Acoustic Project – od klasike do jazza i natrag

03.03.2009. Print | Pošalji link

Pomalo je začudna situacija u kojoj Zagrebačka filharmonija već odavno ne ostvaruje zapaženije umjetničke rezultate, a istovremeno iz nje proizlazi nekoliko vrlo kvalitetnih komornih ansambala.

Jedan od njih je i "Acoustic Project", koji vodi kontrabasist i skladatelj Dubravko Palanović. Premda osnovan relativno nedavno, ovaj ansambl vrlo se brzo nametnuo kao nezaobilazan čimbenik na sceni izvođenja suvremene glazbe, pri čemu je osobito zanimljiva njegova fleksibilnost. Naime, uz čvrstu jezgru, koju čine osnivači sastava, Dubravko Palanović i flautistica Renata Penezić, ostali članovi variraju ovisno o specifičnostima konkretnih programa.

Takva koncepcija nužno nameće usporedbu s nešto starijim ansamblom "Cantus". No, Dubravko Palanović smatra da između ovih sastava baš i nema previše dodirnih točaka, izuzmemo li tendenciju naručivanja i praizvođenja novih djela suvremenih hrvatskih skladatelja, što je, u krajnjoj liniji, karakteristično za većinu zagrebačkih komornih sastava. Kao i "Cantus", i "Acoustic Project" izvodi uglavnom djela nastala u posljednjih stotinjak godina, ali mlađi od ta dva sastava pritom ima nešto liberalniju repertoarnu politiku, koja uključuje širok spektar stilova glazbe 20. i 21. stoljeća, u rasponu od klasike do jazza.

Ta je širina razvidna i iz najnovijeg programa kojeg je pripremio "Acoustic Project", koji će biti predstavljen publici na koncertu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 4. ožujka 2009. Jedna uz druga naći će se tako djela klasičnih autora, poput Prokofjeva i Villa Lobosa, ali i jazz glazbenika, kao što je Dizzie Gillespie, a tu je, kao svojevrsna spona između tih dvaju svjetova, i George Gershwin. Upravo će se u Gershwinovoj skladbi "Fascinating rhythm" kao posebna gošća pojaviti sopranistica Marija Kuhar, što je svakako zanimljiv odmak od njenog uobičajenog, lirskog opernog faha. Uza sve to, na koncertu će biti praizvedeno i novo djelo mlade splitske skladateljice Mirele Ivičević. Naslov je pritom nadasve intrigantan - "Red Light Quickie".

Dok su Filharmonijini puhački komorni sastavi svoj koncertni dom pronašli u Muzeju za umjetnost i obrt, "Acoustic Project" redovito nastupa u atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Taj izbor prostora pokazao se, međutim, pomalo u kontradikciji s imenom ansambla, s obzirom da se, nakon prvih nekoliko "akustičnih" koncerata ipak nametnula potreba za korištenjem razglasa. Osim nestandardnog prostora, jednako je neuobičajen i termin održavanja programa iz ciklusa "Koncerti za noćne ptice u NSK". Naime, oni redovito počinju u 21:21, što nije tek zgodna dosjetka, nego je uvjetovano i praktičnim razlozima. Jer, kako je knjižnica otvorena tijekom cijeloga dana, tek negdje u to vrijeme jenjava fluktuacija studenata, kojih je, međutim, još uvijek dovoljno da ih se uspije privući na koncerte "Acoustic Projecta", koji ciljaju upravo (i) na mlađu publiku.

Svoj novi program ansambl "Acoustic Project" će, dakle, izvesti 4. ožujka 2009. u 21:21 u atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Gošća koncerta je sopranistica Marija Kuhar, a svakako valja spomenuti činjenicu da je ulaz na koncert besplatan.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Ex profundo exitus
Dubravko Palanović: Ne pišem nebuloze

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici