinama ne događa ništa. Sadašnji dekan Mladen Janjanin na sve upite redovito je odgovarao kako problema nema, kako se samo još čekaju sve relevantne dozvole, te da gradnja, eto, samo što nije počela. Sve je, dakle, zapelo na proceduri, koja se može obaviti i na brzinu kad je riječ o sportskim dvoranama ili privatnim trgovačkim centrima, ali Muzička akademija očito nije projekt od kapitalnog interesa – ni u prenesenom, a još manje u doslovnom smislu.

Ipak, ovih dana nešto se, čini se, ipak pomaknulo se mrtve točke. Dekan tako kaže da se "početkom ožujka otvaraju ponude javnog natječaja, nakon čega će biti odabran definitivni izvođač radova, a gradnja bi trebala početi već ovog proljeća". Što se tiče rokova, "predviđeno vrijeme je oko 24 mjeseca, a, ovisno o kompleksnosti onoga što se zatekne tijekom gradnje, vidjet će se hoće li to biti gotovo i ranije ili će se produljiti".

To, uz malo računanja, znači da studenti u novu zgradu – u najboljem slučaju - neće ući prije akademske godine 2011./12., što je, čak i u ovom optimističnom scenariju, dvije godine kasnije od onoga što je prvotno bilo planirano. No, stalno odgađanje dovelo je i do situacije u kojoj se konačna realizacija poklopila s globalnom ekonomskom krizom, što, međutim, dekana Janjanina ne zabrinjava previše. Jer, "prije ove krize osigurana su sredstva od Ministarstva znanosti u iznosu od 50 milijuna kuna, što je dovoljno da se izgradi dobar dio zgrade, a ostatak bi se trebao riješiti tijekom gradnje".

Svako zlo za neko dobro, pa je tako vrijeme proteklo u prikupljanju dozvola iskorišteno za određene preinake u projektu, koji u prvotnom obliku nije zadovoljavao sve prostorne potrebe Muzičke akademije. Ukupna je kvadratura povećana, pa bi "tom zgradom bili riješeni svi problemi, s time da bi se nastavila koristiti zgrada u Lučićevoj ulici, u kojoj je smješten Odsjek za muzikologiju".Tome treba pridodati i koncertnu dvoranu u bivšoj tiskari Leksikografskog zavoda u Frankopanskoj. Ona, doduše, Akademiji nakon preseljenja neće biti neophodna, s obzirom da će sličnu dvoranu imati i u novoj zgradi, ali se dekan nada da će i postojeći prostor ostati raspoloživ za potrebe Akademija, ali i drugih aktera glazbenog života Zagreba.

U međuvremenu, sustav studiranja je, kao i na čitavom Sveučilištu, promijenjen uvođenjem Bolonjskog procesa. Iako se taj proces svuda, pa i na Muzičkoj akademiji, još uvijek uhodava, Mladen Janjanin ističe kako su već poduzeti konkretni koraci prema jednom od ključnih načela "Bologne" – mobilnosti studenata, koja omogućuje privremeni ili trajni prelazak na slične visokoškolske ustanove. Takvih, doduše, u Hrvatskoj nema, ali ih ima u bližem i daljem okruženju. Na već ranije uspostavljenu suradnju s ljubljanskom Glazbenom akademijom, nadovezuju se i tijekom posljednjih godinu i pol potpisani novi ugovori o suradnji sa sličnim učilištima u Grazu, Beču, Weimaru i Budimpešti, što podrazumijeva sustavnu razmjenu i studenata i profesora.

S druge strane, činjenica da Muzička akademija još uvijek djeluje u skučenim uvjetima u kombinaciji bi s Bolonjskim procesom mogla imati pogubne posljedice za ovu instituciju. Naime, na jesen će prvi put biti upisani studenti pete godine, čime će opterećenje biti povećano za dvadeset posto. Mladen Janjanin nada se da će u tom trenutku druge sastavnice Sveučilišta izići u suret privremenim ustupanjem svojih prostora koji su slobodni ili u manjoj upotrebi. No, "ako u vrlo skoro vrijeme nova zgrada ne bude izgrađena, Muzička bi akademija morala prestati sa svojim dosadašnjim načinom rada i funkcioniranjem".

Slične probleme imat će, međutim, od sljedeće akademske godine svi fakulteti i akademije Sveučilišta u Zagrebu, tako da bi funkcioniranje Muzičke akademije zaista moglo biti ugroženo. Jer, već je i sadašnja situacija, u kojoj su studenti prisiljeni vježbati po garderobama i WC ima HGZ-a, sve samo ne bajna, pitanje je što će se dogoditi ako će se u tim prostorima morati odvijati i nastava.

U međuvremenu, premda budućim studentima još uvijek ne može ponuditi puno više od metaforičke krvi i ponekad vrlo konkretnog znoja i suzâ, Muzička akademija još uvijek želi regrutirati i nove naraštaje budućih glazbenika. Svima njima namijenjen je, između ostalog i Dan otvorenih vrata, koji će se održati 21. veljače 2009. od 12 do 15 sati. Detaljan raspored moguće je pronaći na web stranicama koje zaista pripadaju Muzičkoj akademiji, za razliku od širom otvorenih podstanarskih vratiju, koja su vlasništvo Hrvatskog glazbenog zavoda.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Preminuo Vjekoslav Šutej
Čarobna frula - Dora Ruždjak
Postapokaliptična Čarobna frula Muzičke akademije
Muzička akademija izvodi Čarobnu frulu
Martina Filjak svira u Zagrebu
Martina Filjak: Život glazbenika je veliko natjecanje
Nelson misa – Alun Francis
Udruga jinLun odgovorna za nove koncerte mladih glazbenika
Kreće novi ciklus koncerata mladih glazbenika
Muzička Akademija još uvijek čeka svoj prostor

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici