'Nadilazeći vrijeme' i 'Vodoinstalater' – praizvedbe na MBZ-u

21.04.2009. Print | Pošalji link

Velike glazbeno-scenske produkcije oduvijek su bile neizostavni dio programa Muzičkog Biennala Zagreb.

No, ove ih godine ima bitno više nego inače, pri čemu je posebno bitno istaknuti kako je u većini slučajeva riječ o produkcijama nastalima upravo za ovaj festival. Bijenalske narudžbe tako su bile i već izvedena opera "Crux dissimulata" Srećka Bradića i oratorijski scenarij "Srebrenica" Mire Dobrowolnog. Sljedeće, ali ne i posljednje dvije velike festivalske narudžbe svoje će praizvedbe doživjeti 22. travnja 2009.

Prva od njih je "Nadilazeći vrijeme", opera koju potpisuje američki skladatelj Orlando Jacinto Garcia. No, kako ističe sâm autor, pojam opere ovdje ne treba shvatiti u njegovom tradicionalnom smislu, s obzirom da je riječ o nenarativnom djelu. Koristeći kao model "Einsteina na plaži" Roberta Wilsona i Philipa Glassa, ovo djelo "koristi zamisao nadilaženja i preoblikovanja slike, zvuka i teksta". Sâm naslov "Nadilazeći vrijeme" na neki način sumira ne samo ovo konkretno djelo, nego i gotovo čitav Garcijin skladateljski opus, koji se bavi "idejom zamrzavanja percepcije vremena, tako da slušatelj nije siguran je li čuo djelo od pet minuta ili čitavog sata".

Ravnopravni sukreatori ove opere su, uz skladatelja, i video umjetnici Jacek Jarzy Kolasinski i John Stuart, te pjesnik Campbell McGrath. No, njihovi su doprinosi ipak temeljeni na konceptu kojeg je unaprijed postavio skladatelj. On je tako najprije stvorio deset segmenata elektroakustičkih zvukova, koji se temelje na uzorcima iz njegovih ranijih skladbi. Te je segmente dao dvojici vizualnih umjetnika – svakome po pet – a oni su na temelju osnovnog koncepta stvorili slike koje će biti prikazivane tijekom čitave izvedbe. Nakon toga, skladatelj je počeo instrumentirati glazbu za komorni orkestar i pjevače, a istovremeno je stvorio i elektroakustički dio glazbe, na temelju kojega je libretist napisao deset pjesama.

Operu "Nadilazeći vrijeme" Orlanda Jacinta Garcije u Kazalištu Gavella će 22. travnja 2009. praizvesti zagrebački glazbenici: vokalni solisti su Martina Gojčeta Silić, Monika Cerovčec, Martina Matić Borse, Neven Mrzlečki i Goran Jurić, a Cantus Ansamblom ravnat će Mladen Tarbuk.

Odmah nakon te praizvedbe iste će večeri u Polukružnoj dvorani Teatra &TD praizvedbu doživjeti još jedan glazbeno-scenski projekt, komorni balet "Vodoinstalater". Riječ je o koprodukciji s SC-ovom Kulturom promjene, iz koje najavljuju da u budućnosti namjeravaju još veću pozornost posvetiti ovakvim interdisciplinarnim kazališnim projektima. Upravo je njihova zamisao bila spojiti oko jedne produkcije dvoje autora koji su samostalno već surađivali sa Studentskim centrom – skladatelja Gordana Tudora i koreografkinju Nataliju Manojlović.

Premda je prvotna ideja bila naručiti libreto od splitske spisateljice Olje Savičević Ivančević, izbor predloška na koncu je pao na novelistiku francuskog pisca Borisa Viana. Konkretno, riječ je o zbirci priča "Mravci", iz koje je nekoliko pripovijetki poslužilo kao temelj dramaturgije predstave.

Kako ni skladatelj ni koreografkinja nisu imali prethodnog iskustva s tradicionalnim baletom, odlučili su se i ostatak tima okupiti po istom ključu. Uostalom, kako ističe Natalija Manojlović, "Vodoinstalater" ionako nije balet u uobičajenom smislu tog pojma, pa je "u startu bilo jasno da će se ići na plesače u kombinaciji s glumcima, s obzirom da je jezik predstave na pola puta između plesa i glume – ili možda čak na oba ta puta".

Plesačko-glumački ansambl tako čine Dean Krivačić, Ivana Pavlović, Judita Franković i Nino Bokan, a u izvedbi glazbenog dijela predstave sudjeluju Ana Benić, Goran Jurković, Ivan Batoš, Tanja Tortić i Oleg Gourskii. Za razliku od zagrebačkog HNK, koji je Bradićevu operu "Crux dissimulata" već skinuo sa svog repertoara, SC-ova Kultura promjene namjerava "Vodoinstalatera" zadržati na svom programu do daljnjega. Tako je, nakon praizvedbe 22. travnja 2009., prva repriza već dan kasnije, a već su najavljene i četiri izvedbe u svibnju, te još dvije u lipnju.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Čemu tek sada interes za Josipovića-skladatelja?
Još malo o Ivi Josipoviću, ali skladatelju
Ivo Josipović: Istina nije jedna!
Ivo Josipović - skladatelj
Cantus ansambl i Nacionalni orkestar iz Lilla
Gilles Jobin na Tjednu suvremenog plesa
Gilles Jobin ponovno pleše i misli u Zagrebu
Muzički Biennale Zagreb 2009. – zaključak
Staša Zurovac i Berislav Šipuš za kraj MBZ-a
Šipušev i Zurovčev 'Proces' za kraj Biennala

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici