Kreće novi ciklus koncerata mladih glazbenika

19.03.2009. Print | Pošalji link

Kada se postavlja pitanje zašto tek mali broj domaćih glazbenika ostvaruje iole relevantniju međunarodnu karijeru, mogućih je odgovora više.

Svi su vezani uz naše lokalne okolnosti i, što je najgore, svi su točni. Jer, u dugom lancu proizvodnje klasične glazbe i glazbenika, gotovo su sve karike slabe – od sustava školovanja, preko mehanizama financiranja kulture, pa sve do funkcioniranja mreže glazbenih institucija i organizatora koncerata. U takvim okolnostima mladi glazbenici na početku karijere rijetko dobivaju priliku nastupati, a, sâmim time, i umjetnički se razvijati nakon kraja studija. Upravo zbog toga, mnogi od njih na kraju završe kao osrednji orkestralni i zborski glazbenici ili za glazbu ne osobito zainteresirani pedagozi.

Kako bi barem donekle popravila takvo stanje, nedavno je osnovana udruga zagonetnog naziva "jinLun", čija je namjera pokušati donijeti nešto drukčiji pristup organiziranju koncerata klasične, ali i ne samo klasične glazbe. Osnivačica i predsjednica udruge, sopranistica Ivana Galić, kaže kako je temeljna ideja okupljanje i afirmiranje mladih domaćih i međunarodnih glazbenika, jer se postojeće udruge i agencije bave već postojećim umjetnicima i ansamblima.

Ime udruge već je i sâmo po sebi intrigantno, iako je značenje, zapravo, puno prozaičnije od onoga što naizgled obećava njen tajanstven prizvuk. Jin Lun je, naime, dalekoistočno osobno ime, koje je Ivana Galić otkrila radeći na jednom ranijem projektu ambijentalne glazbe, a sada ga je odlučila dalje promovirati, jer privlači pozornost svojom zvučnošću i neuobičajenošću.

Kao svoj prvi veći projekt, "jinLun" organizira mini-ciklus od četiri koncerta i jednog majstorskog tečaja, koji će biti održani od ožujka do lipnja ove godine. Kako udruga zasad ne raspolaže većim vlastitim sredstvima, projekt je ostvaren u suradnji s britanskom zakladom The Frankopan Fund. Zaklada je već stipendirala niz naših studenata na umjetničkim akademijama u Velikoj Britaniji, a suradnja s "jinLunom" samo je realizacija već ranije postojeće ideje o koncertnom ciklusu u Hrvatskoj. Kako to već nužno biva, pokrovitelj je uvršten u već ionako podulji, pa sad i dvojezični naziv ciklusa, koji glasi "The Frankopan Fund  glazbene večeri mladih umjetnika Zagreb 2009".

Prvi koncert zakazan je za 20. ožujka u Europskom domu. Bit će to "Večer norveške glazbe", na kojoj nastupaju mezzosopranistica Christine Marøy i pijanist Joachim Knoph. Organizatori su već otprije poznavali pjevačicu, dok im se pijanist javio preko Facebooka, pa su u "jinLunu" zaključili kako bi bilo zanimljivo spojiti dvoje glazbenika koji se prije nisu poznavali, i to na koncertu u njima nepoznatoj sredini.

Ciklus će, inače, sadržavati još dva koncerta komorne glazbe u Povijesnom muzeju, seminar za pjevače i korepetitore koje će na Muzičkoj akademiji održati britanski pijanist John Blakely, inače profesor londonskog Kraljevskog glazbenog koledža, ali i još jedan događaj koji iskače iz okvira koji je naizgled postavljen ostatkom programa. Riječ je o koncertu sastava "Inti Raimi", koji je na domaćoj etno sceni već dobro poznat po svojim izvedbama peruanske tradicijske glazbe. No, dopredsjednik "jinLuna", pijanist Ivan Pernicki, ističe kako je to, zapravo, tek prva naznaka nečega čemu u budućnosti kane posvetiti i veću pozornost, konkretno, pronalaženje glazbenika koji spajaju različite glazbene žanrove.

I dok je relativno uobičajena praksa organizatora klasičnih koncerata koji vjerojatno neće na prvu loptu privući veću pozornost širokih narodnih masa da ne naplaćuju ulaz, u "jinLunu" su se ipak odlučili prodavati ulaznice. Cijena od trideset kuna je, doduše, simbolična, a organizatori ističu kako su se na taj potez odlučili manje zbog ionako nepostojećeg profita, a više iz čisto principijelnih razloga. "Publiku treba naučiti da glazbenici žive i od ulaznica, a time se omogućuje i organiziranje daljnjih koncerata".

Prvi koncert u organizaciji "jinLuna" na programu je 20. ožujka u 19:30 u Europskom domu, pri čemu će norvešku vokalnu liriku izvoditi mezzosopranistica Christine Marøy i pijanist Joachim Knoph. Najave narednih koncerata možete pronaći na zasad još prilično skromnim stranicama udruge, a ako ste i sâmi mladi glazbenik koji smatra da zavređuje priliku da mu ova udruga organizira koncert, kontakte možete pronaći na istom virtualnom mjestu, ili, ako vam je to preegzotično, putem Facebooka.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Udruga jinLun odgovorna za nove koncerte mladih glazbenika

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici