Zagrebačke ljetne večeri – lijepe žene i šareni bomboni

02.07.2009. Print | Pošalji link

Svake godine početkom lipnja događa se isti scenarij – kulturni život metropole zamire, a sva se ponuda svodi na Zagrebačke ljetne večeri i programe Scene Amadeo.

Prvi od ta dva festivala u proteklih je nekoliko godina bio obilježen koncepcijskim vrludanjima, pa i radikalnim preokretima. Nakon što je ukinut Zagrebački barokni festival, program se preklani pokušalo popuniti koncertima još nedovoljno afirmiranih domaćih klasičnih glazbenika.

Kako takav koncept nije dao željeni učinak, lani je učinjen zaokret prema većem broju koncerata popularne glazbe, u rasponu od etna do jazza, dok je udio klasike bitno smanjen. Ta se formula pokazala uspješnom, barem ako je vjerovati organizatoru Zagrebačkih ljetnih večeri, Koncertnoj direkciji Zagreb. Upravo je to bio razlog da se s istom koncepcijom nastavi i ove godine, pa tako Neda Janković, voditeljice Odjela za program te ustanove, navodi kako je program, koji će biti održan od 2. do 24. srpnja, složen od "šarenih bombona, nekoliko lijepih žena i nekoliko talentiranih muških ansambala".

U smislu estetskih kriterija, načelo je umjetničke izvrsnosti tako nadomješteno načelom fizičke ljepote izvođačica, koje je, čini se, bilo primarno i u odabiru udarnih festivalskih događaja. Među njima Neda Janković izdvaja flamenco glazbenicu La Schicu i učenicu Cesarije Evore Luru, koje su obje "strašno zanimljive i vrlo zgodne". Time je, dakle, uveden još jedan začudan estetski kriterij "zgodnosti", kojeg se, k tome, može primijeniti ne samo na "lijepe žene", nego i na muške izvođače, primjerice one iz "Terem kvarteta", ansambla koji je svoje specifične obrade ruskog folklora predstavio i na nedavnom Eurosongu u Moskvi.

Naravno, bilo bi netočno tvrditi da je klasična glazba protjerana sa Zagrebačkih ljetnih večeri. Našlo se, naime, mjesta i za nju, s dodanom vrijednošću "crossover" kombinacija i prehrambenih asocijacija. Za kraj je festivala tako sačuvan "slatki bombon" u obliku Natali Dizdar, koja će Gershwina izvoditi s violinisticom Zagrebačke filharmonije Sidonijom Lebar i pijanisticom Nando de Luca.

Velikih koncertnih i glazbeno-scenskih produkcija, nekad neizostavnih na programima Zagrebačkih ljetnih večeri, ove godine uglavnom nema, uz tek jednu iznimku. Riječ je o gostovanju jedne talijanske produkcije Donizettijeve opere "Don Pasquale", čija će izvedba, usprkos odredbama Zakona o javnom okupljanju, biti održana na Markovom trgu. Publici će se ova produkcija jednostavno morati svidjeti, jer, ako bi eventualni nedostaci mogli dovesti do prosvjedovanja građana protiv ove predstave, po sili bi zakona morala intervenirati policija. Naime, kao što je poznato, svaki je javni prosvjed na Markovom trgu najstrože zabranjen. Doduše, zabranjeno je i mirno okupljanje, ali tu su sitnicu, uz blagoslov vlasti, u Koncertnoj direkciji odlučili zanemariti.

To je, međutim, manji problem. Veći leži u činjenici da Koncertna direkcija, kao javna ustanova u kulturi, program svog festivala, ali sve više i drugih koncertnih ciklusa, slaže po načelima komercijalnog, a ne javnog interesa. To, premda neizravno, priznaje i Neda Janković. Naime, prošlog je ljeta za programe Zagrebačkih ljetnih večeri prodano 5500 ulaznica, ali primarno na neklasične događaje, dok su klasični koncerti bilježili minimalan odaziva publike.

Moglo bi se, doduše, razmisliti o marketinškim strategijama kojima bi se publiku privuklo i na klasične koncerte, ali to bi, čini se, bio prevelik napor za Koncertnu direkciju. Umjesto toga, ide se linijom manjeg otpora. To nipošto ne znači da su popularnoglazbeni programi Zagrebačkih ljetnih večeri nekvalitetni – dapače. Ali, da te izvođače nije dovela Koncertna direkcija, doveo bi ih netko drugi, jer bi se to svakom isplatilo. A klasične koncerte, ako ih neće raditi javna ustanova u kulturi, neće raditi manje-više nitko drugi.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Počinju Zagrebačke ljetne večeri
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Amadeo u kolovozu i rujnu
Scena Amadeo – od novog Filipa Šovagovića do uskrslog Ayllua
Četiri okarine za kraj Zagrebačkih ljetnih večeri
Úngút u Klovićevim dvorima
Islandska glazba u jazz aranžmanima
Caitríona O'Leary i Dúlra
Scena Amadeo i ove godine ima ambiciozan program
Scena Amadeo ne odustaje od Gornjega grada

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici