Krešimir Špicer: Stara je glazba potcijenjena!

13.03.2009. Print | Pošalji link

Još prije osam godina do Hrvatske su došle vijesti kako je jedan naš tenor tumačio naslovnu ulogu u Monteverdijevom "Odisejevom povratku u domovinu" pod palicom uglednog dirigenta Williama Chriestija.

Iako je poznavateljima scene izvodilaštva rane glazbe već tada bilo jasno kako je riječ o prvorazrednom događaju, za tog tenora, Krešimira Špicera, kod nas sve do lani baš i nije bilo nekog interesa. Jer, smatralo se kako je riječ o pjevaču koji je specijaliziran za ranu glazbu, za kojeg, dakle, nema prostora u "mainstreamu" domaće operne i koncertne produkcije. U međuvremenu su stizale vijesti o novim, sve većim Špicerovim uspjesima, poput tumačenja naslovne uloge Mozartove opere "Kralj pastir" na prestižnim Salcburškim svečanim igrama, no tek se lani Opera zagrebačkog HNK udostojila pozvati Špicera da pjeva u novoj produkciji Monteverdijevog "Orfeja".

Uspjeh te produkcije potaknuo je i druge organizatore da konačno shvate o kakvom je iznimnom pjevaču riječ. Tako će za 26. ožujka 2009. Špicer nastupiti u izvedbi Haydnovog oratorija "Stvaranje svijeta", a već će se 14. ožujka pojaviti i kao gost na svečanom koncertu u povodu 90. obljetnice Zagrebačkog kvarteta. Bila je to i prigoda za razgovor s ovim glazbenikom koji, bez obzira što je najpoznatiji po svojim interpretacijama rane glazbe, sâm priznaje da je "u barok došao slučajno, jer je dobio priliku raditi Odiseja s Christiejem", dok inače pjeva uobičajen tenorski repertoara.

No, upoznavši se s tom glazbom, odmah ju je zavolio, te smatra "da je šteta što danas, na svjetskoj razini, u većini slučajeva dolazi do potcjenjivanja starije glazbe u odnosu na novija djela, poput Verdija ili Wagnera". A kad se već jednom našao u tom repertoaru, otkrio je u njemu određene kvalitete koje su manje prisutne u novijim djelima. Pritom mu je osobito bitno "sâmo muziciranje, u kojem je nužno slušati druge oko sebe, jer je inače nemoguće ovu glazbu izvoditi na visokoj razini".

Usprkos tome, Krešimir Špicer redovito nastupa i u produkcijama standardnog opernog repertoara devetnaestog, pa i ranog dvadesetog stoljeća. Pritom izbor pojedinih uloga nije nužno vezan uz glazbeni stil kojim su napisane, nego ga primarno zanimaju "uloge koje imaju neku urgenciju da se njima nešto izričito kaže, dakle uloge koje su dramske, što mogu biti Idomeneo, Lenski, Don José i Samson". Dapače, Špicer ne odbija pomisao da se jednog dana pozabavi i operama autora koji je svojom vokalnom i općenito glazbenom estetikom gotovo dijametralno suprotan baroknom repertoaru. Konkretno, riječ je o Richardu Wagneru, čije neke uloge voli "zbog drukčijeg pristupa pjevanju, koji ima veze s njemačkim Liedom". Ipak, priznaje da je zasad ipak još premlad da se počne baviti Wagnerom. U konačnici, pak, kaže da se "ne želi ograničiti na samo jedan repertoar, jer je pjevanje različitih uloga vrlo bitno za razvoj tehnike i sâmog glasa".

Pri odabiru novih opernih rola Krešimir Špicer uvijek iznova ističe svoju sklonost likovima koji predstavljaju dramaturški i interpretacijski izazova, pa, u tom smislu, ne iznenađuje što upravo priprema jednu novu Gluckovu ulogu. Riječ je o Orestu u "Ifigeniji na Tauridi", kojeg će ove jeseni pjevati u Torontu, što je "dramski efektna, a i neuobičajena uloga", a i općenito ga "veseli opet pjevati nekog luđaka na sceni".

Temeljit, ali ne i ortodoksan pristup glazbi Krešimir Špicer trebao bi pokazati i svojim sutrašnjim nastupom uz Zagrebački kvartet. Za tu prigodu odabrao je Monteverdijev "Dvoboj Tancredija i Clorinde", pri čemu je osobito zanimljivo da će u toj skladbi istovremeno tumačiti sve tri uloge. Ulogu pripovjedača već je i ranije izvodio, a ona je i najveća u tom djelu, dok su Tancredi i Clorinda "minijaturne uloge, koje inače pjevaju sopran i drugi tenor, ali je potpuno moguće dramski osmisliti izvedbu tako da se ne gubi na glazbenoj vrijednosti".

Osim "Dvoboja Tancredija i Clorinde ", s Krešimirom Špicerom kao solistom, na obljetničarskom koncertu Zagrebačkog kvarteta 14. ožujka 2009. bit će izvedeni još i Šostakovičev "Gudački kvartet u F-duru", te u suradnji sa Zagrebačkim solistima, "Introdukcija i Allegro" Edwarda Elgara. Koncert u velikom Lisinskom počinje u 19:30.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Stvaranje svijeta - Tonči Bilić
Krešimir Špicer - tenor koji ima što i za reći
90. obljetnica Zagrebačkog kvarteta
Orfej u HNK-u
Dekonstrukcija Monteverdijevog 'Orfeja' u HNK-u

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici